Ανδρολογία, Υγεία
Περιτομή: Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της φίμωσης
26/04/2018 , 10:21 AM
Αλέξανδρος Λέκας - M.D, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Ο χειρουργός-ουρολόγος Λέκας Αλέξανδρος ολοκλήρωσε τις πτυχιακές σπουδές του με βαθμό πτυχίου ΑΡΙΣΤΑ (10). Υπηρέτησε ως ιατρός την στρατιωτική του θητεία στη Λέσβο και στην στρατιωτική σχολή Ευελπίδων. Εργάστηκε στο νοσοκομείο "ΤΖΑΝΕΙΟ" σε κλινικές Παθολογίας, Χειρουργικής και Καρδιολογίας και ακολούθως...
Η περιτομή αποτελεί τη μοναδική μέθοδο οριστικής αντιμετώπισης της φίμωσης.
Τι είναι η φίμωση;
Φίμωση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία η βάλανος αποκαλύπτεται με δυσκολία ή δεν μπορεί να αποκαλυφθεί καθόλου εξαιτίας της στενότητας που παρουσιάζει η ακροπροσθία.
Το αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής κατάστασης αφορά τόσο σε δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες των ανδρών ( όπως δυσκολία κατά την ούρηση, πόνος στην στύση), όσο και σε προβλήματα υγείας (όπως παραφίμωση, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ακροπισθίας).
Οριστική λύση φίμωσης με περιτομή
Το πρόβλημα της φίμωσης μπορεί να αντιμετωπισθεί προσωρινά με τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής (αλοιφές και άλλες μεθόδους).
Για να επιτύχουμε οριστική αντιμετώπιση της φίμωσης θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε επέμβαση περιτομής, ώστε να απελευθερωθεί η βάλανος.
Πιο συγκεκριμένα, με την περιτομή αφαιρείται το δέρμα γύρω από τη βάλανο ή τμήμα αυτού και έτσι μπορεί να αποκαλύπτεται φυσιολογικά.
Ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, θα αποφασίσει αν το καλύτερο για τον ασθενή είναι η πλήρης ή η μερική περιτομή του πέους.
Σε κάθε περίπτωση, η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία, με εξαίρεση τις περιπτώσεις παιδιών και νέων που μπορεί να υποβληθούν σε γενική αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.
Περιτομή και ηλικία
Η επέμβαση της περιτομής δεν παρουσιάζει κάποιον ηλικιακό περιορισμό, με προϋπόθεση, όταν γίνεται σε παιδιά, να είναι μετά την ηλικία των 2 ετών.
Τί να περιμένετε μετά την επέμβαση της περιτομής
Η περιτομή δεν προκαλεί πόνο στον άνδρα, οπότε παυσίπονα θα χορηγηθούν μόνο σε περίπτωση που αισθάνεται κάποια ενόχληση ή αν έχουν γίνει ράμματα.
Από την επόμενη κιόλας μέρα της επέμβασης είναι απόλυτα εφικτό για τον ασθενή να επιστρέψει στην εργασία του, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες δραστηριότητες τις πρώτες ημέρες.
Όσον αφορά τις σεξουαλικές επαφές, μετά από διάστημα ενός μήνα, μπορεί να έρθει κανονικά σε επαφή.
Τέλος, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν θα προκληθεί κάποια παρενέργεια, με σπάνιες περιπτώσεις το αιμάτωμα που δεν επηρεάζει τον ασθενή και τέλος κάποια επιμόλυνση του τραύματος που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
Σχετικά άρθρα
