Αισθητική Χειρουργική, Πρόσωπο

Διάφραγμα μύτης. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε, πως αντιμετωπίζεται;

Dr Nώντας Καποσίτας M.D, PhD Dr Νώντας Καποσίτας M.D, PhD – Πλαστικός Χειρουργός

Εξειδικευθείς στο University of Illinois at Chicago, USA

Μέλος της American Society for Aesthetic Plastic Surgery (A.S.A.P.S)

Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών

Website: www.kapositas.gr      Email: info@kapositas.gr


Διάφραγμα Μύτης

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος ονομάζεται η φυσική διαταραχή της λειτουργίας της μύτης που το ρινικό διάφραγμα δεν είναι σε ευθεία θέση και δημιουργεί προβλήματα στην ρινική αναπνοή. Έχει υπολογισθεί ότι περισσότερο από 80% των ανθρώπων μπορεί να έχουν μια μικρή σκολίωση αλλά πρόβλημα στην αναπνοή έχουν αυτοί με έντονη σκολίωση.

Κλινική εικόνα και συμπτώματα

diafragma-1

Μόνο έντονες σκολιώσεις του διαφράγματος μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στην αναπνοή και απαιτούν θεραπεία. Τα συμπτώματα είναι λοιμώξεις, παραρινoκολπίτιδες (ιγμορίτιδες), σύνδρομο άπνοιας, ροχαλητό, επανειλημμένα φτερνίσματα, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες και φυσικά δυσκολία στην αναπνοή από την μύτη. Μερικοί παραπονιούνται για απώλεια της όσφρησης.

Το ρινικό διάφραγμα αποτελείται από οστούν και χόνδρο και χωρίζει την μύτη σε δυο χώρους ουσιαστικά στα δυο ρουθούνια.

diafragma-2

Μόνο έντονες σκολιώσεις του διαφράγματος μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στην αναπνοή και απαιτούν θεραπεία. Τα συμπτώματα είναι λοιμώξεις, παραρινoκολπίτιδες (ιγμορίτιδες),σύνδρομο άπνοιας, ροχαλητό, επανειλημμένα φτερνίσματα, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες και φυσικά δυσκολία στην αναπνοή από την μύτη. Μερικοί παραπονιούνται για απώλεια της όσφρησης.

Το ρινικό διάφραγμα αποτελείται από οστούν και χόνδρο και χωρίζει την μύτη σε δυο χώρους ουσιαστικά στα δυο ρουθούνια.

Ο χόνδρος είναι ένας τετράπλευρος χόνδρος στην μέση της μύτης, και  ουσιαστικά κάθεται πάνω στο οστούν της άνω γνάθου που λέγεται υπερώια απόφυση της άνω γνάθου, στην ύνιδα, και το κάθετο πέταλο του ηθμοειδούς. Φυσιολογικά το διάφραγμα είναι στο κέντρο και χωρίζει την μύτη σε δυο ίσους χώρους. Η σκολίωση του διαφράγματος είναι εκείνη η κατάσταση που το διάφραγμα παρεκκλίνει από την μέση γραμμή είτε δεξιά είτε αριστερά και αποφράσει τις αεροφόρους οδούς. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή παροχέτευση των κόλπων και οι πάσχοντες παραπονιούνται για πονοκεφάλους,κακή αναπνοή, κλπ.

Αιτίες

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να είναι συγγενής ή να είναι το αποτέλεσμα μετά από έναν τραυματισμό.

Θεραπεία

Σε ήπιες περιπτώσεις η θεραπεία έγκειται σε απλή φαρμακευτική αγωγή με αποσυμφορητικά φάρμακα, αντισταμινικά και ρινικά σπρέι. Η φαρμακευτική αγωγή μειώνει τα συμπτώματα προσωρινά αλλά δεν διορθώνει το ανατομικό πρόβλημα. Πολλοί χρησιμοποιούν ρινικά στριπ για να ανακουφίζονται και να έχουν καλύτερη αναπνοή.

diafragma-3

Η θεραπεία που λύνει το πρόβλημα λέγεται πλαστική του διαφράγματος μύτης ή διαφραγματοπλαστική. Η επέμβαση διαρκεί μια ώρα αλλά απαιτεί εμπειρία και όλες οι χειρουργικές τεχνικές δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι κόγχες που συμμετέχουν στο πρόβλημα.

Η ανάρρωση διαρκεί 2-4 εβδομάδες αλλά δεν αναγκάζει τον χειρουργημένο να είναι στο σπίτι. Η πλαστική του διαφράγματος δεν αλλάζει την εικόνα της μύτης  δεν πονάει σαν επέμβαση και συνδυάζεται με ρινοπλαστική όταν απαιτείται http://www.kapositas.gr/rinoplastiki.php.