Πλαστική Χειρουργική, Πρόσωπο

Ωτοπλαστική

Dr Nώντας Καποσίτας M.D, PhD Dr Νώντας Καποσίτας M.D, PhD – Πλαστικός Χειρουργός

Εξειδικευθείς στο University of Illinois at Chicago, USA

Μέλος της American Society for Aesthetic Plastic Surgery (A.S.A.P.S)

Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών

Website: www.kapositas.gr      Email: info@kapositas.gr


ΟΡΙΣΜΟΣ

Ως

ωτοπλαστική

ορίζεται μια ομάδα επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής που έχει σκοπό να διορθώσει δυσμορφίες που προέρχονται με την γέννηση ή αποκτήθηκαν μετά από τραυματισμό ή βλάβη του πτερυγίου του αυτιού. Είναι μια επέμβαση που γίνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Σκοπός της επέμβασης

Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει για τους εξής λόγους:

1. Για διόρθωση των πεταχτών αυτιών δηλαδή των αυτιών αυτών που προέχουν από το κεφάλι. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη επέμβαση και αυτή είναι που ξέρει ο περισσότερος κόσμος σαν ωτοπλαστική.

2. Για διόρθωση του πτερυγίου του αυτιού σε παιδιά που γεννήθηκαν με ελλειματικό πτερύγιο. Αυτός ο τύπος της δυσμορφίας λέγεται μικρωτία και συνοδεύει το σύνδρομο Treacher Collins και την ημιπροσωπική μικροσωμία. Οι περισσότερες μορφές της μικρωτίας συνοδεύουν συνήθως το ένα αυτί.

3. Για διόρθωση διαφορών μεταξύ των πτερυγίων των αυτιών

4. Για ανασχηματισμό δύσμορφων πτερυγίων όπως είναι η δυσμορφία Stahl’s που χαρακτηρίζεται από οξυκόρυφο το άνω τμήμα του πτερυγίου και επίπεδο περίγραμμα της έλικας. Η δυσμορφία αυτή ονομάζεται επίσης και Spock ear (Star Trek movie).

5. Για αποκατάσταση μετά από τραύμα η αφαίρεση όγκου σε μεγάλες ηλικίες.

Η ωτοπλαστική δεν γίνεται για αποκατάσταση δυσκολιών ακοής που σχετίζονται με νόσους του μέσου και έσω ωτός.

auti1

auti2

auti3

Στατιστικά στοιχεία

Τα στατιστικά στοιχεία είναι περιορισμένα και αποκλίνουν το ένα από το άλλο. Το σύνδρομο Treacher Collins και η ημιπροσωπική μικροσωμία προσβάλλουν ένα άτομο κάθε 3500-10000 γεννήσεις. Η μικρωτία μπορεί να έχει σχέση με την χορήγηση αντιεπιληπτικών φαρμάκων και ισοτρετινοίνης κατά την κύηση. Η δυσμορφία Stahl’s είναι κληρονομική. Η ωτοπλαστική για τα πεταχτά

αυτιά

είναι η πιο συχνή και φαίνεται ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής εταιρίας πλαστικής χειρουργικής ότι 2001 έγιναν περισσότερες από 33.107 επεμβάσεις ωτοπλαστικής στις ΗΠΑ.

Η επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία στους ενήλικες και με ελαφρά γενική στα παιδιά. Μπορούμε να χειρουργήσουμε μετά την ηλικία των 4 ετών μόλις ο χόνδρος ωριμάσει. Οι περισσότερες ωτοπλαστικές παίρνουν περίπου μια ώρα εκτός εάν είναι σύνθετες και απαιτούν παραπάνω χρόνο.

Ωτοπλαστική για πεταχτά αυτιά

Δεν υπάρχει μια τεχνική για να αντιμετωπίσουμε τα πεταχτά αυτιά. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο μεγάλες σχολές. Η μία που δεν χαλάει η δεν κόβει τον χόνδρο και λέγεται molding τεχνική και η άλλη σχολή που επεμβαίνει στον χόνδρο κόβοντας τον και λέγεται Cutting τεχνική. Εμείς ανάλογα με το πρόβλημα διαλέγουμε την καταλληλότερη για τον υποψήφιο η την υποψήφια. Έχουμε βελτιώσει την τεχνική μας τελευταία πάρα πολύ με αποτέλεσμα η επέμβαση να γίνεται τελείως ανώδυνα και η ανάρρωση να γίνεται γρήγορα και χωρίς πόνο. Επίσης έχουμε την δυνατότητα ο ασθενής να βλέπει το αποτέλεσμα πρίν βάλουμε τον επίδεσμο και έτσι να μην έχει αγωνία σχετικά με το αποτέλεσμα.

Μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε πολλές περιπτώσεις ωτοπλαστικής του Κου Καποσίτα στο http://www.kapositas.gr/plastiki_aytion.php.

και περισσότερα για την πλαστική των αυτιών γενικότερα στο εξειδικευμένο web site: http://www.oto-plasty.gr/

Δείτε το βίντεο με την τεχνική μας Molding otoplasty

καθώς και μαρτυρίες χειρουργημένων από τον Δρ. Καποσίτα