Δερματολογία, Υγεία

Ποιοί παράγοντες εντείνουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης και πως αντιμετωπίζεται;

Βασίλειος Χρυσοχέρης - Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Βασίλειος Χρυσοχέρης - Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Βασίλειος Χρυσοχέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και ολοκλήρωσε τις σπουδές υποχρεωτικής φοίτησης στα εκπαιδευτήρια “Κωστέας Γείτονας” το 1996. Στη συνέχεια ακολουθεί η φοίτηση του στην ιατρική στο πανεπιστήμιο Semmelweis της Ουγγαρίας, απ’ όπου λαμβάνει και...

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ένα από τα συχνότερα δερματολογικά συμπτώματα, που παρουσιάζεται κυρίως στους άντρες, με το ποσοστό των παθόντων να ανέρχεται στο 95%. Το πρόβλημα της τριχόπτωσης, διακρίνεται σε παροδική και μόνιμη και εμφανίζεται συνήθως στην μετωπιαία γραμμή με αραίωση στο μπροστινό, στο επάνω μέρος και στην κορυφή του τριχωτού.Το σύμπτωμα της απώλειας μέρος τριχών της κεφαλής, επηρεάζει ιδιαίτερα την ψυχολογική κατάσταση, τα συναισθήματα και την αυτοπεποίθηση του ατόμου.  Ποιοι όμως είναι οι συχνότεροι παράγοντες εμφάνισης ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άντρες και πώς μπορεί αυτή να αντιμετωπιστεί;

Οι συχνότεροι παράγοντες τριχόπτωσης

Ο σημαντικότερος παράγοντας εμφάνισης ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η κληρονομικότητα. Στον πυρήνα κάθε ανθρώπινου κυττάρου βρίσκονται 46 χρωμοσώματα που δημιουργούν 23 ζεύγη, εκ των οποίων το κάθε ζεύγος περιέχει ένα χρωμόσωμα από τον πατέρα και ένα από την μητέρα. Και στα δύο φύλα, τα 22 πρώτα ζεύγη χρωμοσωμάτων είναι κοινά, ενώ το 23ο αλλάζει ανάλογα με το φύλο. Κάθε χρωμόσωμα περιλαμβάνει χιλιάδες γονίδια, που εμφανίζονται σε ζεύγη και προέρχονται από τους γονείς. Στα ζεύγη των γονιδίων, ένα γονίδιο από κάθε ζευγάρι επικρατεί έναντι του άλλου και με αυτόν τον τρόπο καθορίζεται το χαρακτηριστικό που κληρονομείται.

Στην περίπτωση της τριχόπτωσης, το επικρατές γονίδιο προέρχεται από τη μητέρα. Αν για παράδειγμα, η μητέρα έχει ιστορικό κληρονομικότητας τριχόπτωσης, αυτή θα κληρονομηθεί στον απόγονο. Αν υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας από την πλευρά του πατέρα, η κληρονομικότητα δεν είναι σίγουρη, αλλά είναι πιθανή. Ωστόσο, η κληρονομική προδιάθεση, δε σημαίνει απαραίτητα ότι η τριχόπτωση θα εκδηλωθεί οπωσδήποτε ή ότι θα εκδηλωθεί στην ίδια μορφή με τους προγόνους.

Επίσης, σημαντικοί λόγοι συμπτωμάτων τριχόπτωσης είναι το έντονο άγχος, η κακή διατροφή και τα βακτήρια. Η τριχόπτωση μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε δερματικούς λόγους, όπως η ψωρίαση ή η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κ.α.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος

Οι τρόποι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης ποικίλλουν ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος. Ειδικές κρέμες και σαμπουάν διατίθενται στην αγορά με σκοπό την αντιμετώπιση των ομαλών περιπτώσεων ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Η πιο αποτελεσματική, όμως, θεραπεία για τον τύπο  της κληρονομικής αλωπεκίας περιλαμβάνει τη χορήγηση φιναστερίδης και της μινοξιδίλης σε μορφή σπρέι

Παρόλα αυτά, πριν πάρετε την απόφαση να λύσετε το πρόβλημα της τριχόπτωσης, πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας προτείνει την καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία ανάλογα με την περίπτωσή σας.

Κλείστε το ραντεβού σας στο Forever Laser Clinic και αντιμετωπίστε σήμερα το πρόβλημα της τριχόπτωσης! 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6201113, 210-6201123