Πολύποδας Χολής: Πότε αφαιρείται;
Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD – Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος
Ο Χειρουργός Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με “Άριστα”. Εισήχθη, λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πρώτος, από το νομό Ηλείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου…
Οι πολύποδες χολής, ή πολύποδες χοληδόχου κύστης όπως είναι η σωστή τους ονομασία, είναι μικρές προσεκβολές στο εσωτερικό του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης.
Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση, συνήθως ασυμπτωματική που ανευρίσκεται κυρίως κατά τη διεξαγωγή κάποιου υπερηχογραφήματος.
Συνήθως, οι πολύποδες χολής είναι ακίνδυνοι για τον άνθρωπο, καθώς στην πλειονότητά τους είναι καλοήθεις. Ένδειξη για κακοήθεια ενός πολύποδα στη χοληδόχο κύστη αποτελεί το μέγεθός του, με τις πιθανότητες για κακοήθεια να αυξάνονται όσο αυξάνεται και αυτό.
Διάγνωση Πολύποδα Χολής
Για να μπορέσει ο χειρουργός να καταλάβει αν ο πολύποδας είναι καλοήθης ή αν πρόκειται για κακοήθεια, θα βασιστεί σε έναν συνδυασμό απεικονιστικών εξετάσεων.
Αυτές οι απεικονιστικές εξετάσεις που εντοπίζουν τους πολύποδες χολής και εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά τους είναι οι ακόλουθες:
- Υπερηχογράφημα
- Αξονική τομογραφία
- Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS)
Πιο αναλυτικά, με το υπερηχογράφημα, ο γιατρός μπορεί να διαχωρίσει αν πρόκειται για πολύποδα ή πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Η αξονική τομογραφία επιτρέπει τον εντοπισμό ακόμα και μικρών σε μέγεθος πολυπόδων, καθώς επίσης και καρκίνου της χοληδόχου κύστης. Τέλος, το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS) αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για να εντοπισθεί κάποια βλάβη στο όργανο.
Πότε αφαιρείται ο πολύποδας χολής;
Για τη θεραπεία του πολύποδα χολής, ο χειρουργός θα λάβει υπόψη του αρκετούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του πολύποδα, τη συνύπαρξη χολολιθίασης και τη συνύπαρξη άλλων νοσημάτων.
Στην περίπτωση, λοιπόν, κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει κάποια φλεγμονή ή υπάρχει ταυτόχρονα χολολιθίαση, οι πολύποδες θα πρέπει να αφαιρεθούν.
Αν δεν συνυπάρχει κάποιο άλλο νόσημα, τότε η θεραπεία του πολύποδα εξαρτάται από το μέγεθός του και είναι η ακόλουθη:
- Πολύποδες <5 χιλιοστά: Οι πολύποδες αυτού του μεγέθους είναι καλοήθεις και συστήνεται επανέλεγχος μετά από 1 έτος για να παρακολουθηθεί το μέγεθός τους.
- Πολύποδες 6-9 χιλιοστά: Όταν ο πολύποδας είναι από 6 έως 9 χιλιοστά, θα πρέπει να γίνεται υπερηχογράφημα κάθε 6 μήνες και σε περίπτωση που αυξηθεί το μέγεθός του, συνιστάται χειρουργική αφαίρεση με χολοκυστεκτομή.
- Πολύποδες 10-20 χιλιοστά: Ένας πολύποδας τέτοιου μεγέθους μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια και για αυτόν τον λόγο συστήνεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.
- Πολύποδες >20 χιλιοστά: Αν ο πολύποδας έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 20 χιλιοστά, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κακοήθης. Αρχικά ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις για να διαγνώσει το στάδιο της νόσου και έπειτα θα προχωρήσει σε χολοκυστεκτομή.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους πολύποδες χοληδόχου κύστης και την χειρουργικής του αφαίρεση με τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 6833193.
Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι στη διάθεσή σας.