Γυναικολογία, Υγεία

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οδυσσέας Σαββούρας Οδυσσέας Σαββούρας – Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Μετεκπαιδευθείς στο Πανεπιστήμιο Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

 

Website: www.savvourasodysseas.gr      Email: drosavvouras@gmail.com


Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια συχνότατη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας, καθώς υπολογίζεται πως περίπου μία στις δεκαπέντε γυναίκες εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα.

Τα Συμπτώματα

– Αραιομηνόρροια. Άστατος κύκλος, μεγαλύτερος των 35 μερών έως και 6 μήνες – Υπογονιμότητα – Υπερανδρογοναιμία – Έντονη τριχοφυΐα – Λιπαρότητα του δέρματος – Ακμή – Προβλήματα βάρους – Σακχαρώδης διαβήτης – Ανδροειδής τριχόπτωση

Η Διάγνωση

Μετά την αναγνώριση των συμπτωμάτων, η διάγνωση γίνεται ύστερα από ορμονολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων. Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος του βάρους και της αρτηριακής πίεσης.

Η Θεραπεία

Η στρατηγική αντιμετώπισης και θεραπείας εξαρτάται από τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε γυναίκα. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν έντονες διαταραχές του κύκλου τους, οι οποίες μπορεί να φτάνουν 4 περιόδους το χρόνο, τα αντισυλληπτικά χάπια ρυθμίζουν το κύκλο και προφυλάσσουν από προβλήματα υπερπλασίας του ενδομητρίου. Αν η περίοδος καθυστερεί περισσότερο από 50 ημέρες είναι χρήσιμη η χορήγηση προγεστερόνης για 5-10 μέρες ώστε να προκληθεί η περίοδος. Ακόμα, με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μειώνονται τα συμπτώματα από την υπερανδρογοναιμία (ακμή, λιπαρότητα δέρματος και μαλλιών, τριχοφυία). Επίσης, η υπερανδρογοναιμία, μπορεί να βελτιωθεί με αντι-ανδρογονικές ουσίες, ενώ σε περιπτώσεις υπογονιμότητας προτείνεται μια θεραπεία για πρόκληση ωορηξίας με ή χωρίς μεταφορμίνη.

Κάποιες αποδεδειγμένες θεραπευτικές αλλά και προληπτικές τακτικές που βελτιώνουν σε ένα βαθμό το μεταβολικό σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι: – Η απώλεια βάρους – Η τακτική αερόβια άσκηση – Η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών, ώστε να είναι πιο φιλικές προς την ινσουλίνη και το σάκχαρο