Ορθοπαιδική, Υγεία

Γιατί πονάει η πλάτη σου, ποιες λάθος κινήσεις κάνεις και πώς θα ανακουφιστείς από τον πόνο!

Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης είναι ορθοπαιδικός χειρουργός. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976 και αποφοίτησε από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο του Πειραιά το 1993 και το 1994 εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στο τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών από το οποίο...

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Εμμανουήλ Μπριλάκης,  μας ενημερώνει για τον πόνο στην πλάτη και τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε.

Όποιος κι αν είναι ο τρόπος ζωής σου, είτε είσαι αθλήτρια, είτε γυμνάζεσαι μόνο το Σαββατοκύριακο, είτε καθόλου, υπάρχουν πολλές πιθανότητες κάποια στιγμή στη ζωή σου να πονάει η πλάτη σου. Οι καθημερινές δραστηριότητες που κάνεις χωρίς να σκέφτεσαι –όταν κάθεσαι στον υπολογιστή, φοράς τα παπούτσια σου ή χώνεσαι στο κρεβάτι τη νύχτα– μπορεί να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν την υγεία της σπονδυλικής σου στήλης. Οι περισσότεροι πόνοι προκαλούνται από καταπόνηση ή πρόκειται για διαστρέμματα (τραυματισμός μυών, τενόντων ή συνδέσμων).

Οι τραυματισμοί αυτοί προκαλούνται συνήθως από υπερβολική δραστηριότητα, ατύχημα, ένα νέο χόμπι ή όταν σηκώνεις μεγάλα βάρη. Άλλες φορές για τον πόνο φταίει ένα νεύρο που πιέζεται, όπως, για παράδειγμα, από μια κήλη δίσκου. Με δεδομένο τη συχνότητα εμφάνισης πόνων στην πλάτη, θα σκεφτόταν κανείς πως έχουμε τη θεραπεία στο τσεπάκι. Καμία σχέση.

«Το πρόβλημα είναι πως οι τραυματισμοί αυτοί οφείλονται στην κακή χρήση που κάνουμε στο σώμα μας και όχι σε κάποια ανατομική βλάβη.
Έτσι, δεν μπορούμε να δούμε ακόμη και με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους τους τραυματισμούς στους συνδέσμους, τους τένοντες και τους μυς όπως μπορούμε να δούμε ένα σπασμένο κόκαλο ή μια δισκοκήλη» τονίζει ο Jeffrey Katz, MD, καθηγητής Ιατρικής και Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και συγγραφέας του Heal Your Aching Back.

Παρά τις προόδους στα διαγνωστικά μέσα, στο 85% των προβλημάτων στην πλάτη οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν μια αιτία, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη τη θεραπεία. Η χειροπρακτική παρέμβαση στη σπονδυλική στήλη, για παράδειγμα, είναι αμφισβητούμενη – ορισμένοι γιατροί λένε πως μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ακόμη και η άσκηση, για την οποία οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έχεις υγιή πλάτη και να κρατήσεις μακριά πόνους και ενοχλήσεις, μπορεί να είναι προβληματική.

«Όταν γυμνάζεσαι χωρίς να προσέχεις τη στάση του σώματος –καμπυλώνεις την πλάτη όταν εκτελείς άρσεις ή ανασηκώνεις τη μέση όταν κάνεις κοιλιακούς–, μπορεί να ασκηθεί ανεπιθύμητη πίεση στη σπονδυλική στήλη» σημειώνει ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, ορθοπαιδικός χειρουργός.

Ανακούφισε τη σπονδυλική σου στήλη όταν «χτυπάει» ο πόνος, ακολούθησε αυτούς τους κανόνες για γρήγορη ανακούφιση

  • Σήκω από το κρεβάτι. Αν πρέπει να είσαι ξαπλωμένη, κάν’ το για μερικές ώρες και όχι για περισσότερο από 2 ημέρες. Η ελαφριά δραστηριότητα είναι το καλύτερο αντίδοτο.
  • Πάρε ένα παυσίπονο. Μην περιμένεις να φτάσει ο πόνος στο απροχώρητο και παίρνε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σου.
  • Κράτα ισορροπία. Σκύψε λυγίζοντας τα γόνατα αν θες να σηκώσεις ένα (ελαφρύ!) αντικείμενο και μετάφερέ το κρατώντας το κοντά στο σώμα σου για να ελαχιστοποιήσεις την πίεση στην πλάτη σου.
  • Μην κάθεσαι και μη σηκώνεσαι πολύ γρήγορα.
  • Χρησιμοποίησε εναλλάξ ζεστό και κρύο. Βάλε μια κρύα κομπρέσα μετά από έναν τραυματισμό για να μουδιάσουν οι αισθητήρες του πόνου και να μειωθεί το πρήξιμο. Μετά τις 48 ώρες βάζε ζεστές κομπρέσες για να διεγερθεί η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.