Ορθοπαιδική, Υγεία
Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στον ώμο και πώς μπορείς να γίνεις γρήγορα καλά;
28/04/2017 , 1:05 PMΕμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης είναι ορθοπαιδικός χειρουργός. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976 και αποφοίτησε από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο του Πειραιά το 1993 και το 1994 εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στο τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών από το οποίο...
Ο ώμος είναι η πιο κινητική άρθρωση του σώματος, αλλά η συστηματική καταπόνησή του, π.χ. με έντονη άσκηση, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στους τένοντες της περιοχής. Πιο συχνά πρόκειται για απλή αλλά ενοχλητική φλεγμονή (τενοντίτιδα) που, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μετατρέπεται σε χρόνια και αυξάνει την ταλαιπωρία σου, τη δυσκολία αντιμετώπισης αλλά και την περίοδο αποχής από δραστηριότητες.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν συμβαίνει ρήξη των τενόντων, τα συμπτώματα είναι ακόμα πιο έντονα. Εκτός από τον πόνο στον ώμο σε ηρεμία, η μείωση της δύναμης του χεριού όταν απομακρύνεται από το σώμα και ο πόνος στον ώμο τη νύχτα είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτών των τραυματισμών. Ανατομικές παραλλαγές ή επίκτητες καταστάσεις προδιαθέτουν σε τέτοιους τραυματισμούς.
Η σωστή αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων εξαρτάται από τη βαρύτητά τους και στα αρχικά στάδια είναι συνήθως συντηρητική. Χρησιμοποιούνται παυσίπονα ή/και αντιφλεγμονώδη από το στόμα, τοπικές εγχύσεις βιολογικών παραγόντων (PRP) ή φαρμάκων και κατάλληλα προγράμματα φυσικοθεραπείας. Στις πιο σοβαρές και εμμένουσες περιπτώσεις, όταν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, τη λύση δίνει η αρθροσκόπηση.
Τι είναι η αρθροσκόπηση
Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που προσφέρει άμεση όραση και μεγέθυνση των βλαβών και αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Η επέμβαση γίνεται με τη χρήση οπτικών ινών (αρθροσκόπιο) και ειδικών εργαλείων που εισάγονται μέσα από οπές μερικών χιλιοστών χωρίς τομές στο υπερκείμενο δέρμα. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με τη μικρή «ταλαιπωρία» του ασθενούς, αλλά και η υψηλή διαγνωστική ευαισθησία, η ασφάλεια, το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα και το πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών (<1%). Για την πραγματοποίησή της δεν απαιτείται συνήθως ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και ο χρόνος αποθεραπείας είναι μικρότερος σε σύγκριση με αυτόν που χρειαζόταν στις παλαιότερες «ανοιχτές» τεχνικές.
Αποκατάσταση μετά τη θεραπεία
Τόσο η συντηρητική όσο και η χειρουργική θεραπεία συμπληρώνονται με πρόγραμμα που σκοπό έχει τη λειτουργική αποκατάσταση του ώμου. Ο χρόνος της πλήρους αποκατάστασης ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα των βλαβών και τις λειτουργικές απαιτήσεις του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση η καθοδήγηση από τον ορθοπαιδικό με εξειδίκευση στον ώμο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ώμου.