Ορθοπαιδική, Υγεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του ώμου; Ο ορθοπαιδικός χειρουργός απαντά

Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης είναι ορθοπαιδικός χειρουργός. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976 και αποφοίτησε από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο του Πειραιά το 1993 και το 1994 εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στο τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών από το οποίο...

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Μ.Μπριλάκης μας ενημερώνει για τις παθήσεις του ώμου και πως αντιμετοπίζονται. Η αποκατάσταση των παθήσεων του ώμου γίνεται πλέον γρήγορα και ανώδυνα με την ελάχιστα επεμβατική αρθροσκόπηση.

Ο ώμος είναι μια βασική άρθρωση που συμμετέχει σε πολλές καθημερινές κινήσεις και βοηθά ακόμα και στην έκφραση του ατόμου μέσα από την κίνηση του άκρου. Όταν έχει πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την καθημερινότητά σου. 

Παθήσεις τενοντίου πετάλου

Οι μύες του ώμου καταλήγουν στο ανώτερο τμήμα του βραχιόνιου οστού δημιουργώντας ένα τενόντιο πέταλο. Αυτή η δομή προσφέρει σταθερότητα και βοηθά στην ανύψωση και τις στροφικές κινήσεις του χεριού. Η κατασκευή, όμως, των τενόντων αυτών, η στάση του σώματος και η συνεχής έντονη χρήση του χεριού κάνουν την περιοχή αρκετά επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Εξαρθρήματα ώμου

Ουσιαστικά πρόκειται για τη βίαιη απομάκρυνση των αρθρικών επιφανειών του ώμου. Συμβαίνει, συνήθως, μετά από ένα τραυματικό γεγονός και προκαλούνται βλάβες σε διάφορα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης. Αν αυτές οι βλάβες δεν επουλωθούν, τότε τα επεισόδια που «βγαίνει» ο ώμος μπορεί να επαναλαμβάνονται. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και στον ύπνο τους. Πρόκειται για ένα σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να σημαίνει το τέλος της αθλητικής καριέρας ή το τέλος μιας δραστήριας ζωής.

Πώς αντιμετωπίζονται

Παλαιότερα η χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων ήταν ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία λόγω των μεγάλων χειρουργικών τομών στην περιοχή και των μετεγχειρητικών συμπτωμάτων. Σήμερα η αποκατάσταση αυτών των τραυματισμών γίνεται αρθροσκοπικά.

Αρθροσκόπηση ώμου

Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική πράξη ελάχιστης επεμβατικότητας. Η επέμβαση γίνεται μέσα από οπές μερικών χιλιοστών που διανοίγονται γύρω από την άρθρωση χωρίς τομές στο δέρμα. Από αυτές εισάγεται το αρθροσκόπιο για επισκόπηση και μεγέθυνση των βλαβών. Επίσης, μέσα από αυτές εισάγονται τα απαραίτητα εργαλεία (ράμματα, άγκυρες) για την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Ακόμα και μεγάλες βλάβες πλέον διορθώνονται αρθροσκοπικά.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Η ασφάλεια, το μικρότερο χειρουργικό τραύμα, το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, η υψηλή διαγνωστική ευαισθησία και το μικρότερο ποσοστό επιπλοκών. Για την επέμβαση αυτή συνήθως δεν απαιτείται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, ενώ μπορεί η ασθενής να χρησιμοποιεί άμεσα το χέρι της για να αυτοεξυπηρετείται, ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα και την εργασία της και σε λίγο μεγαλύτερο σε αθλητική δραστηριότητα μετά από αποκατάσταση.