Νευρολογία - Ψυχιατρική, Υγεία

Προφυλακτικό και στύση

Όλοι έχουμε ακούσει προτάσεις όπως τις παρακάτω: “αν χρησιμοποιήσω

προφυλακτικό

φοβάμαι ότι θα χάσω τη

στύση

μου!, …μπορεί να ρισκάρω να κολλήσω κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά να ρεζιλευτώ χάνοντας τη στύση μου;” Αυτά είναι λόγια πολλών ανδρών και κυρίως νεαρής ηλικίας, που θέλουν να αντιμετωπίσουν τη

στυτική δυσλειτουργία

.

Τη συσχέτιση μεταξύ απώλειας στύσης και προφυλακτικού προσπάθησε να διερευνήσει μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Στα πλαίσια της μελέτης, ερωτήθηκαν 479 ετεροφυλόφιλοι άνδρες, ηλικίας 18 έως 24 ετών που θεωρούσαν το προφυλακτικό υπεύθυνο για τα επεισόδια στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετώπιζαν το τελευταίο τρίμηνο.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δήλωσαν τα εξής:

• 38% δεν αντιμετώπιζε καθόλου πρόβλημα

• 14% αντιμετώπιζε πρόβλημα περιστασιακά

• 16% είχε αντιμετωπίσει απώλειας στύσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

• 32% είχε απώλεια στύσης την ώρα που διέκοπτε τις ερωτικές περιπτύξεις για να φορέσει το προφυλακτικό.

Όπως απεδείχθη, όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν αποτυχία στη διατήρηση της στύσης τους με το προφυλακτικό, άλλοι τόσοι είχαν και χωρίς αυτό. Το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει είναι ότι τα επεισόδια στυτικής δυσλειτουργίας δεν πηγάζουν από τη χρήση του προφυλακτικού αλλά από τη φτωχή εκπαίδευση των νεαρών ανδρών και την απειρία τους γύρω από τη χρήση του. Όλο και περισσότερες αποδείξεις ενισχύουν το γεγονός ότι η στυτική λειτουργία δεν εξαρτάται από το κατά πόσο τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται σωστά ή από την αρχή μέχρι το τέλος της σεξουαλικής πράξης. Τα προφυλακτικά δεν ευθύνονται για την αδυναμία της διατήρησης της στύσης, παρά τις πεποιθήσεις κάποιων ανθρώπων.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πολλοί άνδρες αποφεύγουν τη χρήση του προφυλακτικού είναι πως όταν την πρώτη φορά προσπαθήσουν να βάλουν προφυλακτικό και παρουσιάσουν απώλεια στύσης, κάνουν αυτή τη σύνδεση με το προφυλακτικό στο μυαλό τους και προτιμούν να κάνουν

σεξ

χωρίς προφύλαξη, παρά να γίνουν ρεζίλι στα μάτια της συντρόφου τους! Δε θέλουν να αφήσουν τον εαυτό τους να εξετάσει αν το προφυλακτικό τοποθετήθηκε σωστά, αν παρουσιάζουν αποτυχίες στο σεξ ή αν απλώς είναι αγχωμένοι!

Επομένως, οι ερευνητές συστήνουν στους θεραπευτές σεξουαλικών δυσλειτουργιών να κάνουν καλή λήψη ιστορικού και να εκπαιδεύουν τους ενδιαφερόμενους για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού. Επίσης, στην περίπτωση των ουρολόγων-ανδρολόγων, θα πρέπει να παραπέμπουν τους ασθενείς για ψυχοθεραπεία σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους που είναι βέβαια εξειδικευμένοι στα θέματα αυτά προς αντιμετώπιση του ψυχολογικού παράγοντα, που αποτελεί και την κύρια αιτιολογία εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στις ηλικίες αυτές.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://www.askitis.gr/.