Οδοντιατρική, Υγεία
Πρόληψη δοντιών: η καλύτερη θεραπεία
25/05/2016 , 10:02 AM
Στέλλα Μπεάκου - Οδοντίατρος
Γενικές πληροφορίες Η οδοντίατρος Στέλλα Μπεάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Μαράσλειο λύκειο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών το 1986 και έκτοτε ασκεί γενική οδοντιατρική στο ιδιωτικό της ιατρείο,με ιδιαίτερα μεγάλη κλινική εμπειρία. Έχει παρακολουθήσει...
Το κλειδί για την στοματική υγεία είναι η
πρόληψη
, είτε αυτή αφορά τις βλάβες των δοντιών (τερηδόνα), είτε τις παθήσεις των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα). Ο αιτιολογικός παράγοντας και για τα δύο είναι η οδοντική μικροβιακά πλάκα.
Είναι απαραίτητο δύο φορές το χρόνο να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για να μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση των πιθανών βλαβών αλλά και καθαρισμός των δοντιών, έτσι ώστε να απομακρύνεται η τρυγία («πέτρα») και να διατηρούνται υγιή τα ούλα και τα δόντια.
Η πρόληψη αφορά εκτός από τους ενήλικες και τα παιδιά. Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 3 περίπου ετών, όπου με φιλικό και ευχάριστο τρόπο το παιδί μαθαίνει πώς να βουρτσίζει τα
δόντια
του και γιατί αυτό είναι απαραίτητο. Επίσης εξοικειώνεται με τον οδοντίατρο, ώστε να μη φοβάται σε μελλοντικές επισκέψεις. Δυστυχώς ο φόβος του οδοντιάτρου είναι ένας σημαντικός λόγος που στην Ελλάδα δεν γίνεται πρόληψη. Στα παιδιά είναι καίριας σημασίας να γίνεται εκτός από τον καθαρισμό και
φθορίωση
κάθε 6 μήνες, προκειμένου να προστατεύονται τα δόντια του από την
τερηδόνα
.
Το φθόριο είναι ένα στοιχείο που ενισχύει την
αδαμαντίνη
(το «σμάλτο») του δοντιού. Όταν το στοματικό περιβάλλον γίνεται όξινο λόγω της διατροφής καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν ζάχαρη και γενικά υδατάνθρακες, αρχίζει μια διαδικασία απομεταλλικοποίησης της αδαμαντίνης, η οποία εξελίσσεται σταδιακά σε τερηδόνα. Το φθόριο μετατρέπει τον υδροξυαπατίτη της αδαμαντίνης σε φθοριοαπατίτη, καθιστώντας την αδαμαντίνη πιο ισχυρή και ανθεκτική στα οξέα. Η φθορίωση γίνεται κυρίως στην ηλικία των 6-18 ετών αλλά και σε ενήλικες που έχουν τάση να αναπτύσσουν τερηδόνα. Ένα άλλο πλεονέκτημα του φθορίου είναι ότι χρησιμεύει στην αντιμετώπιση της ευαισθησίας των δοντιών, βοηθώντας στην απόφραξη των οδοντινοσωληναρίων της οδοντίνης. Η φθορίωση γίνεται κυρίως με την εφαρμογή ειδικών μαλακών δισκαρίων, στα οποία τοποθετείται το φθοριούχο ζελέ. Εφαρμόζονται στο στόμα για μερικά λεπτά και έπειτα αφαιρούνται. Ο ασθενής έπειτα απαγορεύεται να φάει και να πιει οτιδήποτε για μία ώρα (ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με το σκεύασμα που χρησιμοποιείται). Ένας άλλος τρόπος είναι με ειδικά φθοριούχα βερνίκια, όπου τοποθετούνται στα δόντια με ένα ειδικό πινέλο. Ακόμη, ο οδοντίατρος μπορεί να χορηγήσει διάφορα φθοριούχα σκευάσματα για το σπίτι.
Η πρόληψη που αφορά τις παθήσεις των ούλων έγκειται στην αποτρύγωση (καθαρισμός δοντιών) και στην περιοδοντική θεραπεία. Οι παθήσεις αυτές εκδηλώνονται με αιμορραγία, οίδημα των ούλων, κακοσμία και σε προχωρημένη βλάβη με κινητικότητα και απώλεια των δοντιών. Οι φλεγμονές των ούλων χαρακτηρίζονται ως ουλίτιδα, όταν επηρεάζονται μόνο τα ούλα και όχι το οστό που βρίσκεται από κάτω, και ως περιοδοντίτιδα όταν συνυπάρχει και απώλεια οστού. Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να γίνεται κατάλληλη θεραπεία και ο ασθενής να διατηρεί καλό επίπεδο στοματικής υγιεινής.
Είναι απαραίτητο να υποδεικνύεται από το γιατρό ο τρόπος βουρτσίσματος, ώστε να αφαιρείται η μικροβιακή πλάκα επαρκώς και να μην γίνεται αποτριβή των δοντιών με λανθασμένο και βίαιο τρόπο βουρτσίσματος. Γενική συμβουλή είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) χρησιμοποιώντας μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα και ανάμεσα στα δόντια να γίνεται καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια καθαρισμού (κάθε βράδυ). Η οδοντόβουρτσα πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο μήνες περίπου. Χρήσιμο είναι να γίνεται επίσης χρήση στοματοδιαλύματος κατόπιν, όμως, σύστασης του οδοντιάτρου. Ακόμη είναι αναγκαίο να μην καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αναψυκτικών και γενικά όξινων τροφών, ενώ βοηθούν τροφές όπως το γάλα. Οι έγκυες γυναίκες επίσης επιβάλλεται να προσέχουν ώστε η διατροφή τους να είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, D, ασβέστιο, φωσφόρο και πρωτεΐνες, γιατί επηρεάζεται η διάπλαση των δοντιών του εμβρύου, ιδίως στους 3-6 μήνες της κύησης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη επισκεφθείτε το http://www.beakou.gr/.
Σχετικά άρθρα
