Γυναικολογία, Υγεία

Ψηλάφηση στήθους: Μάθετε πώς να το κάνετε μόνη σας

Η συστηματική αυτοεξέταση και ψηλάφηση στήθους μπορεί να βελτιώσει το ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου το μαστού. Μάλιστα, το 90% των περιπτώσεων γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει ανακαλυφθεί από τις ίδιες. Είναι μια διαδικασία που κάθε γυναίκα θα πρέπει να εντάξει στην ρουτίνα της. Στην ουσία η γυναίκα εξετάζει σωματικά αλλά και οπτικά το στήθος της, παρατηρώντας τυχόν αλλαγές. Οι ίδιοι οι γιατροί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ενημερωθούν σχετικά με τον σωστό τρόπο ψηλάφησης του στήθους, με σκοπό την πρόληψη ή άμεση αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος.

Ποια τα βήματα ψηλάφησης στήθους που πρέπει να ακολουθήσω;

 

  1. Η θέση που χρησιμοποιείται για την αυτοεξέταση είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που χρησιμοποιεί ο γυναικολόγος σας. Ξαπλώστε ανάσκελα και ψηλαφήστε το στήθος σας χρησιμοποιώντας  μαλακά τις άκρες των δαχτύλων σας. Για το δεξί στήθος χρησιμοποιείστε το αριστερό σας χέρι και αντίστροφα για το αριστερό σας στήθος χρησιμοποιείστε το δεξί σας χέρι. Η κίνηση των δαχτύλων πρέπει να είναι απαλή προς μέτρια και ή γραμμική είτε κυκλική. Θα πρέπει να ψηλαφήσετε το στήθος ολόκληρο, από πάνω προς τα κάτω και από μεριά σε μεριά, χωρίς να ξεχάσετε την περιοχή της μασχάλης.Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί σε όρθια στάση, με το ένα χέρι στην ανάταση ενώ το άλλο ψηλαφίζει το στήθος.
  2. Σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη, τοποθετήστε τα χέρια στους γοφούς σας και κοιτάξτε προσεκτικά το στήθος σας. Έχει το συνηθισμένο μέγεθος, σχήμα και χρώμα; Είναι τα στήθη σας ομοιόμορφα διαμορφωμένα και χωρίς κάποια ορατή παραμόρφωση, οίδημα ή εξάνθημα; Είναι οι θηλές σας στη θέση τους (μη ανεστραμμένες προς τα μέσα);Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί με τα χέρια στην ανάταση (προς τα πάνω).
  3. Πιέστε τις θηλές σας και δείτε αν βγει κάποιου είδους υγρό, όπως υδαρές, γαλακτώδες ή κίτρινο υγρό ή αίμα.

Πότε πρέπει να πραγματοποιώ την ψηλάφηση στήθους;

 

Κάθε γυναίκα πρέπει να εξετάζει τον εαυτό της μια φορά τον μήνα, από την ηλικία των 20 και μετά. Συνίσταται κάθε γυναίκα να πραγματοποιεί ψηλάφηση στήθους, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προτιμήστε να κάνετε τον έλεγχο αυτό μια εβδομάδα μετά την περίοδο, όταν το στήθος σας δεν είναι ευαίσθητο ή πρησμένο.

Εξοικειωθείτε με το στήθος σας, την υφή και την εμφάνιση, ώστε να μπορείτε να εντοπίζετε εύκολα την οποιαδήποτε μη φυσιολογική αλλαγή. Για οποιοδήποτε εύρημα, μην πανικοβληθείτε και συμβουλευτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας.