Παιδιατρική, Υγεία

Πως θα βοηθήσετε το μωρό σας να σταματήσει τον θηλασμό του δακτύλου;

Λίλα Παπαδοπούλου - Παιδοδοντίατρος

Λίλα Παπαδοπούλου - Παιδοδοντίατρος

Η παιδοδοντίατρος κ. Λίλα Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Αποφοίτησε το 2005 από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών με βαθμό Λίαν Καλώς. Από το 2005 έως το 2007 εργάστηκε ως Postdoctoral Fellow στο Forsyth Dental Institute του Harvard Dental School....

Ο θηλασμός του δακτύλου είναι ένα βασικό ένστικτο των βρεφών. Η συνήθεια αυτή τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή και τα χαλαρώνει ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε άγνωστο περιβάλλον, όταν είναι κουρασμένα ή όταν κοιμούνται. Ο παρατεταμένος όμως θηλασμός του αντίχειρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που σχετίζονται με τη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και την σωστή κατανομή των δοντιών στον οδοντικό φραγμό.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι είτε η μη φυσιολογική πρόταξη της άνω γνάθου και των δοντιών αυτή (προγναθισμός) είτε η ύπαρξη χάσματος μεταξύ των προσθίων δοντιών όταν το παιδί κλείνει το στόμα. Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι εάν το παιδί σταματήσει τη βλαβερή συνήθεια συνήθως η βλάβη αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό μόνη της. Όταν όμως το παιδί συνεχίζει πέραν της ηλικίας των 4 ετών τότε θα πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς να διακόψει τη συνήθεια αυτή. Ωστόσο, η υπερβολική πίεση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Πως θα βοηθήσετε το μωρό σας να σταματήσει τον θηλασμό του δακτύλου;

  • Σημαντική είναι η επιβράβευση του παιδιού τις στιγμές που δεν θηλάζει την πιπίλα ή το δάκτυλό του αντί της επίπληξής του για το αντίθετο.
  • Τα παιδιά συχνά θηλάζουν τα δάκτυλά τους, όταν αισθάνονται ανασφάλεια και στρες. Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε προσοχή στην αιτία του άγχους τους και να επιχειρήσουμε την διακοπή της συνήθειας σε περιόδους που το παιδί είναι χαλαρό όπως οι καλοκαιρινές διακοπές.
  • Πρέπει να επαινούμε το παιδί για την παραμικρή του προσπάθεια.
  • Ο παιδοδοντίατρος επίσης μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί να σταματήσει τη συνήθεια εξηγώντας του τι θα μπορούσε να συμβεί στα δόντια του εάν συνεχίσει. Εάν αυτές οι προσεγγίσεις αυτές δεν λειτουργήσουν, συστήνονται πιο πρακτικά μέτρα όπως το ειδικό βερνίκι νυχιών ή ένα ορθοδοντικό μηχανήματα που εμποδίζει το δάκτυλο να μπει μέσα στο στόμα. Για να έχουμε αποτελέσματα όμως είναι απαραίτητο να κατανοήσει το παιδί ότι στόχος μας είναι να το βοηθήσουμε.