Αισθητική Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Πρόσωπο, Υγεία

Ρινοπλαστική

Ως

ρινοπλαστική

ορίζουμε την επέμβαση της

πλαστικής χειρουργικής

που έχει σκοπό να αλλάξει το σχήμα και την εμφάνιση της μύτης. Η ρινοπλαστική γίνεται από πλαστικούς χειρουργούς. Η πλαστική της μύτης όπως την ξέρει ο περισσότερος κόσμος μπορεί να διορθώσει αρκετές δυσμορφίες της μύτης όπως είναι:

1.Η άκρη της μύτης ή αλλιώς ακρορίνιο. Εδώ ανήκει η στρογγυλή ή βολβώδης μύτη, το ακρορίνιο που είναι σαν κουτάκι (boxy tip), το πεσμένο ακρορίνιο.

2.Η ρινοπλαστική μπορεί επίσης να αφαιρέσει την καμπούρα σε μια μύτη.

3.Στην επέμβαση ανήκει και η διόρθωση της αναπνοής που οφείλεται σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η διόρθωση των ρινικών κογχών. Η σύγχρονη ρινοπλαστική αφορά και τα δυο σκέλη, και την αισθητική διόρθωση της μύτης αλλά και την αποκατάσταση της αναπνοής (λειτουργική ρινοπλαστική).

Έχουμε στην διάθεση μας πλέον όλοι οι μοντέρνοι πλαστικοί χειρουργοί δύο τεχνικές: την ανοιχτή ρινοπλαστική και την κλειστή. Προτιμούμε προσωπικά την ανοιχτή μέθοδο γιατί δίνει την δυνατότητα στον πλαστικό χειρουργό να έχει άμεση επαφή με το πρόβλημα μιας και το βλέπει και να μπορεί να χειρίζεται το πρόβλημα της κάθε μύτης άμεσα. Για καλύτερα και προβλέψιμα αποτελέσματα πιστεύουμε ότι η ανοιχτή μέθοδος είναι πολύ πιο αξιόπιστη.

Μοντέρνα Ρινοπλαστική

rinoplastiki
Μια συχνή εικασία υπήρχε και ίσως ακόμη υπάρχει ότι αυτός ο χειρουργός κάνει σε όλους την ίδια μύτη. Στο παρελθόν ακόμα και οι καλύτεροι πλαστικοί χειρουργοί δεν είχαν μεγάλη ευελιξία με τις τεχνικές της ρινοπλαστικής και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι χειρουργημένοι να παίρνουν τα ίδια αποτελέσματα.
Με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθησαν οι τεχνικές και πλέον μπορούμε να διορθώνουμε προβλήματα που είναι διαφορετικά σε κάθε υποψήφιο με αποτέλεσμα ο κάθε ένας να παίρνει το δικό του αποτέλεσμα. Σήμερα θεωρείται ένα αποτέλεσμα ωραίο όταν αυτό είναι φυσικό. Ουσιαστικά η μοντέρνα ρινοπλαστική σχεδιάζεται χωριστά για κάθε υποψήφιο στο ιατρείο και απλώς στο χειρουργείο εκτελείται με ελαφρές αποκλίσεις αυτό που έχουμε ήδη συνεννοηθεί πριν.

Δυσκολίες στη Ρινοπλαστική

Έχοντας χειρουργήσει ένα μεγάλο αριθμό ασθενών από το 1998 και μετά, μπορούμε να πούμε ότι η ρινοπλαστική είναι μια από τις πιο δύσκολες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής απαιτεί εμπειρία και ακρίβεια για να επιτύχει κάποιος σταθερά καλά αποτελέσματα. Η διαφορά του καλού αποτελέσματος με το κακό αποτέλεσμα μπορεί να αφορά απλά ένα χιλιοστό. Ουσιαστικά ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένος στις νέες τεχνικές και να έχει αναπτυγμένη την προσωπική του αισθητική.

Πολλοί άλλοι γιατροί εκτελούν ρινοπλαστική αλλά έχουν μερική εκπαίδευση. Έχει σημασία να είναι ο γιατρός πλαστικός χειρουργός ή ΩΡΛ με ειδική εκπαίδευση και εμπειρία.

Ρινοπλαστική  για δεύτερη φορά

Έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό επανεπεμβάσεων ρινοπλαστικής. Η επανεπέμβαση είναι δύσκολη μια και οι ιστοί στη μύτη που έχει ξαναχειρουργηθεί είναι ενωμένοι λόγω του ουλώδους ιστού από την πρώτη ρινοπλαστική. Η καλύτερη ρινοπλαστική είναι αυτή που δεν χρειάζεται να ξαναχειρουργηθεί. Πολλοί άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο ψάχνοντας για ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια παρά ψάχνοντας που θα κάνουν την πλαστική που τους αλλάζει τη ζωή.

Συνάντηση στο ιατρείο

kapositas

Στη συνάντηση στο ιατρείο εξετάζεται η μύτη αισθητικά και λειτουργικά. Ακολούθως παίρνουμε φωτογραφίες σε πολλές λήψεις και καταγράφεται το ιστορικό αλλά και οι επιθυμίες, δηλαδή τι ακριβώς ενοχλεί τον κάθε ένα. Παράλληλα έχουμε την δυνατότητα με το computer imaging να δει ο υποψήφιος πιθανά αποτελέσματα. Η συζήτηση και εξέταση στο ιατρείο καταλήγει στο πλάνο που θα ακολουθήσουμε στο χειρουργείο.

Μετά την επέμβαση

Ο-η χειρουργημένος-η θα φύγει φορώντας έναν ειδικό πλαστικό νάρθηκα στη μύτη για 6 ημέρες και ειδικά ταμπόν στα ρουθούνια που αφαιρούνται σε 24 ώρες. Οι μελανιές με την ανοιχτή μέθοδο είναι λίγες αλλά υπάρχει πρήξιμο που υποχωρεί σε μια εβδομάδα.

nose-plastic-surgery

Περισσότερες πληροφορίες και περιπτώσεις του κ. Καποσίτα: http://www.kapositas.gr/rinoplastiki.php.

Μπορείτε να δείτε ενημερωτικά βίντεο του κ. Καποσίτα στο http://www.kapositas.gr/case3.htm.

rhinoplasty-cases