Υγεία

Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη - MD, PhD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη - MD, PhD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Η ιατρός Ειρήνη Μάντζαρη γεννήθηκε στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας. Εισήχθη το 1998 με Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε από αυτήν το 2004. Συμμετέχοντας στο ερευνητικό  έργο και στα...

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν διαταραχές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η ηπιότερη μορφή δυσκολίας είναι το ροχαλητό, που περιγράφεται σαν θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν το ροχαλητό γίνει εντονότερο και συνοδεύεται από άπνοιες (διακοπή της αναπνοής) της τάξης των 10 δευτερολέπτων και μάλιστα περισσότερες από 10 φορές σε ένα βράδυ, τότε μπορούμε να πούμε ότι ο ασθενής πάσχει από Υπνική Άπνοια.

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν υπνική άπνοια έχουν τα εξής συμπτώματα: ροχαλίζουν δυνατά, ξυπνούν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς αισθάνονται ότι πνίγονται ή ότι έχουν έντονο αίσθημα παλμών.

Λόγω της κακής ποιότητας ύπνου των πασχόντων από υπνική άπνοια, ενδεχομένως μέσα στην ημέρα να αισθάνονται υπνηλία και κόπωση, να παραπονιούνται συχνά για πρωινές κεφαλαλγίες και πόνο στο λαιμό όταν ξυπνούν το πρωί.

Το φαινόμενο της υπνικής άπνοιας πιθανά να συνδέεται με κάποιο ανατομικό πρόβλημα της αναπνευστικής οδού (π.χ. ευμεγέθης γλώσσα ή υπερτροφικές αμυγδαλέςσκολίωση του ρινικού διαφράγματοςυπερτροφία των κάτω ρινικών κογχώνευμεγέθης σταφυλήεστενωμένη υπερώα), μπορεί επίσης να σχετίζεται με το βάρος του ασθενούς ή με την κατανάλωση αλκοόλ ή αγχολυτικών φαρμάκων πριν τον ύπνο.

Πως εκτιμάται το πρόβλημα;

Σε κάθε περίπτωση για να γίνει εκτίμηση του προβλήματος του ασθενούς, πρέπει να γίνει κλινική εξέταση από τον ιατρό και μελέτη ύπνου όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη. Όταν εντοπισθεί η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα, τότε μπορεί ο ιατρός να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, που ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση.

Επ’ ουδενί δεν πρέπει ο ασθενής να παραμελήσει τον έλεγχο του προβλήματος αυτού, καθώς συνδέεται συχνά με αρρυθμίες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσο, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, πολυκυτταραιμία και συνεπώς με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Για τους παραπάνω λόγους ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον ιατρό του, που θα εξακριβώσει την παθογένεια του προβλήματος και θα προτείνει την καταλληλότερη λύση.