Υγεία

Πως επηρεάζεται η σεξουαλικότητα στο άκουσμα της ύπαρξης του καρκίνου;

Ο επηρεασμός της σεξουαλικότητας είναι ένα θέμα ταμπού που επηρεάζει την πλειονότητα των ανθρώπων που διαγνώσθηκαν με καρκίνο. Σαφώς οι μεταβολές που επιφέρει η διάγνωση του καρκίνου τόσο στο σώμα όσο και στην διάθεση είναι μεγάλες και κάποιοι ασθενείς δυσκολεύονται να τις διαχειριστούν.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην σεξουαλικότητά μας. Αν κατακλυζόμαστε από αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβος, θυμός, απογοήτευση και κατάθλιψη, πως θα μας δημιουργηθεί σεξουαλική διάθεση;

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι πολλές μορφές καρκίνου, προκαλούν έντονο σωματικό πόνο, πόσο μάλλον οι γυναικολογικοί καρκίνοι.

Συχνά μάλιστα, είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν οι πάσχουσες περιοχές, γεγονός που έχει ως συνέπεια να μεταβάλλεται σε μεγάλο βαθμό το σώμα του ασθενή. Η έντονη ψυχολογική κατάσταση που βιώνει ο ασθενής σε συνδυασμό με τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα του, αρκούν για να εξαλείψουν κάθε σεξουαλική ορμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Καθώς το στήθος αποτελεί στοιχείο θηλυκότητας, όταν χρειαστεί να αφαιρεθεί ο ένας ή και οι δύο μαστοί,  πολλές γυναίκες δεν νιώθουν άνετα με την εξωτερική τους εικόνα.

Παράλληλα, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, εμφανίζουν σε ορισμένους ασθενείς, ενοχλητικές παρενέργειες, όπως απώλεια μαλλιών, διάρροια, ναυτία, πυρετό, εξάψεις, διαταραχές στον ύπνο, κόπωση κ.ά, γεγονός που δυσχεραίνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε την συγκεκριμένη κατάσταση;

Ενδεχομένως υπάρξουν πολλές καταστάσεις στην ζωή μας που μας οδηγήσουν σε τέλμα.

Πρέπει να θυμόμαστεότι η κατάσταση αυτή είναι παροδική και όσο καλύτερα προσπαθήσουμε να την διαχειριστούμε, τόσο πιο ανώδυνα θα περάσει. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η ύπαρξη καρκίνου δεν συνεπάγεται την απώλεια της ερωτικής ζωής.

Συχνά οι καρκινοπαθείς φοβούνται μήπως βιώσουν απόρριψη από τον σύντροφό τους εξαιτίας της κατάστασής τους. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι και για τον σύντροφό, αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και ενδεχομένως χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα αναπροσαρμογής. Στον αντίποδα, στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλοί είναι οι ασθενείς που έρχονται πιο κοντά στους συντρόφους τους, κατά την δύσκολη αυτή περίοδο και αναπτύσσουν μια πιο βαθιά και ουσιαστική σχέση.

Βεβαίως, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να νιώθετε τύψεις για την μειωμένη σεξουαλική σας διάθεση. Είναι απόλυτα λογικό να αισθάνεστε έτσι και το μόνο σίγουρο είναι ότι η λίμπιντο σας θα επανέλθει, όταν θα επουλωθεί η συναισθηματική πληγή σας.

Μια καλή συμβουλή είναι να μην κλείνεστε στον εαυτό σας, αλλά να επικοινωνήσετε με τα κοντινά σας άτομα και τον σύντροφό σας για τα συναισθήματα που βιώνετε.

Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την τωρινή σας κατάσταση, καλό είναι να ζητήσετε και την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.