Γυναικολογία, Υγεία
Συχνές ερωτήσεις για τον Καρκίνο του Μαστού
28/12/2017 , 11:54 AM
Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός
Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....
ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ;
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την εμπειρία πόνου στο μαστό κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με τον εμμηνορυσιακό κύκλο ή όχι και να είναι διάχυτος ή εστιακός.
Συνήθως το αίτιο είναι καλοήθες και μόνο στο 10% κακοήθες.
Σημάδια ύποπτα είναι ο μη σχετιζόμενος με τον εμμηνορυσιακό κύκλο πόνος σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και η ψηλαφητή μάζα και η έκκριση αιματηρού υγρού από τη θηλή. Μόλις αποκλειστεί η κακοήθεια, χρειάζεται να καθησυχαστεί η ασθενής. Βέβαια σε ένα ποσοστό 15% ο πόνος είναι τόσο ανυπόφορος, που εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες της ασθενούς.
Ο πόνος που σχετίζεται με τον εμμηνορυσιακό κύκλο είναι συνήθως σαν βάρος ή σαν ευαισθησία (στην ψηλάφηση). Συνήθως είναι προς το εξωτερικό μέρος του μαστού και μπορεί να αντανακλά στο σύστοιχο άνω άκρο (έσω επιφάνεια του μπράτσου). Πολλές φορές βοηθάει η διακοπή πρόσληψης καφεΐνης και η έναρξη λήψης βιταμίνης Ε. Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, ενώ παράγωγα τεστοστερόνης χορηγούνται σε προχωρημένες περιπτώσεις.
Ο μη κυκλικός πόνος εμφανίζεται σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Συνήθως περιγράφεται να “καίει”, “μαχαιρώνει” ή “τραβάει” και συνήθως εντοπίζεται γύρω από τη θηλή ή προς το στέρνο. Η θεραπεία είναι παρόμοια με παραπάνω, ενώ μπορεί να γίνει και τοπική έγχυση ξυλοκαΐνης/κορτιζόνης. Τέλος, αφαίρεση του σημείου από το οποίο ξεκινά ο πόνος έχει αποτέλεσμα στο 50% των περιπτώσεων.
ΠΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΘΗΛΕΣ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Η΄ ΟΧΙ;
Ο πόνος στις θηλές των μαστών μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό της περιοχής από θηλασμό ή από έντονη φυσική δραστηριότητα χωρίς στηθόδεσμο (π.χ. στη γυμναστική) ή σε στηθόδεσμο που δεν εφαρμόζει καλά στο μαστό και γενικότερα σε περιπτώσεις που ασκείται τριβή στην περιοχή.
Ο πόνος στις θηλές βέβαια μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικές καταστάσεις κυρίως του τύπου της φλεγμονής, όπως σε μαστίτιδα ή απόστημα (παθήσεις συχνές σε γυναίκες που θηλάζουν).
Τέλος υπάρχει και μια σπάνια μορφή καρκίνου, η λεγόμενη νόσος Paget, η οποία προκαλεί φλεγμονή και πόνο στην περιοχή.
Τα συμπτώματα, λοιπόν, που πρέπει να σας κάνουν να αναζητήσετε άμεσα βοήθεια ειδικού μαστολόγου είναι:
- διάβρωση της επιδερμίδας της περιοχής
- ερυθρότητα
- θερμότητα
- οίδημα (πρήξιμο) τοπικά
- πόνος στη μια μόνο πλευρά (δεξιά ή αριστερά)
- ρίγος
- πυρετός
- ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ
- έκκριση υγρού άσχετη με θηλασμό ή αιμορραγικό έκκριμα
Τέλος, αν ο πόνος επιμένει ή γενικότερα σας κάνει να ανησυχείτε επισκεφτείτε ιατρό.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ;
Η μαστογραφία ξεκίνα στα 40 έτη. Ορισμένες φορές γίνεται και από τα 35 για να υπάρχει μια βάση ελέγχου. Αν υπάρχει γνωστή μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA, ξεκινά στα 25-30 έτη. Σε γυναίκες με ισχυρό κληρονομικό ιστορικό αλλά χωρίς διαπιστωμένη γονιδιακή μετάλλαξη, η μαστογραφία ξεκινά 10 έτη πριν τη ηλικία της νεαρότερης συγγενούς που εμφάνισε τη νόσο και σίγουρα πριν τα 40 έτη.
ΕΚΚΡΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΛΗ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;
Η έκκριση υγρού από τη θηλή που δεν σχετίζεται με το θηλασμό μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα φάρμακα ή σε προλακτίνωμα, το οποίο ελέγχεται με μέτρηση προλακτίνης (εξέταση αίματος). Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε καλοήθες ενδοπορικό θήλωμα, πορεκτασία ή ινοκυστικές μεταβολές, παθήσεις που πολλές φορές δεν είναι εμφανείς σε μαστογραφία, ενώ το υπερηχογράφημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δεινότητα του ακτινολόγου. Η φυσιολογική έκκριση είναι συνήθως μη αιματηρή, από πολλούς γαλακτοφόρους πόρους (τρύπες πάνω στη θηλή) και χρειάζεται πίεση του μαστού για να εκκριθεί το υγρό. Η παθολογική έκκριση συνήθως είναι ή αιματηρή ή αυτόματη (χωρίς πίεση), από τη μια μόνο πλευρά (δεξιά ή αριστερή) και από ένα γαλακτοφόρο πόρο.