Νευρολογία - Ψυχιατρική, Υγεία

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, στην οποία προσβάλλεται το κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα την μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας ποικίλλουν και εξαρτώνται από τη ένταση της βλάβης στα νεύρα και από τα νεύρα τα οποία προσβάλλονται. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να χάσουν ακόμη και την ικανότητα τους να περπατούν, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να βιώσουν μακρές περιόδους ύφεσης χωρίς συμπτώματα.

Τι προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας;

 

Η αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι άγνωστη. Στην ουσία, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στην υγιή μυελίνη. Η μυελίνη είναι μια μεμβράνη από λιπώδη ιστό, που περιβάλει τις νευρικές ίνες, τις καλύπτει και τις προστατεύει. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται προβλήματα στη μεταφορά δεδομένων και στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Στο τέλος, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση ή ακόμη και μόνιμη βλάβη στα νεύρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, γιατί αναπτύσσεται η σκλήρυνση κατά πλάκας σε μερικούς ανθρώπους και σε άλλους όχι. Φαίνεται, όμως, να είναι υπεύθυνος ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

 

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας είναι οι εξής:

Ηλικία. Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως, όμως προσβάλλει, ανθρώπους ηλικίας 15 έως 60 ετών.

Φύλο. Έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.

Οικογενειακό Ιστορικό. Αν κάποιος γονέας ή κοντινός συγγενής έχει σκλήρυνση κατά πλακάς, τότε υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

Λοιμώξεις. Διάφοροι ιοί έχουν συνδεθεί με την ασθένεια. Παράδειγμα αποτελεί ο ιός Epstein-Barr που προκαλεί μολυσματική μονοπυρήνωση.

Φυλή. Οι λευκές φυλές, κυρίως βορειοευρωπαϊκής καταγωγής, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

Κλίμα. Το εύκρατο κλίμα φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξη της ασθένειας.

Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες. Ο θυροειδής, ο διαβήτης τύπου 1 ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Κάπνισμα.

Υπάρχει θεραπεία;

 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της αποκατάστασης από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού, να τροποποιήσουν την πορεία της νόσου και να βοηθήσουν τον ασθενή να διαχειριστεί τα συμπτώματα.