Ανδρολογία, Υγεία

Σπερμοδιάγραμμα: Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει την ανδρική γονιμότητα;

Αλέξανδρος Λέκας - M.D, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Αλέξανδρος Λέκας - M.D, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Ο χειρουργός-ουρολόγος Λέκας Αλέξανδρος ολοκλήρωσε τις πτυχιακές σπουδές του με βαθμό πτυχίου ΑΡΙΣΤΑ (10). Υπηρέτησε ως ιατρός την στρατιωτική του θητεία στη Λέσβο και στην στρατιωτική σχολή Ευελπίδων. Εργάστηκε στο νοσοκομείο "ΤΖΑΝΕΙΟ" σε κλινικές Παθολογίας, Χειρουργικής και Καρδιολογίας και ακολούθως...

Ο ανδρολόγοςουρολόγος Dr. Αλέξανδρος Λέκας μας ενημερώνει για το σπερμοδιάγραμμα, τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει την ανδρική γονιμότητα;

Το σπερμοδιάγραμμα είναι μια  εξέταση που εξετάζει τη γονιμότητα του άντρα με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συστήνεται να γίνεται σε άντρες που ενώ βρίσκονται σε νεαρή ηλικία και προσπαθούν να τεκνοποιήσουν δεν τα καταφέρνουν, σε άντρες που έχουν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό είτε λόγω κληρονομικότητας είτε λόγω κάποια βαριάς νόσου και σε άντρες που θέλουν να κάνουν κατάψυξη σπέρματος για μελλοντική χρήση.

Με το σπερμοδιάγραμμα προκύπτουν αποτελέσματα για τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Φυσικά χαρακτηριστικά (όψη, οσμή, χροιά, pH)
  • Ποσοτικά στοιχεία (για παράδειγμα όγκος σπέρματος, συγκέντρωση και συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων)
  • Κινητικότητα των σπερματοζωαρίων
  • Ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων
  • Τυχόν μικροσκοπικά ευρήματα (όπως για παράδειγμα βακτήρια, επιθηλιακά κύτταρα κλπ)

Ποια είναι η διαδικασία;

Για να γίνει το σπερμοδιάγραμμα συλλέγεται όλη η ποσότητα του σπέρματος είτε στο σπίτι είτε σε εξειδικευμένο εργαστήριο, προσέχοντας πάντα να εκτεθεί όσο το δυνατό λιγότερο το σπέρμα στις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να μεταφερθεί το δείγμα άμεσα στο εργαστήριο (εντός 20-30 λεπτών) ώστε να είναι όσο πιο ακριβή γίνεται τα αποτελέσματα. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα συνίσταται η εξέταση και δεύτερου δείγματος μετά από 3-4 εβδομάδες.

Γιατί είναι σημαντικό το σπερμοδιάγραμμα;

Το σπερμοδιάγραμμα δίνει άμεσα απάντηση σχετικά με τη γονιμότητα του άνδρα. Μέσα από αυτή την εξέταση δίνονται πολλές πληροφορίες που χρειάζεται ο εκάστοτε γιατρός ώστε να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα μπορέσουν να καθοδηγήσουν σωστά τον γιατρό ώστε να συμβουλεύσει τον άνδρα για τη σωστή θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Τι προετοιμασία χρειάζεται να γίνει πριν την εξέταση;

Για να είναι όσο το δυνατό πιο ορθά τα αποτελέσματα θα πρέπει ο άνδρας πριν την εξέταση να μην έχει εκσπερματίσει για τουλάχιστον 2-3 ημέρες. Ακόμα, δε θα πρέπει να έχει εμφανίσει υψηλό πυρετό κατά τους τελευταίους 3 μήνες και να μην κάνει χρήση φαρμακευτικών αγωγών ή άλλων ουσιών οι οποίες ενδέχεται να βλάψουν το σπέρμα του. Εάν για κάποιο λόγο κάτι από τα παραπάνω  δεν τηρηθεί τότε οφείλει ο άντρας να το γνωστοποιήσει στο γιατρό ώστε να το γνωρίζει.