Οδοντιατρική, Παιδιατρική, Υγεία

Στοματική υγιεινή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να έχουν τα παιδιά σας γερά δόντια

Λίλα Παπαδοπούλου - Παιδοδοντίατρος

Λίλα Παπαδοπούλου - Παιδοδοντίατρος

Η παιδοδοντίατρος κ. Λίλα Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Αποφοίτησε το 2005 από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών με βαθμό Λίαν Καλώς. Από το 2005 έως το 2007 εργάστηκε ως Postdoctoral Fellow στο Forsyth Dental Institute του Harvard Dental School....

Η παιδοδοντίατρος Λίλα Παπαδοπούλου μας αναφέρει τι πρέπει να γνωρίζουμε για να έχουν τα παιδιά μας γερά δόντια!

Σωστό βούρτσισμα

Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών στα παιδιά συνίσταται από με μικρές κυκλικές κινήσεις που θα φτάνουν μέχρι τα ούλα.

Η οδοντόβουρτσα που θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά θα έχει μικρή κεφαλή και μαλακές τρίχες.

Από την ηλικία των 3 ετών μπορεί να χρησιμοποιείται ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, με την επίβλεψη πάντα ενός ενήλικα ενώ μετά την ηλικία των 7 ετών η χρήση της συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Προτεινόμενη συχνότητα βουρτσίσματος των δοντιών à τουλάχιστον 3 φορές τη μέρα, μετά από κάθε γεύμα: το πρωί, μετά το πρωινό, το μεσημέρι, μετά το γεύμα και το βράδυ, πριν τον ύπνο, ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ!!!

Χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας

Παιδιά μικρότερα των 18 μηνών: χρήση μιας ελάχιστης ποσότητας φθοριούχου οδοντόκρεμας, με περιεκτικότητα φθορίου της τάξης των 500ppm F.

Παιδιά από 3 έως 6 ετών: απαραιτήτως μια φθοριούχος οδοντόκρεμα με 500-1000 ppm φθόριο, αναλόγως με την ηλικία και την εμφάνιση ή όχι πρώιμης τερηδόνας.

Παιδιά άνω των 6 ετών (που μπορούν πλέον να ελέγχουν το αντανακλαστικό της κατάποσης): χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας με περιεκτικότητα φθορίου της τάξης των 1000-1450 ppm F.

Παιδιά με σοβαρό πρόβλημα τερηδόνας: συμπληρωματική χρήση ταμπλέτας φθορίου, σε καθημερινή βάση, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Χρήση οδοντικού νήματος

Παιδιά άνω των 6 ετών: χρήση του οδοντικού νήματος κάθε βράδυ, μετά το βούρτσισμα των δοντιών.

Παιδιά μικρότερα των 6 ετών: χρήση νήματος περασμένου σε ειδικές θήκες, με τη βοήθεια των γονιών.

Χρήση στοματικού διαλύματος

Παιδιά άνω των 6 ετών: χρήση οδοντικού διαλύματος κάθε βράδυ, μετά το βούρτσισμα των δοντιών, εφόσον η παιδοδοντίατρός μας κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τη σωστή Στοματική Υγιεινή