Ανδρολογία, Υγεία

Στυτική δυσλειτουργία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο όρος στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένος, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν πολλά για αυτή την κατάσταση. Η αδυναμία επίτευξης πλήρους στύσης ή ακόμη και η αδυναμία διατήρησής της είναι τα σημάδια που υποδηλώνουν στυτική δυσλειτουργία. Σε κάποιο σημείο της ενήλικης ζωής των αντρών, περισσότερο από το 20%του πληθυσμού μπορεί να βιώσει μια τέτοια κατάσταση.

Ηλικιακό Φάσμα

Φυσικά, η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με την ηλικία ενός άντρα. Στην ηλικία των 50, περίπου το 4% των αντρών πάσχουν από συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας. Στην ηλικία των 60, περίπου το 17% του πληθυσμού βιώνει μια ολική ανικανότητα στύσης. Στην ηλικία των 70, το ποσοστό αυξάνεται δραματικά και φτάνει το 47%. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι θεραπεύσιμη σε κάθε ηλικία.

Η Σεξουαλική Επιθυμία

Η σεξουαλική επιθυμία, ή αλλιώς libido, επηρεάζεται και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Η ψυχική και ψυχολογικήκατάσταση του ατόμου είναι φυσικά οι κύριοι παράγοντες μιας επιτυχούς ή ανεπιτυχούς στύσης. Ορμονικοί παράγοντες καθορίζουν την αύξηση της επιθυμίας, ορμόνες που παράγονται από τον όρχι αλλά και από την υπόφυση.

Η Ανατομία

Με σκοπό να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η διαδικασία της στύσης, είναι χρήσιμο να αναφερθούμε στην ανατομία του πέους. Το πέος αποτελείται από 3 κύρια μέρη, τη βάλανο, το σώμα και τη ρίζα. Κατά την στύση, επιτυγχάνεται η χάλαση των μυικών ινών, που επιτρέπουν την μεγαλύτερη εισροή αίματος. Ταυτόχρονα, οι μύες του πέους πιέζουν αυτές τις ίνες έτσι ώστε το αίμα να μείνει εγκλωβισμένο. Έτσι, επιτυγχάνεται η απόλυτη στύση.

Φάσεις Στύσης

Η πρώτη φάση της στύσης έχει σχετικά χαμηλή ροή. Στην δεύτερη φάση, επιτυγχάνεται η χάλαση των μυικών ινών και η σταδιακή αύξηση της αιματικής ροής. Στην τρίτη φάση, συνεχίζεται η ίδια διαδικασία ενώ παράλληλα αυξάνεται η ταχύτητα. Στην τέταρτη φάση, η πίεση είναι πλέον ίση με τη μέση αρτηριακή πίεση. Τέλος, στην πέμπτη και τελευταία φάση, η πίεση φτάνει να είναι μεγαλύτερη από τη μέση αρτηριακή πίεση.

Η Διαδικασία της Εκσπερμάτισης

Κατά την διάρκεια της εκσπερμάτισης, στις πρώτες φάσεις συμβαίνει η εκροή σπερματικού υγρού και μετά γίνεται η κυρίως εκσπερμάτιση. Φυσιολογικά, μετά από αυτή τη φάση, το πέος επανέρχεται στην προηγούμενη του κατάσταση.

Κύρια Αίτια

Πολλά νοσήματα καθώς και τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή ή μόνιμη στυτική δυσλειτουργία. Επίσης, ο τρόπος ζωής, η διατροφή και το άγχος είναι πάντα σημαντικοί παράγοντες στην υγιή σεξουαλική ζωή ενός άντρα.

Μάθετε περισσότερα για τη Στυτική Δυσλειτουργία: