Παθολογία, Υγεία

Συμπτώματα και διάγνωση: καρκίνος παχέος εντέρου

Σπύρος Μπάρμπας - M.D, PhD Ειδικός Παθολόγος

Σπύρος Μπάρμπας - M.D, PhD Ειδικός Παθολόγος

Σπύρος Μπάρμπας M.D, PhDΕιδικός Παθολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής. Ο Σπύρος Μπάρμπας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια...

Ο

καρκίνος

του παχέος εντέρου είναι μια πολύ συχνά εμφανιζόμενη ασθένεια στον ανδρικό πληθυσμό. Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφερθεί εκτενώς στα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο καρκίνος, τι κλινική εικόνα έχει και πως γίνεται διάγνωση αυτής της σοβαρής ασθένειας.

Τα βασικότερα συμπτώματα παρατίθενται παρακάτω:

  • Η αναιμία είναι βασικό σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου και μπορεί να είναι μοναδικό σύμπτωμα σε καρκίνους εντοπιζόμενους στο δεξιό τμήμα (ανιόν και τυφλό).
  • Η αιμορραγία (ορατή αποβολή αίματος από το έντερο) είναι βασικό σύμπτωμα του καρκίνου του αριστερού τμήματος του παχέος εντέρου.
  • Ασαφής, βύθιος κοιλιακός πόνος και αδυναμία αποτελούν επίσης συμπτώματα εμφανιζόμενα σε μεγάλη αναλογία των ασθενών.
  • Οι διαταραχές των κενώσεων (διάρροια, δυσκοιλιότητα, ή εναλλαγές διάρροιας με δυσκοιλιότητα) αποτελούν βασικά συμπτώματα της νόσου που πρέπει να βάλουν σε ανησυχία τον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό. Οι μεταστάσεις σε άλλα όργανα (κυρίως ήπαρ, πνεύμονες) μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα σχετιζόμενα με αυτά τα όργανα.

Κλινική εικόνα της ασθένειας

Ο καρκίνος του αριστερού τμήματος του παχέος εντέρου (ορθού και σιγμοειδούς) συχνά εκδηλώνεται με απόφραξη του εντέρου (ειλεός). Η αναιμία (πτώση του αιματοκρίτη και της αιμοσφαιρίνης του αίματος) εμφανίζεται σε μεγάλη αναλογία των ασθενών.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με την ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου (

κολονοσκόπηση

, ορθοσκόπηση), βαριούχο υποκλυσμό «διπλής αντιθέσεως», αξονική τομογραφία κοιλίας, μαγνητική τομογραφία κοιλίας, «εικονική κολονοσκόπηση» και επιβεβαιώνεται με την ιστολογική εξέταση δειγμάτων του όγκου που λαμβάνονται μέσω των ενδοσκοπίων.

  • Βαριούχος υποκλυσμός

Η ακτινογραφία του παχέος εντέρου (βαριούχος υποκλυσμός) γίνεται σε ακτινολογικό εργαστήριο. Προηγείται και εδώ καθαρισμός του εντέρου. Με τον βαριούχο υποκλυσμό δεν υπάρχει η δυνατότητα να ληφθεί τεμαχίδιο από τον όγκο και να εξετασθεί ιστολογικά (βιοψία), δυνατότητα την οποία παρέχει μόνο η εξέταση μέσω του κολονοσκοπίου. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου (ευαισθησία) δεν είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική.

  • Εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση

Καταδεικνύει ποσοστό 75% όλων των ΚΠΕ όμως 18% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση θα χρειαστούν στη συνέχεια ολική κολονοσκόπηση. Ποσοστό 60% των ΚΠΕ που θα διαπιστωθούν με τη μέθοδο αυτή είναι πρώιμου σταδίου. Υπάρχει (μικρός) κίνδυνος αιμορραγίας ή διάτρησης. Δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

  • Κολονοσκόπηση

Αποτελεί την πλέον κατάλληλη μέθοδο ελέγχου του πληθυσμού για καρκίνο παχέος εντέρου. Συνιστάται η εφαρμογή της σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Απαιτεί ενδοσκόπο επαρκώς εκπαιδευμένο. Είναι δυνατό να είναι ατελής λόγω μη καλής εντερικής προετοιμασίας. Μπορεί να διενεργηθεί με ασφάλεια σε άτομα ηλικίας 80 ετών ή και μεγαλύτερης ακόμη. Εν τούτοις υπάρχει κάποιος κίνδυνος θανάτου (1-3/10,000 εξετάσεις), διάτρησης (1-4/1000 εξετάσεις) και αιμορραγίας (1%). Υπάρχει αμφιβολία αν πράγματι πρέπει να εφαρμόζεται σε άτομα χαμηλού κινδύνου. Ασθενείς με πολύποδες παχέος εντέρου πρέπει να ελέγχονται περιοδικά με κολονοσκόπηση για τον κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα μετά την πολυποδεκτομή.

  • Εικονική κολονοσκόπηση

Είναι μέθοδος εναλλακτική της κολονοσκόπησης. Εφαρμόζεται σε άτομα που δεν επιθυμούν ή δεν είναι δυνατό να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση. Η ευαισθησία της μεθόδου στο να καταδείξει αδενώματα και καρκινώματα είναι συγκρίσιμη με αυτήν της συμβατικής κολονοσκόπησης για πολύποδες μεγέθους μεγαλύτερου των 6mm. Πλεονέκτημα αποτελεί η συχνή διαπίστωση ευρημάτων εκτός παχέος εντέρου.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, επισκεφθείτε το http://www.medfamily.gr/.