Γυναικολογία, Υγεία

Τελευταίο τρίμηνο εγκυμοσύνης

<b>Παντελής Νικ. Βαλσαμόπουλος</b> - Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Παντελής Νικ. Βαλσαμόπουλος - Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

ΔΙΔΑΚΤΟΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ( Α.Π.Θ.) Αθήνα Νοέμβριος 2015 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : Παντελής Νικ. Βαλσαμόπουλος. Πτυχιούχος και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. ΗΜΕΡ. ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ : 18 Σεπτεμβρίου 1957. ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ : Μεσολόγγι. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ : Έγγαμος με την Μπαχαριάδου Αθ....

E-mail: omaslav@gmail.com Τηλέφωνο: 210 32 32 152

Η

μητρότητα

είναι πολύ σημαντική για τη γυναίκα και είναι μια πολύ όμορφη περίοδος για εκείνη. Σε προηγούμενα άρθρα έχουμε αναφερθεί στο τι συμβαίνει στο έμβρυο και την έγκυο κατά τα πρώτα τρίμηνα της

εγκυμοσύνης

. Ήρθε η ώρα να δούμε τι συμβαίνει στην τελική ευθεία της κύησης.

Από τον 7ο μήνα το

έμβρυο

είναι πλέον σχεδόν πλήρως σχηματισμένο, και τα οστά του αρχίζουν να στερεοποιούνται. Το έμβρυο αρχίζει να κλωτσάει και οι κινήσεις του αρχίζουν να διακρίνονται από έξω. Εάν η

έγκυος

παρατηρήσει έκκριση υγρών από τον κόλπο της, συσπάσεις της μήτρας ή πόνους στη μέση της θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό της.

Κατά την 29η εβδομάδα πλησιάζει ο καιρός για το

υπερηχογράφημα

του εμβρύου. Το έμβρυο παχαίνει και μπορεί πλέον να αισθανθεί τις αλλαγές του φωτός καθώς τα μάτια του ανοίγουν. Η έγκυος κατά τον 8ο μήνα είναι καλό να χρησιμοποιεί ένα χαμηλό μαξιλάρι στη μέση της σπονδυλικής στήλης και ένα μεγαλύτερο πίσω από τα γόνατα για να ξεκουράζεται.

Στον 9ο μήνα πρέπει να αρχίσει η παρακολούθηση της κινητικότητας του εμβρύου. Πλέον ο εγκέφαλος του εμβρύου και το νευρικό του σύστημα αρχίζουν να αναπτύσσονται και το αμνιακό υγρό αρχίζει να μειώνεται. Γίνεται μεταφορά αντισωμάτων από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.

Κατά τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης το έμβρυο εγκαθίσταται χαμηλά στη λεκάνη της μητέρας και κατεβαίνει προς τον τράχηλο. Η έγκυος έχει συχνοουρία και είναι καλό να συνεχίσει τους περιπάτους της. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης το βάρος του αρχικού ωαρίου έχει αυξηθεί 6 δισεκατομμύρια φορές!

Τέλος, η πιθανή ημερομηνία τοκετού πλησιάζει. Αρχίζουν οι ωδίνες του τοκετού, που είναι συχνότερες και διαρκούν περισσότερο. Το μωρό επιτέλους γεννήθηκε! Να σας ζήσει!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά στους πίνακες τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτύ του τριμήνου της εγκυμοσύνης.

7ος σεληνιακός μήνας

7ος μηνας

8ος σεληνιακός μήνας

8ος μηνας

9ος σεληνιακός μήνας

9ος μηνας

10ος σεληνιακός μήνας

10ος μηνας