Ορθοπαιδική, Υγεία

Τενοντίτιδα: Αίτια, Συμπτώματα και Αποτελεσματική Αντιμετώπιση

Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης είναι ορθοπαιδικός χειρουργός. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976 και αποφοίτησε από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο του Πειραιά το 1993 και το 1994 εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στο τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών από το οποίο...

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός – αθλητίατρος Μάνος Μπριλάκης μας ενημερώνει για την τενοντίτιδα, τα αίτια, τα συμπτώματα αλλά και τη θεραπεία!

Ο όρος τενοντίτιδα περιγράφει την πάθηση κάποιου τένοντα, η οποία προκαλεί είτε έντονο οξύ πόνο είτε ακόμη και χρόνιο ερεθισμό.

Ποιοι μπορούν να παρουσιάσουν τενοντίτιδα;

 

Αθλητές με έντονη σωματική άσκηση, αλλά και άτομα τα οποία επαναλαμβάνουν την ίδια κίνηση συστηματικά ενδέχεται να παρουσιάσουν τενοντίτιδα. Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση μπορεί να είναι σημάδι τενοντίτιδας.

Ποια είναι τα αίτια της τενοντίτιδας;

 

Τα αίτια της τενοντίτιδας μπορεί να ποικίλλουν, ωστόσο κάποια από τα κυριότερα είναι:

  • Μυϊκή υπερλειτουργία. Όταν ο μυς κουράζεται και πραγματοποιεί την ίδια κίνηση ξανά και ξανά, τότε ο τένοντας μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή.
  • Χρήση υπολογιστή και καθιστική ζωή. Η πολύωρη καθημερινή χρήση του υπολογιστή αλλά και η χρόνια καθιστική ζωή οδηγούν σε φλεγμονές των τενόντων.
  • Μείωση ελαστικότητας. Με την πάροδο του χρόνου, οι τένοντες χάνουν ένα μεγάλο ποσοστό της ελαστικότητάς τους.
  • Κακή κυκλοφορία του αίματος. Κάποιοι τένοντες στο σώμα υποφέρουν από μειωμένη κυκλοφορία του αίματος.
  • Ύπαρξη σοβαρής ασθένειας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει χρόνια τενοντίτιδα.

Τενοντίτιδα και συμπτώματα

 

Οι παρακάτω ενδείξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε το πρόβλημα εγκαίρως και να απευθυνθείτε στον ορθοπαιδικό για μια ολοκληρωμένη διάγνωση:

  1. Επίμονος πόνος στην άρθρωση.

Ένας επίμονος αλλά ήπιος πόνος γύρω από την άρθρωση μπορεί να καταδεικνύει τενοντίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος δεν υποχωρεί και εμποδίζει τον άνθρωπο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

  1. Πόνος κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης

Σε αντίθεση με κάποιο μυϊκό πόνο, ο πόνος της τενοντίτιδας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και δεν υποχωρεί εύκολα.

  1. Χρόνια καταπόνηση

Όταν ο πόνος εστιάζεται στην άρθρωση και δεν υποχωρεί για περισσότερο από δυο εβδομάδες, τότε η αιτία ενδέχεται να είναι η τενοντίτιδα.

Αντιμετώπιση Τενοντίτιδας

 

Για να αντιμετωπιστεί σωστά η τενοντίτιδα, απαιτείται εξέταση από τον ειδικό γιατρό έτσι ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία αλλά και η φύση του πόνου. Ο ορθοπαιδικός θα μπορέσει να προτείνει την κατάλληλη οδό θεραπείας για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μείωση ή ολοκληρωτική αποχή από κάποιες δραστηριότητες, ακινητοποίηση της περιοχής ή παγοθεραπεία. Ακόμη, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κορτικοστεροειδή ή κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

Η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό χειρουργό είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα αλλά και κατάλληλα το πρόβλημα της τενοντίτιδας.