Γυναικολογία, Υγεία

Τεστ ΠΑΠ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τεστ Παπανικολάου

Πατραμάνης Παναγιώτης - Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Πατραμάνης Παναγιώτης - Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

O Ιατρός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας Πατραμάνης - Γεωργαλής Παναγιώτης Dr - Medifem, κάτοχος Διδακτορικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί σύγχρονο ιδιωτικό ιατρείο στη Γλυφάδα. Η επιστημονική ομάδα του ιατρείου, με την πολύχρονη εμπειρία, εγγυάται ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, ποιότητα και ηθική. Λειτουργεί με υπερσύγχρονες...

Website: www.medifem.gr E-mail: info@medifem.gr Τηλέφωνο: 210 96 80 883

Το τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ) πήρε το όνομα αυτό προς τιμήν του Έλληνα ιατρού Γ. Παπανικολάου και αποτελεί μία κυτταρολογική εξέταση η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ποια είναι τα οφέλη του τεστ ΠΑΠ;

Με τη συγκεκριμένη εξέταση, ο ιατρός μπορεί να αναγνωρίσει τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV. Έτσι, ανιχνεύονται οι βλάβες του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες αν δεν διαγνωστούν και δεν θεραπευτούν έγκαιρα οδηγούν στον καρκίνο. Το τεστ Παπανικολάου δεν ανιχνεύει τα μικρόβια που ενδέχεται να έχει μία γυναίκα αλλά μόνο τις αλλοιώσεις στα κύτταρα.

Πως διεξάγεται η εξέταση;

Η εξέταση είναι σύντομη και ανώδυνη και γίνεται στο γυναικολογικό ιατρείο. Το τεστ Παπανικολάου γίνεται με τη λήψη κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας της ασθενούς, χρησιμοποιώντας μια ειδική σπάτουλα και ένα ειδικό βουρτσάκι. Στη συνέχεια, ο γιατρός στέλνει το δείγμα προς εξέταση από κυτταρολόγους, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν βλάβες στα κύτταρα.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το τεστ ΠΑΠ;

Το τεστ Παπανικολάου συστήνεται σε κάθε γυναίκα να γίνεται τον πρώτο χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και να επαναλαμβάνεται τακτικά κάθε χρόνο αν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά. Αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο ώστε να διαπιστωθεί ποιες γυναίκες ενδέχεται να κινδυνεύουν και να χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση και εξετάσεις. Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά ενδέχεται να δημιουργηθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις οι οποίες όταν εμφανίσουν συμπτώματα, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Τα τελευταία δύο 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή του τεστ Παπανικολάου δεν θα πρέπει να υπάρχει σεξουαλική επαφή, χρήση κολπικής κρέμας, χρήση ταμπόν καθώς επίσης και ενδοκολπική πλύση. Η καλύτερη περίοδος για να προγραμματίσετε την εξέταση είναι η 1η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου σας.
Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί μια οικονομική εξέταση και τα αποτελέσματά της προκύπτουν μετά από 1-2 εργάσιμες μέρες. Παρά το χαμηλό του κόστος και την απλή διαδικασία της εξέτασης πολλές γυναίκες αποφεύγουν να επισκεφτούν τον γυναικολόγο για τη διεξαγωγή του, κάτι που μελλοντικά ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να αμελείτε το ετήσιο ραντεβού με το γυναικολόγο σας!