Γυναικολογία, Υγεία

Τεστ Παπανικολάου: Μάθετε τα πάντα για την εξέταση κλειδί για την υγεία κάθε γυναίκας

To Τεστ Παπανικολάου, ή αλλιώς Τεστ Παπ, ονομάζεται η ιατρική εξέταση για την πρόληψη αλλοιώσεων στον τράχηλο της γυναίκας. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια του γυναικολογικού ελέγχου. Επιπλέον, διαγιγνώσκονται προκαρκινικά ή καρκινικά κύτταρα που οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου ή άλλες ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από τον HPV.

Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν Τεστ Παπ;

 

Κάθε γυναικά με ενεργή σεξουαλική ζωή, ανεξαρτήτου ηλικίας, θα πρέπει να υποβάλλεται σε γυναικολογικό έλεγχο και τεστ παπ. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται αναγκαία η έναρξη της εξέτασης από την ηλικία των 21 χρόνων.

Οι γυναίκες 21 χρόνων και άνω θα πρέπει να επαναλαμβάνουν τον έλεγχο σε ετήσια βάση. Από τα 30 και άνω, σε περίπτωση που τρία Τεστ Παπ στην σειρά ήταν αρνητικά, ο επανέλεγχος μπορεί να πραγματοποιείται ανά 3 χρόνια. Μετά την ηλικία των 65 και με ιστορικό αρνητικών Τεστ Παπ, μπορεί η γυναίκα να συμβουλευτεί τον ιατρό της, ώστε να διακόψει την εξέταση.

Θα πρέπει να κάνετε την εξέταση ακόμη και αν βρίσκεστε σε μονογαμική σχέση, καθώς ο ιός HPV μπορεί να είναι αδρανής για πολλά χρόνια και να ξεσπάσει ξαφνικά.

Τι περιλαμβάνει η εξέταση;

 

Η διαδικασία του Τεστ Παπ μπορεί να είναι λίγο άβολη και ήπια δυσάρεστη. Παρ’ όλα αυτά, η διάρκεια της εξέτασης είναι πολύ μικρή, ενώ δεν προκαλεί κανένα μακροχρόνιο πόνο.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, και αφού έχετε ξαπλώσει στην ειδική καρέκλα εξέτασης, τοποθετείτε ανοιχτά τα πόδια σας. Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος θα εισάγει απαλά στον κόλπο σας τον διαστολέα, ο οποίος κρατάει τα κολπικά τοιχώματα ανοιχτά και παρέχει εύκολη πρόσβαση στον τράχηλο. Τότε ο ιατρός με μια μικρή βούρτσα θα πάρει ένα μικρό δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο σας. Ίσως, να αισθανθείτε μια ελαφρά πίεση και ερεθισμό κατά τη διάρκεια της σύντομης απόξεσης και συλλογής του δείγματος.

Το δείγμα κυττάρων από τον τράχηλό σας θα διατηρηθεί και θα σταλεί σε ένα εργαστήριο. Εκεί, το δείγμα, θα ελεγχθεί για την παρουσία και ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων.

Πόσο σίγουρη μπορώ να είμαι για τα αποτελέσματα του Τεστ Παπ;

 

Τα αποτελέσματα του Τεστ Παπανικολάου είναι πολύ ακριβή και η τακτική και χρόνια εξέταση μειώνει τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τη θνησιμότητα κατά 80%. Μπορεί να είναι μια αρκετά άβολη εξέταση, αλλά η σύντομη ταλαιπωρία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας σας.

Η εξέταση, δυστυχώς, δεν ανιχνεύει άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Μπορεί, όμως, περιστασιακά να ανιχνεύσει κάποια ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη που υποδηλώνει άλλους καρκίνους, αλλά  σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ξεχωριστές εξετάσεις.