Ορθοπαιδική, Υγεία

Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας και άλλων παθήσεων ώμου

Ιωάννης Τσώλος - Χειρουργός – Ορθοπεδικός

Ιωάννης Τσώλος - Χειρουργός – Ορθοπεδικός

Ο Ιωάννης Τσώλος είναι Ορθοπαιδικός χειρουργός ιατρός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική ώμου και γόνατος καθώς και στην αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων. Μέλος Esska 2000 Romanian society of microsurgery Μετεκπαίδευση Humanitas Hospital Milano Ιατρικό Κέντρο Ερευνών Πανεπιστήμιο Strasburg France Διετέλεσε μέλος...

H

αρθροσκόπηση

ώμου είναι μια μοντέρνα χειρουργική τεχνική που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος παθήσεων του ώμου. Ενδείκνυται για περιπτώσεις κατάγματος ώμου, δυσκαμψίας,

οστεοαρθρίτιδας

, όπως και παθήσεων του τένοντα του δικέφαλου. Διαθέτει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι η σύντομη νοσηλεία και η πλήρης αποκατάσταση, ο χαμηλός κίνδυνος επιπλοκών, το μικρό τραύμα και ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος!

Η επέμβαση για την οστεοαρθρίτιδα γίνεται με τη βοήθεια ειδικής κάμερας και έγχρωμης οθόνης υψηλής ευκρίνειας, που επιτρέπουν στο χειρουργό να αποκαταστήσει τη βλάβη με ακρίβεια. Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο που διενεργείται με την εισαγωγή των λεπτών χειρουργικών εργαλείων στο δέρμα μέσω πολύ μικρών τομών. Δημιουργούνται τρεις οπές λίγων χιλιοστών που επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλη την άρθρωση και ουσιαστικά δεν υπάρχει τραύμα. Έτσι, ειδικά σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας δεν υπάρχουν επιπλοκές στον αρθρικό χόνδρο.

Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται το αναισθητικό μέσω ενός λεπτού καθετήρα, ώστε να εξασφαλίζεται η απουσία πόνου και μετά την περάτωση της επέμβασης. Η επέμβαση διαρκεί από 45 έως 120 λεπτά. Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί περίπου 12 ώρες και συνήθως ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Μετά την αρθροσκόπηση, ο ασθενής παραμένει υπό απλή νοσηλευτική παρακολούθηση, ενώ σε λίγες ώρες μπορεί να κινητοποιηθεί και να φάει.

Στο μετεγχειρητικό στάδιο, ο πόνος, και ειδικά σε περιπτώσεις τοπικής αναισθησίας και φαρμακευτικής αγωγής χορηγούμενης από το στόμα είναι κατά κανόνα περιορισμένος, και η χρήση παυσίπονων είναι σε σπανίες περιπτώσεις απαραίτητη. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται σε διάστημα 7 έως 10 ημερών. Μεγάλη σημασία για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης έχει η φυσικοθεραπεία, που διεξάγεται ανάλογα με την πάθηση και το είδος της επέμβασης, και διαρκεί από 2 έως 5 μήνες.

Μπορείτε να βρείτε παραπάνω πληροφορίες σχετικά με την αρθροσκόπηση ώμου και την οστεοαρθρίτιδα στο http://www.tsolos.gr/.