Γενική Χειρουργική, Υγεία
Τι είναι οι αιμορροΐδες;
11/01/2022 , 9:25 AMΟι αιμορροΐδες αποτελούν φυσικές ανατομικές δομές στην πρωκτική περιοχή. Πρόκειται για αγγεία που μεταφέρουν αίμα και, στο σύνολο τους, δημιουργούν ένα πλέγμα, το οποίο εντοπίζεται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου (εσωτερικές αιμορροΐδες) και στον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες). Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το αιμορροϊδικό πλέγμα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των κενώσεων και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του μηχανισμού της εγκράτειας. Ο ερεθισμός των αιμορροΐδων μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωσή τους, οπότε και κάνουμε λόγο για αιμορροϊδοπάθεια. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής συνήθως εκδηλώνει συμπτώματα όπως πόνο, κνησμό και αίμα στα κόπρανα.
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες, ανάλογα με το μέγεθος και τον τρόπο που εκδηλώνονται, κατατάσσονται ως εξής:
- Α’ βαθμού
Δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό, ωστόσο μπορεί να αιμορραγήσουν. - Β’ βαθμού
Προβάλλουν μόνο κατά την διάρκεια της κένωσης, καθώς στη συνέχεια ανατάσσονται αυτόματα (από μόνες τους). - Γ’ βαθμού
Προβάλλουν έξω από τον πρωκτό ενώ για την ανάταξή τους απαιτείται δακτυλικός χειρισμός τους από τον ασθενή. - Δ’ βαθμού
Προβάλλουν πάντα έξω από τον δακτύλιο του πρωκτό και η επανένταξή τους δεν είναι εφικτή.
Αιμορροΐδες: Αιτίες ανάπτυξης
Αρκετές είναι οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη των αιμορροΐδων. Η άσκηση έντονης πίεσης στο αιμορροϊδικό πλέγμα, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, αποτελούν τον κύριο λόγο εμφάνισής τους. Παράγοντες που συχνά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αιμορροϊδοπάθειας είναι:
- Εγκυμοσύνη – Εμφανίζεται σε γυναίκες κατά την διάρκεια της κύησης, καθώς η μήτρα μεγαλώνει, πιέζει τις φλέβες του παχέος εντέρου, προκαλώντας έτσι τη διόγκωσή τους.
- Ηλικία: Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται κυρίως σε άτομα μεταξύ 45 – 65 ετών. Ωστόσο, η πάθηση είναι ιδιαίτερα συχνή και στις νεαρότερες ηλικίες.
- Διάρροια: Περιπτώσεις χρόνιας διάρροιας μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση των αιμορροΐδων.
- Χρόνια δυσκοιλιότητα: Η συνεχής καταπόνηση του αιμορροϊδικού πλέγματος κατά την προσπάθεια κένωσης, μπορεί να εντείνει την πίεση που ασκείται στα αγγεία της περιοχής του πρωκτού και να οδηγήσει σε αιμορροϊδοπάθεια.
- Καθιστική ζωή: Τα μεγάλα χρονικά διαστήματα τα οποία περνάμε καθήμενοι, ειδικά στη λεκάνη της τουαλέτας συμβάλλουν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων.
- Άρση βαρειών αντικειμένων: Η συνεχής άρση βαρειών αντικειμένων ασκεί επίσης αυξημένη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής.
- Παχυσαρκία: Το αυξημένο βάρος
- Κληρονομικότητα: Ένα ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζει γενετική προδιάθεση στην εμφάνιση των αιμορροΐδων.
Αιμορροΐδες & Συμπτώματα
Τα συμπτώματα και οι ενδείξεις που υποδηλώνουν την εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι τα εξής:
- Πόνος στην περιοχή του πρωκτού
- Έκκριση βλέννης
- Πρωκτικός κνησμός
- Τοπικός ερεθισμός
- Αίσθημα ατελούς αφόδευσης,
- Επώδυνη διόγκωση
- Αίσθημα δυσφορίας
- Αιμορραγία (αίμα στα κόπρανα)
Μέθοδοι αντιμετώπισης αιμορροΐδων
Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων επιτυγχάνεται είτε με συντηρητικές είτε με επεμβατικές μεθόδους.
Στα πρώτα στάδια εκδήλωσης της πάθησης προτείνεται η βελτίωση της διατροφής και ορισμένων συνηθειών της καθημερινότητας τους ασθενούς, όπως:
- Αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών, εντάσσοντας φρούτα, λαχανικά και όσπρια στο καθημερινό διαιτολόγιο.
- Μεγαλύτερη κατανάλωση νερού.
- Ήπια σωματική άσκηση.
- Περιορισμός στην άρση βαρών.
- Άμεση ικανοποίηση της ανάγκης για κένωση και μείωση του χρόνου παραμονής στην τουαλέτα.
- Τακτικός καθαρισμός της πρωκτικής περιοχής, ιδιαίτερα μετά την κένωση.
Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα είναι πιο έντονα ή η συντηρητικές πρακτικές δεν προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα η θεραπεία εκλογής είναι η επεμβατική. Οι τεχνικές για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:
- Σκληροθεραπεία
Πραγματοποιείται με την έγχυση σκληρυντικών ουσιών, όπως της φαινόλης, στο αιμορροϊδικό πλέγμα. Με αυτόν τον τρόπο τα αγγεία συρρικνώνονται και το πλέγμα συστέλλεται. Ο ασθενής ενδέχεται να αισθανθεί μικρή δυσφορία ενώ μπορεί να προκληθεί ήπια αιμορραγία. - Αιμορροϊδοπηξία
Μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια μεθόδων όπως η κρυοθεραπεία και υπέρυθρη ακτινοβολία ή και ηλεκτροκαυτηρίαση. - Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή χειρουργικών μεθόδων όπως η Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan, η Μέθοδος HAL (Hemorrhoidal Artery Ligation) και η Διαστολή δακτυλίου.
- Επιπλέον, σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, όπως είναι η Αιμορροϊδοπλαστική με Laser.
Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός τεχνικών για το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι θεραπείες αυτές να γίνονται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργός στην χειρουργική του πρωκτού για την αποφυγή επιπλοκών και για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργίου είναι Γενικός Χειρουργός και Χειρουργός Παχέος Εντέρου και Ορθού. Έχει εκπαιδευτεί σε παγκοσμίου φήμης κέντρα αναφοράς στη Μεγάλη Βρετανία, όπως το St Mary’s, Royal Marsden, St Mark’s and Hammersmith Hospitals. Είναι ιδιαίτερα καταρτισμένος σε προηγμένες τεχνικές θεραπείας, όπως η Λαπαροσκοπική Χειρουργική.
Σχετικά άρθρα
