Ορθοπαιδική, Παθολογία, Υγεία

Συνήθεις τραυματισμοί χορευτή: Θέλω να χορέψω, τι να περιμένω;

Εάν διανύετε μια περίοδο στη ζωή σας όπου θέλετε να γίνετε πιο δημιουργικοί και να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι, όπως είναι ο χορός, τότε μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως κάνετε την πιο δημιουργική επιλογή. Ο χορός είναι ένα άθλημα το οποίο βοηθάει όχι μόνο στην εκγύμναση του σώματος αλλά φέρει και θετική επίδραση στη συνολική ψυχολογία του ατόμου. Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθάει στην δημιουργικότητα και την έκφραση του χορευτή. Τι γίνεται όμως με τους τραυματισμούς και ποιοι είναι οι πιο συνήθεις τραυματισμοί χορευτή;

Ο χορός μπορεί να σας φαίνεται μια εύκολη διαδικασία κατά την οποία δε χρειάζεται να καταβάλλετε ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό όμως απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, καθώς ο χορός απαιτεί δύναμη, ευλυγισία, σθένος, αντοχή αλλά και ευστροφία. Αλλά όλα αυτά έρχονται με τον κίνδυνο τραυματισμών, τους οποίους, είτε είστε ερασιτέχνης είτε είστε επαγγελματίας, θα πρέπει να μάθετε να τους αποφεύγετε.

Ποιοι είναι οι συνήθεις τραυματισμοί ενός χορευτή;

 

Αναλόγως το είδος χορού που εξασκείτε, μπορεί να αντιμετωπίσετε διαφορετικού τύπου τραυματισμούς. Μια μπαλαρίνα, πιθανόν, να αντιμετωπίσει διαστρέμματα στους αστραγάλους, λόγω της υψηλής πίεσης που καταβάλει στα πόδια της. Ένας χορευτής σύγχρονου χορού στο πάτωμα από την άλλη μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με μελανιές και καψίματα στο δέρμα, λόγω τριβής με το πάτωμα. Ένας χορευτής, πάλι, αφρικάνικου χορού τραυματίζεται πιο εύκολα στον λαιμό ή την πλάτη, λόγω των έντονων και δυναμικών κινήσεων του. Άλλοι τραυματισμοί:

  • Τραυματισμοί στο ισχίο
  • Τραυματισμοί στα πόδια και τους αστραγάλους
  • Διάστρεμμα
  • Τενοντίτιδα
  • Τραυματισμοί στο γόνατο
  • Ανάπτυξη αρθρίτιδας στο γόνατο, το ισχίο, τον αστράγαλο και τα πόδια

Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα τραυματισμού δεν θα πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην επιθυμία σας για την εξάσκηση και εκμάθηση χορού. Ενδώστε στην αγάπη σας για τέχνη, μάθετε τα βήματα του αργεντίνικου τάνγκο ή swing που τόσα χρόνια θέλατε και απολαύστε με ασφάλεια τον αγαπημένο σας χορό.