Δερματολογία, Υγεία
Τριχόπτωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
17/12/2018 , 7:47 AMΈνα πλούσιο και κομψό μαλλί προσδίδει κύρος και αυτοπεποίθηση. Η απώλειά του, γνωστή και ως αλωπεκία, προσωρινή ή μόνιμη, μπορεί να προκαλέσει έντονη συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Το κεφάλι του μέσου ενήλικα έχει 100.000 έως 150.000 τρίχες. Η τρίχα αποτελείται από μία πρωτεΐνη, που ονομάζεται κερατίνη.
Η τρίχα ακολουθεί ένα ξεχωριστό και συγκεκριμένο κύκλο ζωής που ολοκληρώνεται με την πτώση της. Η τριχόπτωση χωρίζεται σε φυσιολογική και παθολογική. Κατά τη φυσιολογική χάνουμε καθημερινώς 100-150 τρίχες, οι οποίες αντικαθίσταται και αναπτύσσονται από την αρχή. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος απώλειας θεωρείται ως καμπανάκι για να δράσετε γρήγορα. Κατά την παθολογική, οι τρίχες που πέφτουν δεν ανανεώνονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται αραίωση. Σε περίπτωση αλωπεκίας, οι τρίχες δεν αντικαθίστανται.
Ποια αίτια οδηγούν στην τριχόπτωση;
Η απώλεια των μαλλιών οφείλεται σε μια σειρά από αίτια, όπως είναι τα ακόλουθα:
- Ενδοκρινικά αίτια(Διαβήτης, πολυκυστικές ωοθήκες, υποθυρεοειδισμός)
- Άγχος – στρες
- Έλλειψη βιταμινών, όπως βιταμίνης Α και σιδήρου
- Κληρονομικότητα
- Διατροφικές Συνήθειες, αυστηρές δίαιτες.
- Λήψη φαρμάκων, όπως είναι τα αντιπηκτικά και φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση ή ακόμη και τα ψυχοφάρμακα.
- Τρόπος ζωής
- Κατάθλιψη
- Ηλικία
- Δίαιτα
- Εμμηνόπαυση
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι το τυρί, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το γιαούρτι και το συκώτι. Επιπλέον, πηγές πρωτεϊνών είναι τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και το γάλα.
Σύμφωνα με έρευνα, έχει παρατηρηθεί ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των τριχών, όπως ο σίδηρος.
Αλωπεκία- Πως χωρίζεται
Η αλωπεκία χωρίζεται σε 3 μορφές:
- Γυροειδής αλωπεκία
- Ανδρογενετική αλωπεκία
- Ουλωτική αλωπεκία
Η διάγνωση της αλωπεκίας πραγματοποιείται από δερματολόγο μέσω αιματολογικών εξετάσεων, ανάλυσης της τρίχας και ανατρέχοντας στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.
Σχετικά άρθρα
