
Υποπλασία της αδαμαντίνης: Αιτίες και αντιμετώπιση
Η αδαμαντίνη ή σμάλτο των δοντιών είναι το εξωτερικό στρώμα των δοντιών που τα προστατεύει. Όταν η αδαμαντίνη δεν σχηματίζεται σωστά και είναι ελαττωματική, τότε μπορεί να είναι αδύναμη, χαλαρή και ευαίσθητη στις έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Ο ιατρικός όρος της πάθησης αυτής, ονομάζεται υποπλασία της αδαμαντίνης και κυρίως δημιουργείται όταν τα δόντια ακόμη αναπτύσσονται και μπορεί να επηρεάσει τα νεογιλά αλλά και τα μόνιμα δόντια. Η υποπλασία της αδαμαντίνης κάνει τα δόντια ευάλωτα στην οδοντική φθορά ενώ τα οπτικά σημάδια περιλαμβάνουν κηλίδες, βαθουλώματα αλλά και αυλακώσεις στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Επιπλέον, τα επηρεάζει ως προς το σχήμα και το μέγεθος ενώ μπορεί να υπάρχουν λευκές, κίτρινες ή καστανές δυσχρωμίες.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Η ελαττωματική αυτή ανάπτυξη του σμάλτου μπορεί να προκληθεί από προγεννητικούς και κληρονομικούς παράγοντες όπως:
- Πρόωρη γέννηση και χαμηλό βάρος γέννησης
- Κάπνισμα της μητέρας κατά την διάρκεια της κύησης
- Χρήση ναρκωτικών της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης
- Ανεπάρκεια μητρικής βιταμίνης D
- Κληρονομικά Σύνδρομα (όπως το Σύνδρομο Usher, Seckel κ.α.)
Επιπλέον, καθώς η αδαμαντίνη δημιουργείται κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων του παιδιού, πρέπει να αποφεύγεται η κακή υγεία , οι επαναλαμβανόμενοι υψηλοί πυρετοί και οι μεταβολικές διαταραχές, καθώς όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν την δημιουργία υγιούς σμάλτου.
Παράλληλα, άλλα προβλήματα, κατά την παιδική ηλικία, που μπορεί να προκαλέσουν φθορά στην αδαμαντίνη και υποπλασία αυτής είναι οι περιβαλλοντικές μολύνσεις, τραύματα στα δόντια, έλλειψη ασβεστίου, ανεπάρκεια στις βιταμίνες A, C ή D ή και ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη και η ηπατική νόσος.
Αντιμετώπιση της Υποπλασίας της Αδαμαντίνης
Το βασικότερο βήμα για την αντιμετώπιση της πάθησης και για την ανάπτυξη υγιούς στοματικής κοιλότητας, είναι η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος. Για αυτό ενδείκνυται η επίσκεψη παιδοδοντίατρου μετά την εμφάνιση των πρώτων δοντιών και πριν τα πρώτα γενέθλια του παιδιού.
Οι θεραπείες που θα προταθούν από τον γιατρό μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ανάλογα με την ένταση του προβλήματος:
- Χρήση φθορίου και βούρτσισμα δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα
- Σφραγίσματα
- Λεύκανση
- Οδοντικές κορώνες