Υγεία, Ωτορινολαρυγγολογία

Βαρηκοΐα

Δρ. Μιχαήλ Τσούνης - ΩΡΛ – Ρινοχειρουργός

Δρ. Μιχαήλ Τσούνης - ΩΡΛ – Ρινοχειρουργός

Δρ Μιχαήλ Τσούνης ΩΡΛ - Ρινοχειρουργός Ο Μιχάλης Τσούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Το 1997 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) από όπου και αποφοίτησε το 2003. Ειδικεύτηκε στην Ωτορινολαρυγγολογία-Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου στο...

Τι είναι η βαρηκοΐα;

Η βαρηκοΐα είναι μια συνήθης πάθηση που εμφανίζεται κυρίως μετά τα 65 έτη. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεγάλοι σε ηλικία, ωστόσο δεν αποκλείονται περιπτώσεις βαρηκοΐας ακόμη και σε παιδιά. Η πάθηση συνήθως οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια (λόγω ηλικίας), αλλά δεν αποκλείεται και η πρόκλησή της από εξωγενείς παράγοντες.

Ποιοι είναι οι τύποι της βαρηκοΐας;

Η βαρηκοΐα χωρίζεται σε 3 τύπους, ανάλογα με το τμήμα του αυτιού στο οποίο εμφανίζεται η βλάβη:

 • Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας

Εμφανίζεται στο εξωτερικό ή μέσο τμήμα του αυτιού (έξω ή μέσο ους). Προκαλείται από βλάβη του συστήματος αγωγής του ήχου του αυτιού ή από απόφραξη του ακουστικού πόρου. Σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα είναι παρωδικό ή μπορεί να διορθωθεί με την παρέμβαση του εξειδικευμένου ΩΡΛ.

 • Νευρο-αισθητηριακή βαρηκοΐα

Εμφανίζεται στο εσωτερικό αυτί (έσω ους). Προκαλείται λόγω βλάβης των τριχωτών νευρικών κυττάρων του κοχλία. Το πρόβλημα συνήθως είναι μόνιμο και η πλήρης αντιμετώπισή του δεν είναι πάντα εφικτή.

 • Μικτή Βαρηκοΐα

Είναι ο τύπος βαρηκοΐας που αποτελεί συνδυασμό των δύο παραπάνω.

Τι επιπτώσεις έχει στη ζωή του ασθενούς η βαρηκοΐα;

Η βαρηκοΐα είναι μια πάθηση με πολλές επιπτώσεις στη ζωή του ασθενή. Συχνά, ο ίδιος αισθάνεται αμηχανία όταν οι άλλοι του απευθύνουν το λόγο, επειδή αδυνατεί να τους ακούσει καθαρά. Επίσης, αποφεύγει συζητήσεις με πολύ κόσμο και όταν αυτό συμβαίνει, έχει την τάση να μιλάει ο ίδιος δυνατά.

Πώς αντιλαμβάνεται ο ασθενής και οι γύρω του τα συμπτώματα της βαρηκοΐας;

Τα συμπτώματα της βαρηκοΐας εξαρτώνται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πάθηση, όπως επίσης και το τμήμα του αυτιού στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη. Ωστόσο, συνήθως, τα βασικότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Αδυναμία παρακολούθησης μιας συζήτησης
 • Δυσκολία αναγνώρισης ήχων ή λέξεων
 • Δυσκολία κατανόησης συμφώνων
 • Συχνή απαίτηση από τον συνομιλητή να επαναλάβει τι έχει πει
 • Αίσθημα κόπωσης μετά από συζητήσεις
 • Εμβοές

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της βαρηκοΐας;

Η βαρηκοΐα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που τείνουν να επιβαρύνουν τη λειτουργία του αυτιού. Οι πιο συχνοί από αυτούς είναι:

 • Ηλικία: Τα άτομα άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα βαρηκοΐας.
 • Συγκέντρωση κυψελίδας: Όταν δεν γίνεται ο απαιτούμενος καθαρισμός του κεριού στο αυτί, τότε αυτό οδηγεί στην απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου.
 • Έκθεση σε χώρους με πολύ θόρυβο: Για παράδειγμα, συχνή έκθεση σε χώρους με θορύβους που προέρχονται από μηχανήματα ή σε χώρους με δυνατή μουσική.
 • Μικρής διάρκειας έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο:
 • Τραυματισμοί: Βίαιοι τραυματισμοί στο κεφάλι ή κοντά στο αυτί μπορεί να προκαλέσουν βλάβες, όπως η ρήξη τυμπάνου, που συμβάλλουν στη μη φυσιολογική λειτουργία του αυτιού.
 • Φλεγμονή: Φλεγμονές και όγκοι του αυτιού μπορεί να προκαλέσουν βλάβες που οδηγούν σε βαρηκοΐα.
 • Κληρονομικότητα: Ιστορικό βαρηκοΐας στο οικογενειακό περιβάλλον του πάσχοντα.

Πώς θεραπεύεται η βαρηκοΐα;

Η βαρηκοΐα μπορεί να θεραπευτεί από έναν εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο. Ανάλογα με τη βλάβη και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, ο ιατρός καλείται να επιλέξει – μαζί με τον ασθενή – την κατάλληλη θεραπεία για αυτόν. Πρώτα, πραγματοποιείται μια πλήρης ακοολογική εξέταση η οποία περιλαμβάνει ωτομικροσκόπηση, ακοόγραμμα, τυμπανόγραμμα και εκτίμηση των ακουστικών αντανακλαστικών. Αφού τεθεί η διάγνωση, ο ιατρός μπορεί να χορηγήσει μια φαρμακευτική αγωγή, να προτείνει στον ασθενή να χρησιμοποιήσει ακουστικά βαρηκοΐας ή σε κάποιες περιπτώσεις χειρουργική αντιμετώπιση.

Πότε κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν ΩΡΛ;

Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση άλλων σοβαρότερων προβλημάτων υγείας. Αμέσως, μόλις εντοπιστούν τα συμπτώματα της βαρηκοΐας, είτε από τον ασθενή είτε από τους γύρω του, είναι πολύ σημαντικό να προγραμματιστεί μια επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο Χειρουργό ΩΡΛ. Εάν η πάθηση δε διαγνωσθεί και δε θεραπευτεί, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως είναι η απομόνωση ή απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον και τους φίλους του με σοβαρές συνέπειες, όπως είναι η κατάθλιψη. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις η βαρηκοΐα μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη για τον πάσχοντα καθώς μπορεί να μην αντιλαμβάνεται σημαντικά ηχητικά ερεθίσματα όπως για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο που πλησιάζει, το κουδούνι της πόρτας ή ένα συναγερμό που χτυπάει.

Ο Δρ. Μιχάλης Τσούνης είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος με πολυετή εμπειρία σε παθήσεις του αυτιού. Η βαρηκοΐα είναι μια από τις συχνές παθήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Στο ιατρείο του διενεργεί πλήθος διαγνωστικών εξετάσεων, όπως είναι ο έλεγχος ακοής που συμβάλλουν στην πλήρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία της κάθε πάθησης. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, για όποιο πρόβλημα σας απασχολεί και να σχεδιάσετε μαζί μια εξατομικευμένη θεραπεία για εσάς.