Παθολογία, Υγεία

Γιατί δε βελτιώνεται ο βήχας μου;

Έχετε κουραστεί από τον επίμονο βήχα σας; Κι όμως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο βήχας σας δε βελτιώνεται και αυτό μπορεί να είναι αρκετά απογοητευτικό και ενοχλητικό και για εσάς αλλά και για τους γύρω σας .

Ποιοι είναι, λοιπόν αυτοί οι λόγοι;

 

1.Οι δίοδοι του αέρα είναι ερεθισμένοι μετά από ένα κρύωμα ή γρίπη. Αυτός είναι και ο  πιο προβλέψιμος και συνήθης λόγος ενός χρόνιου βήχα. Στην ουσία είναι το επακόλουθο μετά από ένα κρύωμα ή μια ιογενούς μόλυνση. Τα περισσότερα συμπτώματα μιας γρίπης ή κρυώματος φεύγουν μετά από λίγες μέρες. Ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για κάποιες εβδομάδες, καθώς λόγω των ιών οι αναπνευστικές δίοδοι πρήζονται και γίνονται ευαίσθητες.

2.Υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα υγείας. Οι αλλεργίες και το άσθμα είναι συνηθισμένες αιτίες βήχα. Ένα κρύωμα, μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει και κρίση άσθματος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μαθαίνουν πως έχουν άσθμα κατά τη διάρκεια κρυολογήματος.

  1. Δεν πίνετε αρκετά υγρά. Όταν είστε κρυωμένοι ή έχετε γρίπη, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά. Το νερό, οι χυμοί και η σούπα μπορούν να μειώσουν την βλέννα στις αναπνευστικές οδούς. Αντιθέτως το αλκοόλ και τα ποτά με καφεΐνη επιδεινώνουν το πρόβλημα, καθώς προκαλούν αφυδάτωση.
  2. Ο αέρας είναι πολύ ξηρός ή υπερβολικά υγρός. Αποδεδειγμένα ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει βήχα. Παρομοίως και ένας υγρός χώρο προκαλεί πρόβλημα καθώς μπορεί να προκαλέσει άσθμα και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας και ακάρεων, αλλεργιογόνων που μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα. Προτείνεται, τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο σας, να κυμαίνονται στο 40% με 50%.

Σημειώνουμε πως το air condition δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην χρήση του.

  1. Υποφέρετε από άγχος. Το άγχος, και ειδικά το χρόνιο άγχος, «βοηθούν» τον βήχα να διαρκέσει περισσότερο. Αν θέλετε να ξεμπερδεύετε με τον βήχα σας, ηρεμήστε, χαλαρώστε και αποβάλλετε το στρες, όσο είστε άρρωστοι. Μη πιέζετε τον εαυτό σας γιατί έτσι μπορεί να αρρωστήσετε ακόμη περισσότερο. Ένας τρόπος να χαλαρώσετε είναι να βάλετε ως στόχο τις 7 με 8 ώρες ύπνου το βράδυ.
  2. Έχετε βακτηριακή μόλυνση. Μερικές φορές ένα κρύωμα μπορεί να αφήσει πίσω ερεθισμένες αναπνευστικές οδούς, οι οποίες μπορούν να προσβληθούν πολύ εύκολα από βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά προκαλούν μολύνσεις, βρογχίτιδα και πνευμονία. Αν έχετε πυρετό και πόνους μαζί με τον επίμονο βήχα, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, μήπως έχετε προσβληθεί από βακτηριακή λοίμωξη.