Οδοντιατρική, Υγεία

Βρυγμός δοντιών

<b>Στέλλα Μπεάκου</b> - Οδοντίατρος

Στέλλα Μπεάκου - Οδοντίατρος

Γενικές πληροφορίες Η οδοντίατρος Στέλλα Μπεάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Μαράσλειο λύκειο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών το 1986 και έκτοτε ασκεί γενική οδοντιατρική στο ιδιωτικό της ιατρείο,με ιδιαίτερα μεγάλη κλινική εμπειρία. Έχει παρακολουθήσει...

Website: www.beakou.gr E-mail: stella@beakou.gr Τηλέφωνο: 210 77 13 222

Ως βρυγμός ορίζεται το ακούσιο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών σε θέση μέγιστης συγγόμφωσης ή σε έκκεντρες θέσεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο ο ασθενής κοιμάται, ή της ημέρας. Συνηθέστερη είναι η εκδήλωσή του κατά τη διάρκεια της νύχτας, γι’αυτό πολλές φορές δεν γίνεται και αντιληπτή από τον ασθενή και εμφανίζεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, και περισσότερο στο γυναικείο φύλο. Μάλιστα το 25% του πληθυσμού έχει διαπιστωθεί ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του βρυγμού για κάποιο διάστημα στη ζωή τους.

Ο βρυγμός είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικής αιτιολογίας και οφείλεται κυρίως στο άγχος, ενώ συμβάλλουν και άλλοι λόγοι όπως η πνευματική και σωματική κόπωση, η κακή σύγκλειση των δοντιών ή των προσθετικών αποκαταστάσεων ή ορθοδοντικές ανωμαλίες. Ακόμη, επηρεάζουν διάφορες διαταραχές στην κροταφογναθική διάρθρωση (πχ. από τραυματισμούς στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου), γενετικοί παράγοντες, ψυχιατρικές διαταραχές και διάφορα φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, κοκαΐνη, L-Dopa και άλλα. Το φαινόμενο του βρυγμού έχει παρατηρηθεί επίσης σε αυξημένο βαθμό σε συνδυασμό με την υπνική άπνοια.

Τα συμπτώματα του βρυγμού ποικίλλουν. Οι ασθενείς συχνά αισθάνονται κόπωση στην περιοχή των παρειών (στα μάγουλα) και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι νιώθουν «σαν να μάσαγαν πολλή ώρα τσίχλα». Επίσης αναφέρουν ότι «δεν ξεκουράζονται στον ύπνο τους» και τους ταλαιπωρούν συχνοί πονοκέφαλοι. Επιπλέον, παρουσιάζονται μυαλγίες σε διάφορα σημεία του προσώπου ή του κροτάφου και του αυχένα. Είναι συχνά χαρακτηριστικό ότι συνυπάρχουν εντυπώματα των δοντιών στα πλάγια χείλη της γλώσσας και γραμμή δήξης (μια οριζόντια λευκή γραμμή) στις παρειές. Από την κροταφογναθική διάρθρωση ακούγονται θόρυβοι κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο των δοντιών, υπάρχει δυσκολία στη μάσηση και πόνος στην περιοχή της άρθρωσης. Λιγότερο συχνά παρατηρούνται εμβοές (βουητό) και ίλιγγος. Τέλος, δε μένουν ανεπηρέαστα τα δόντια, τα οποία αποτρίβονται, εμφανίζουν κατάγματα (όπως και οι προσθετικές αποκαταστάσεις) και ρωγμές, συρρίκνωση ή φλεγμονή του πολφού και ευαισθησία. Ακόμη λόγω των πλάγιων δυνάμεων που ασκούνται στα δόντια κατά τη διάρκεια του βρυγμού επηρεάζεται δυσμενώς το περιοδόντιο και παρουσιάζεται κινητικότητα, το λεγόμενο «τραύμα σύγκλεισης». Συνεπώς, σταδιακά δημιουργούνται διάφορα συγκλεισιακά, λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από τον οδοντίατρο, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο ασθενής (που συχνά δεν έχει αντιληφθεί το πρόβλημά του) και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει την αποκατάσταση της σύγκλεισης και των φθαρμένων δοντιών, ορθοδοντική και την κατασκευή ενός εξατομικευμένου νάρθηκα βρυγμού. Πρόκειται για ένα διαφανές νάρθηκα από σκληρό ακρυλικό υλικό, ο οποίος λειτουργεί προστατευτικά τόσο για τα δόντια, όσο και για την άρθρωση και τους μύες, καθώς βοηθά στη σωστή κατανομή των δυνάμεων. Οι ασθενείς φορούν το νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και την ημέρα, όποιες ώρες τους εξυπηρετεί. Οι νάρθηκες αυτοί χρειάζονται ανά τακτά διαστήματα επαναρύθμιση από το γιατρό. Τα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα και οι ασθενείς αισθάνονται αμέσως τη διαφορά. Τέλος, συνιστώνται αποφυγή της καφεΐνης και νικοτίνης κυρίως πριν τον ύπνο, διάφορες χαλαρωτικές ασκήσεις των μυών του μασητήριου συστήματος που υποδεικνύονται από το γιατρό, τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων σε επώδυνες περιοχές και προσπάθειες για έλεγχο του στρες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://www.beakou.gr/.