Χηνιάδης Χάρης
Γυναικολόγος Αναπαραγωγής και ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live.
Εισήχθη και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ειδικεύθηκε στην Μαιευτική & Γυναικολογία στο Λονδίνο.
Εργάστηκε ως Κλινικός Ερευνητής Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Harris Birthright Unit for Fetal Medicine, King’s College University Hospital.
Website: https://hiniadis.com/Email: doctor@hiniadis.com
Τι είναι η ωορρηξία και πότε πραγματοποιείται;
Η ωορρηξία είναι μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου της γυναίκας. Είναι η διαδικασία κατά την οποία η ωοθήκη απελευθερώνει το ωάριο με κατεύθυνση τη σάλπιγγα ώστε να γονιμοποιηθεί. Το γονιμοποιημένο ωάριο (έμβρυο) κατευθύνεται προς τη μήτρα για να εμφυτευτεί στο ενδομήτριο. Αν δεν εμφυτευθεί, τότε αποβάλλεται μέσω της περιόδου.
Η ημέρα της ωορρηξίας εξαρτάται από τον κύκλο της κάθε γυναίκας. Συνήθως, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 13-15 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Ωστόσο, ο χρόνος της ωορρηξίας μπορεί να είναι διαφορετικός από κύκλο σε κύκλο και αν ο κύκλος είναι ακανόνιστος μπορεί μην συμβαίνει καθόλου. Γενικότερα, η ωορρηξία συμβαίνει 14 ημέρες πριν την περίοδο.
Πώς λειτουργεί η ωορρηξία;
Η διαδικασία της ωορρηξίας ξεκινάει με την απελευθέρωση της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) από το σώμα. Αυτή η ορμόνη βοηθάει στην ωρίμανση του ωαρίου μέσα στην ωοθήκη μέχρι την απελευθέρωση του από αυτή.
Όταν το ωοθυλάκιο είναι έτοιμο, απελευθερώνει το ωάριο. το οποίο συλλαμβάνεται απο τη σάλπιγγα. Μετά την απελευθέρωσή του, το ωάριο έχει περίπου 12-24 ώρες για να γονιμοποιηθεί από το σπέρμα στη σάλπιγγα. Εάν γονιμοποιηθεί, κατευθύνεται προς τη μήτρα τις επόμενες 5-6 ημέρες για εμφύτευση, σηματοδοτώντας την έναρξη της εγκυμοσύνης.
Ποια συμπτώματα προκαλεί η ωορρηξία;
Τα συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται στην ωορρηξία ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να έχουν διαφορετική ένταση. Επίσης είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα σε μια γυναίκα.
Τα συνηθέστερα από αυτά είναι:
- Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων (διαυγείς και μετά την ωορρηξία είναι πιο πυκνές)
- Κηλίδες αίματος
- Ευαισθησία στο στήθος
- Αυξημένη σεξουαλική επιθυμία
- Ελαφρύς πόνος στην κοιλιά
Μπορώ να προβλέψω την ωορρηξία;
Η πρόβλεψη της ωορρηξίας είναι απλή, και μπορεί να γίνει με:
- Παρακολούθηση της διάρκειας του κύκλου
- Παρακολούθηση του σώματος συμπεριλαμβανομένης και της θερμοκρασίας του
- Χρήση τεστ ωορρηξίας – πρόκειται για τεστ ούρων, προμηθεύονται από φαρμακείο και θεωρούνται αρκετά αξιόπιστα
- Με υπερηχογράφημα στο ιατρείο από τον γυναικολόγο
- Με ορμονικές εξετάσεις αίματος
Πώς μπορώ να μείνω έγκυος υπολογίζοντας την ωορρηξία;
Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο μέσα σε 12 έως 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του. Παρόλα αυτά, το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στην αναπαραγωγική οδό κάτω από ιδανικές συνθήκες έως και 2 ημέρες. Έτσι, εάν η γυναίκα είναι δραστήρια σεξουαλικά τις ημέρες πριν και μετά από την ωορρηξία ή την ίδια την ημέρα της ωορρηξίας, μπορεί να μείνει έγκυος.
Γιατί είναι σημαντική η ωορρηξία;
Η ωορρηξία συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του οργανισμού. Όταν μία γυναίκα έχει ανωορρηκτικούς κύκλους χρειάζεται διερεύνηση. Η διαδικασία της ωορρηξίας παρέχει στο σώμα τα απαραίτητα επίπεδα ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Επηρεάζουν την πυκνότητα των οστών, το δέρμα, την υγεία της καρδιάς, το μεταβολισμό, τη μήτρα, την ποιότητα του ύπνου και την ψυχική υγεία.