Γενική Χειρουργική, Υγεία

Τι είναι τα Χλαμύδια, πως μεταδίδονται και ποια η θεραπεία τους;

Τα χλαμυδια αποτελούν ένα πολύ συχνό αφροδίσιο νόσημα. Το βακτήριο που τα προκαλεί είναι το Chlamydia trachomatis. Τα χλαμυδια εμφανίζονται συνήθως σε άτομα νεαρής ηλικίας, με έντονη σεξουαλική ζωή και πολλούς διαφορετικούς συντρόφους.

Πως μεταδίδονται τα χλαμυδια;

Η μετάδοση τους μπορεί να γίνει μέσω της σεξουαλικής επαφής (είτε μιλάμε για κολπικό, είτε για στοματικό, είτε για πρωκτικό έρωτα). Υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθούν και μέσω των χεριών, όταν έρθουν σε επαφή με τα γεννητικά όργανα. Επίσης η μητέρα που έχει μολυνθεί με χλαμυδια, μπορεί να μεταδώσει στο μωρό, κατά τον φυσιολογικό τοκετό.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται στους άνδρες;
Το 75% των γυναικών και το 65% των ανδρών με χλαμυδια δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Πολλοί άνδρες ή γυναίκες ανακαλύπτουν ότι έχουν χλαμύδια μόνο επειδή οι σύντροφοί τους βρήκαν πως έχουν τη νόσο ή επειδή αντιμετωπίστηκαν για υπογονιμότητα. Τα συμπτώματα, εάν εμφανιστούν, παρουσιάζονται μέσα σε 7-21 μέρες.

Στους άνδρες τα χλαμυδια εντοπίζονται στο σπέρμα ή σε ουρηθρικό υγρό. Μερικές εβδομάδες μετά τη μόλυνση το άτομο εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα. Στους άνδρες ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα. Όσοι όμως εμφανίσουν νιώθουν πόνο ή κάψιμο στη διάρκεια της ούρησης, παρατηρούν άσπρες ή κιτρινωπές εκκρίσεις από το πέος, διογκωμένους όρχεις, ανεβάζουν πυρετό κ.α. Πολλές φορές τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες μέρες, αλλά το μικρόβιο, αν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία θα παραμείνει στον οργανισμό. Μπορούν να αποτελέσουν αίτιο στειρώσεως και στη γυναίκα και στον άνδρα. Στις γυναίκες προκαλούν φλεγμονή του τραχήλου και μπορεί να επεκταθούν στην ουρήθρα, τις σάλπιγγες, και, τις ωοθήκες. Μπορεί να είναι η αιτία φλεγμονών της ουροδόχου κύστεως και σοβαρής πυελικής φλεγμονής, εξωμήτριας εγκυμοσύνης και στειρώσεως Στους άνδρες προκαλεί ουρηθρίτιδα και μπορεί να επεκταθεί στους όρχεις.

Τα χλαμυδια αν δε διαγνωστούν έγκαιρα μπορεί να προκαλέσουν προστατίτιδα, ή ακόμη και στειρότητα. Τα χλαμυδια μπορεί επίσης να φθάσουν σε αρθρίτιδα. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία φλεγμονές των ματιών και τύφλωση. Στην Αμερική τέσσερα εκατομμύρια άτομα μολύνονται κάθε χρόνο από χλαμυδια.

Επιγραμματικά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

 • υγρά από το πέος ή τον κόλπο
 • πόνο ή κάψιμο στην ούρηση
 • αίμα από τον κόλπο, πόνο στην κοιλιά, ναυτία,
 • πυρετό
 • πόνο κατά την συνουσία στις γυναίκες
 • ερεθισμό του ορθού
 • ερεθισμό του τραχήλου
 • πρήξιμο ή πόνο στους όρχεις.

Ποια η θεραπεία;

Η θεραπεία τους γίνεται με λήψη βακτηριοστατικών αντιβιοτικών (ερυθρομυκίνη, δοξυκυκλίνη, αζιθρομυκίνη κτλ). Άλλα φάρμακα που μπορεί να συστήσει ο θεράπων ιατρός είναι η ερυθρομυκίνη ή η οφλοξασίνη. Η πενικιλίνη, η οποία προσφέρει θεραπεία σε πολλά αφροδίσια νοσήματα, είναι εντελώς αναποτελεσματική στα χλαμυδια. Τα άτομα που ακολουθούν θεραπεία δεν πρέπει να έχουν σεξουαλικές επαφές πριν το τέλος της θεραπείας, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης. Εφόσον σε έναν από τους δύο συντρόφους διαγνωστούν τα χλαμυδια, πρέπει και ο άλλος να ακολουθήσει τη θεραπεία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ακόμα και μετά τη θεραπεία, το άτομο δεν αποκτά ανοσία, και μπορεί να προσβληθεί ξανά.

Ποιες οι επιπτώσεις από τη νόσο;

Όταν διαγνωστεί σε κάποιον η νόσος, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τα σημαντικότερα είναι:

 • Τράχωμα οφθαλμών και τύφλωση
 • Παθήσεις πνευμόνων και αυτιών
 • Ουρηθρίτιδα
 • Επιδιδυμίτιδα
 • Στειρότητα

Πως μπορούμε να προλάβουμε τη νόσο;

Επειδή τα χλαμυδια είναι σε μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματική νόσος, άτομα με έντονη σεξουαλική ζωή και πολλούς διαφορετικούς συντρόφους πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε προληπτικό έλεγχο, ώστε η διάγνωση της νόσου να γίνει έγκαιρα. Στους άνδρες η εξέταση γίνεται με λήψη δείγματος από τις εκκρίσεις της ουρήθρας. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο γίνεται καλλιέργεια του δείγματος.

Τα χλαμυδια μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο ποσοστό, με τη χρήση προφυλακτικού, κολπικού διαφράγματος ή άλλων μεθόδων φραγμού κατά τη σεξουαλική επαφή. Φυσικά συστήνεται το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, όταν έρχονται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα.

Αν προκληθεί πρόβλημα στειρότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί ή είναι μόνιμο;

Τα χλαμυδια μπορεί να επηρεάσουν το ανδρικό σπέρμα και να δημιουργήσουν προβλήματα γονιμότητας. Μετά τη διάγνωσή τους, ο άνδρας ακολουθεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και το σπέρμα μετά από λίγους μήνες θα αποκτήσει κανονική σύσταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν τα χλαμυδια δημιουργήσουν απόφραξη του σπερματικού πόρου, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη στειρότητα.

Το γεγονός ότι τα χλαμυδια μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό και φόβο. Όταν κάποιος ακολουθεί τα προληπτικά μέτρα και εξετάζεται τακτικά ακόμα και στην περίπτωση που νοσήσει, με την κατάλληλη θεραπεία δε θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε:

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση.

Εάν πάσχετε από χλαμύδια, είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε την προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή, ακόμη και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν στη μέση της θεραπείας. Εάν εξακολουθείτε να έχετε ενοχλήσεις μία ή δύο εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε εκ νέου το γιατρό σας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώσετε τον/την ερωτικό/ή σύντροφό σας ότι πάσχετε από τη νόσο, ώστε να υποβληθεί στις αναγκαίες εξετάσεις και να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία. Δεδομένου ότι μπορεί να είστε ασυμπτωματικός φορέας χωρίς να γνωρίζετε το πρόβλημά σας, εάν δεν παίρνετε τις αναγκαίες προφυλάξεις, θα μεταδώσετε πιθανώς το βακτήριο στον/στην ερωτικό/ή σύντροφό σας.

Εάν, προπάντων, δεν χαρακτηρίζεστε από μονογαμική στάση ζωής, καλό είναι να εξετάζεστε τακτικά για τυχόν ανίχνευση χλαμυδίων στον οργανισμό σας.