Παθολογία, Υγεία

Χοληστερίνη

[vc_row][vc_column width="1/4"][vc_single_image image="" img_size="650x850" add_caption="yes" style="vc_box_border"][vc_empty_space height="25px"][vc_column_text]Στοιχεία Επικοινωνίας Τηλέφωνο :   E-mail : biopathologia.clinic@gmail.com [/vc_column_text][vc_empty_space height="45px"][vc_custom_heading text="Άρθρα" font_container="tag:h4|font_size:18|text_align:left" google_fonts="font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:600%20bold%20regular%3A600%3Anormal"][vc_column_text css=".vc_custom_1458044773675{margin-top: 15px !important;}"][posts_iatrou][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="3/4"][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Χοληστερίνη – Τι είναι και ποια πρέπει να είναι τα επίπεδά της;

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης αποτελούν ένα από τα αρκετά συνήθη προβλήματα υγείας ενός ενήλικα. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής τόσο από θέμα διατροφής όσο και άσκησης, αποτελούν και τον ιδανικότερο τρόπο για να ρυθμιστούν οι τιμές της. Ωστόσο προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την συγκεκριμένη πάθηση, παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές βασικές πληροφορίες για το τι είναι η χοληστερίνη, πως γίνεται η διάγνωση των επιπέδων της και φυσικά πως μπορεί να αντιμετωπιστούν οι αυξημένοι δείκτες.

Τι είναι χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα λιπίδιο το οποίο υπάρχει φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για μια απαραίτητη ουσία η οποία διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία των κυττάρων. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα 2/3 της απαιτούμενης χοληστερίνης παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό, ενώ μόνο το 1/3 απορροφάται από την κατανάλωση τροφών.

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης συνήθως προέρχονται από μη ελεγχόμενη παραγωγή της στον οργανισμό, ενώ συνδυαστικά με μία μη υγιεινή διατροφή, οι τιμές μπορεί να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Κάτι που δημιουργεί έναν σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Η χοληστερίνη, ή αλλιώς χοληστερόλη, μεταφέρεται στα διάφορα σημεία του οργανισμού σε μόρια, τα λεγόμενα  λιποπρωτεΐνες. Μάλιστα, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη, η λεγόμενη «καλή» και «κακή» χοληστερίνη, ή με τις επιστημονικές ορολογίες HDL-χοληστερίνη και LDL-χοληστερίνη.

 

Τι είναι η κακή και τι η καλή χοληστερίνη;

Η κακή χοληστερίνη, ή όπως προαναφέραμε η LDL-χοληστερίνη ονομάζεται εκείνη που επικάθεται στα αγγειακά τοιχώματα με αποτέλεσμα να δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες οι οποίες εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα. Η HDL-χοληστερίνη μεταφέρει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες στο ήπαρ όπου και αποβάλλεται. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δεχθεί τν ονομασία «καλή» χοληστερίνη.

 

Επίπεδα χοληστερίνης και διάγνωση

Τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα αφορούν τόσο την ποσότητα όσο και το είδος της χοληστερίνης. Ειδικότερα, πέραν του γεγονότος ότι οι συνολικές τιμές θα πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αναλογία της HDL-χοληστερίνης προς την συνολική.

Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις αίματος και συγκεκριμένα τις λεγόμενες βιοχημικές εξετάσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνουν μετρήσεις της συνολικής χοληστερίνης, της HDL, της LDL, της λιποπρωτεΐνης Lpa, της θυρεοτρόπου ορμόνης TSH και των τριγλυκεριδίων.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα της χοληστερίνης στις αιματολογικές εξετάσεις είναι:

 

Είδος Χαμηλή Φυσιολογική Οριακά|Σχεδόν Υψηλή Υψηλή
Ολική Χοληστερίνη      <200 200-239 >240
HDL <40 >60
LDL 100-129 130-189 >190

 

Πως αντιμετωπίζεται η υψηλή χοληστερίνη;

Πριν ξεκινήσουν οι διάφορες ενέργειες για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης, θα πρέπει φυσικά να γίνει η διάγνωσή της. Αυτός είναι και ο λόγος που οι βιοχημικές εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά διαστήματα, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου check-up.

Αφού διαπιστωθούν υψηλές τιμές, θα πρέπει αρχικά να υιοθετηθεί μια υγιεινή διατροφή η οποία θα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ειδικότερα, εάν αντιμετωπίζεται προβλήματα ανεβασμένης χοληστερίνης, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λίπη με ακόρεστα και χαμηλά λιπαρά, να αποφεύγεται φυτικά πολυακόρεστα λάδια καθότι μειώνουν την HDL και να εντάξετε την τακτική άσκηση στο πρόγραμμά σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις βιοχημικές εξετάσεις, τις τιμές χοληστερίνης ή για να προγραμματίσετε έναν εργαστηριακό έλεγχο, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με το μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Λεωφ. Αγ. Δημητρίου 177 & Δράμας 2, Αγ. Δημήτριος 17343

Τηλέφωνο: 210 9763716

Website: https://biopathologia-clinic.gr/

Al: biopathologia.clinic@gmail.com

____