Uncategorized, Πλαστική Χειρουργική, Πρόσωπο, Υγεία, Ωτορινολαρυγγολογία

Λειτουργική Ρινοπλαστική vs Μη Επεμβατική Διόρθωση Μύτης. Ποια είναι η καταλληλότερη για εσάς;

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη - MD, PhD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη - MD, PhD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Η ιατρός Ειρήνη Μάντζαρη γεννήθηκε στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας. Εισήχθη το 1998 με Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε από αυτήν το 2004. Συμμετέχοντας στο ερευνητικό  έργο και στα...

Έχει υπολογιστεί πως χρειάζονται περίπου 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου και καμία απολύτως κίνηση των ματιών προκειμένου να αξιολογηθεί η ομορφιά ενός προσώπου που αντικρίζουμε για πρώτη φορά! Δεν είναι εντυπωσιακό; Η ανθρώπινη αντίληψη αξιολογεί και υποσυνείδητα κατατάσσει όλα τα πρόσωπα σε μια κλίμακα, ανάλογα με το βαθμό ομορφιάς τους. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί η εξωτερική εμφάνιση απασχολεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, συνειδητά ή υποσυνείδητα, όλους τους ανθρώπους.

Η επίδραση της εξωτερικής εμφάνισης στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση πυροδότησε στη σύγχρονη εποχή τη ραγδαία ανάπτυξη της αισθητικής χειρουργικής, με τη Ρινοπλαστική να πρωτοστατεί στη λίστα των συχνότερα εκτελούμενων επεμβάσεων παγκοσμίως.

Ποια είναι όμως τα δεδομένα; Είναι η χειρουργική επέμβαση της Ρινοπλαστικής μονόδρομος ή υπάρχει και μη επεμβατική λύση; Τι μπορεί να αναμένει κανείς από κάθε επιλογή;

Υπάρχουν αισθητικοί και λειτουργικοί λόγοι για τους οποίους αποφασίζει κάποιος να προβεί σε διόρθωση της μύτης του. Όταν στόχος είναι  πρωτίστως η αποκατάσταση της λειτουργικότητας της μύτης και αυτή συνδυάζεται με ταυτόχρονη αισθητική διόρθωση αυτής,  η επέμβαση της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής είναι μονόδρομος.

Τότε πού έχει θέση η μη επεμβατική- “αναίμακτη” ρινοπλαστική;

 

Μη Επεμβατική Διόρθωση Μύτης

 

Οι όροι «Μη επεμβατική ρινοπλαστική» ή «Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι»  αφορούν στη διόρθωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης, όχι με χειρουργικό τρόπο αλλά με χρήση  ενέσιμου υαλουρονικού οξέος. Είναι απαραίτητο και άκρως σημαντικό να διευκρινίσει κανείς πως η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση παραλλαγή της χειρουργικής επέμβασης. Πρόκειται για μία εναλλακτική μέθοδο, με την οποία επιτυγχάνεται προσωρινή διόρθωση του σχήματος της μύτης, για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν περιορισμένες και “μικρές” αισθητικές ατέλειες.

Ενδεικτικά παραδείγματα στα οποία η “αναίμακτη ρινοπλαστική ” μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία:

 • Μικρός ύβος (καμπούρα μύτης) σε μία κατά τα άλλα “ορθή” από αισθητικής άποψης μύτη
 • Μικρές αποκλίσεις από τη μέση γραμμή (ελάχιστα στραβή μύτη)
 • Ελαφρά πτώση του ακρορρινίου προς το στόμα ( όταν η κορυφή της μύτης δεν είναι μακριά ούτε ιδιαίτερα φαρδιά)
 • Πολύ λεπτό – “οξύαιχμο” ακρορρίνιο σε σχέση με την υπόλοιπη μύτη και το υπόλοιπο πρόσωπο (φυσικά ή μετά από χειρουργική επέμβαση)
 • Μικρές ασυμμετρίες της μύτης (αυτές μπορεί να παρατηρούνται φυσικά ή μετά από τραυματισμό ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση)

 

Η τεχνική της λύσης του προβλήματος μέσω της χρήσης του υαλουρονικού οξέος βασίζεται στο “γέμισμα”, στην αύξηση του όγκου των μαλακών ιστών. Θα πρέπει λοιπόν κατά κανόνα να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με μικρές και λεπτές μύτες, προϋπόθεση που συχνά αγνοείται. Η μη χειρουργική διόρθωση μύτης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει τη μύτη μικρότερη από αυτό που είναι. Για το λόγο αυτό, η μέθοδος αυτή δεν προτείνεται σε περιστατικά με ογκώδεις και μακριές μύτες ή σε μύτες με έντονο ύβο (καμπούρα) και φυσικά δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα αναπνοής. Στην πραγματικότητα τα πληρωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται αυξάνουν τον όγκο, ώστε να καμουφλάρουν ασυμμετρίες και μικρές ατέλειες στο σχήμα της μύτης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως το υαλουρονικό είναι μία ουσία που σταδιακά αποδομείται στο σώμα μας και συνεπώς το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, όπως συμβαίνει μετά από μία χειρουργική επέμβαση.

 

Χειρουργική Διόρθωση Μύτης με Λειτουργική Ρινοπλαστική

 

Ο όρος Λειτουργική Ρινοπλαστική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών τεχνικών και παρεμβάσεων -αισθητικών αλλά και λειτουργικών- που μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στην περιοχή της ρινός. Πρόκειται για μία επέμβαση με διπλό ρόλο, με ολιστική προσέγγιση κατά την αντιμετώπιση των λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων της μύτης. Στόχος της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής δεν είναι η δημιουργία απλώς μιας όμορφης μύτης, αλλά ενός τέλειου αισθητικά και λειτουργικά οργάνου.

Ποια προβλήματα στον τρόπο που λειτουργεί η μύτη διορθώνει η Λειτουργική Ρινοπλαστική;

Ποια αισθητικά προβλήματα της μύτης διορθώνονται με τη Λειτουργική Ρινοπλαστική;

 • Ύβος (καμπούρα) ανεξάρτητα από το αρχικό του μέγεθος
 • Λοξή ή πολύ λοξή μύτη
 • “Βαριά” – “Πεσμένη προς το στόμα” κορυφή
 • Φαρδιά ράχη και κορυφή
 • Υπερ-προβολή της κορυφής (μακριά μύτη)

Έχοντας τις παραπάνω επιλογές, πώς λαμβάνεται τελικά η σωστή απόφαση για κάθε ασθενή; Λειτουργική Ρινοπλαστική ή Διόρθωση Μύτης με Υαλουρονικό Οξύ;

 

Εκτός από τη σωστή αξιολόγηση των αναγκών του ασθενή, είναι απολύτως απαραίτητη η πλήρης κατανόηση της ανατομίας και των προβλημάτων που χρήζουν επίλυσης κατά περίπτωση. Επιπλέον,  είναι κομβικής σημασίας η πρώτη εξέταση και συνέντευξη με τον ασθενή ώστε να είναι σαφές και στις δύο πλευρές (ιατρού και ασθενούς) τι είναι επιθυμητό και ταυτόχρονα δυνατό να επιτευχθεί με την επιλογή της κάθε τεχνικής, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, η αποθεραπεία, η διάρκεια  και το κόστος, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής εξατομικευμένα για κάθε περιστατικό.

Πρέπει να καταστεί σαφές πως δεν πρόκειται για δύο «αντίπαλες» τεχνικές, αλλά για δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες, οι οποίες απευθύνονται σε διαφορετικούς ασθενείς και διορθώνουν διαφορετικά προβλήματα.

Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται οι πιο βασικές διαφορές στην τεχνική διαδικασία αλλά και στο πώς λειτουργούν οι δύο τεχνικές:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΥΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ 2– 3 ώρες Λίγα λεπτά
ΕΙΔΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Ολική
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ Για πάντα 6 – 12 μήνες
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ Αισθητικά Προβλήματα

 ( ελάσσονα και μείζονα)

 

●        Ύβος (καμπούρα)

●        Λοξή μύτη

●        “Πεσμένη προς το στόμα” κορυφή

●        Φαρδιά μύτη

●        Υπερ-προβολή της κορυφής (μακριά μύτη)

 

Λειτουργικά Προβλήματα

 

●        Στραβό ρινικό διάφραγμα

●        Παρουσία ρινικών πολυπόδων και χρόνια ιγμορίτιδα

●        Υπερτροφία των ρινικών κογχών

●        Δυσλειτουργία των ρινικών βαλβίδων

 

Μόνο μικρά αισθητικά προβλήματα όπως:

 

●        Μικρός ύβος (καμπούρα μύτης)

●        Πολύ μικρές αποκλίσεις (ελάχιστα στραβή μύτη)

●        Ελαφρώς πτωτικό προς το στόμα ακρορρίνιο

●        Πολύ λεπτό- ισχνό ακρορρίνιο

●        Μικρές ασυμμετρίες

 

Και στις δύο περιπτώσεις η επιτυχία βασίζεται στις εξής σταθερές :

1.Τέλεια γνώση της ανατομίας

2.Τέλεια γνώση των κανόνων αισθητικής, κάτι το οποίο αποκτάται μέσα από τη μελέτη και γνώση των “χρυσών αναλογιών” αλλά και από τις εμπειρίες που αποκτά κάθε γιατρός από τους δασκάλους του και από τη δική του ιδιαίτερη αισθητική ματιά

 1. Εμπειρία και συνεχής ενασχόληση με το αντικείμενο. Αυτές «προικίζουν» τον ιατρό με πληθώρα τεχνικών στην φαρέτρα του και δίνουν την άνεση να προσφέρει σε κάθε ασθενή αυτό που ακριβώς χρειάζεται με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του.

Οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται εδώ και χρόνια με λεπτομέρεια, μεθοδικότητα και στόχο την επίτευξη του βέλτιστου, ολοκληρωμένου, φυσικού και ταυτόχρονα κομψού αποτελέσματος,  από την έμπειρη Χειρουργό ΩΡΛ – Ειδική Ρινοχειρουργό Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη. Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Ιατρό.