Πλαστική Χειρουργική, Πρόσωπο, Υγεία

Πλαστική Μύτης

Δρ. Μιχαήλ Τσούνης - ΩΡΛ – Ρινοχειρουργός

Δρ. Μιχαήλ Τσούνης - ΩΡΛ – Ρινοχειρουργός

Δρ Μιχαήλ Τσούνης ΩΡΛ - Ρινοχειρουργός Ο Μιχάλης Τσούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Το 1997 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) από όπου και αποφοίτησε το 2003. Ειδικεύτηκε στην Ωτορινολαρυγγολογία-Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου στο...

Η αισθητική και λειτουργική πλαστική μύτης, είναι η χειρουργική επέμβαση η οποία βελτιώνει το σχήμα της μύτης και αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία της αναπνοής δια μέσου αυτής. Καθώς η μύτη είναι το πιο εμφανές χαρακτηριστικό του προσώπου, ακόμα και μικρές τροποποιήσεις μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη συνολική φυσιογνωμία του ασθενή μας. Στόχος κάθε ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μίας μύτης το μέγεθος και το σχήμα της οποίας βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Πότε η Πλαστική Μύτης είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς;

Όπως αναφέραμε, η πλαστική της μύτης (ή ρινοπλαστική) επιτυγχάνει τη διόρθωση των εξωτερικών δυσμορφιών της μύτης και παράλληλα τη βελτίωση της λειτουργίας της αναπνοής. Συνεπώς είστε κατάλληλοι υποψήφιοι για αυτή την επέμβαση  αν η εξωτερική εμφάνιση της μύτης σας δε σας ικανοποιεί. Επιπλέον λόγος, αν και όχι απαραίτητος, για να υποβληθεί κάποιος στην επέμβαση είναι η δυσκολία στην αναπνοή λόγω ανατομικών προβλημάτων στο εσωτερικό της μύτης. Πιο συγκεκριμένα, οι κυριότερες ενδείξεις για την επέμβαση της πλαστικής στη μύτη είναι:

  • Ένα προφίλ της μύτης το οποίο δεν είναι ελκυστικό, καθώς υπάρχει μία καμπούρα (ύβος) ή αντίθετα κάποιο βαθούλωμα στη ράχη της μύτης
  • Το μέγεθος της μύτης δεν είναι αρμονικό με το υπόλοιπο πρόσωπο
  • Η ράχη της μύτης είναι φαρδιά, λοξή ή ασύμμετρη
  • Τα ρουθούνια δεν έχουν το επιθυμητό μέγεθος
  • Η κορυφή της μύτης είναι χοντρή, λοξή, ασύμμετρη, πεσμένη ή υπερβολικά ανασηκωμένη
  • Μία μύτη η οποία δεν αναπνέει σωστά εξαιτίας ενός πολύ στραβού ρινικού διαφράγματος, μίας ρινικής βαλβίδας που υπολειτουργεί ή λόγω απώλειας της στήριξης των ανατομικών της δομών

Τα παραπάνω αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα μπορούν είτε να είναι παρόντα από τη γέννηση του ασθενή ή να οφείλονται σε τραυματισμό  ή και σε προηγούμενη πλαστική μύτης, η οποία δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η διαδικασία της επέμβασης

Η πλαστική μύτης είναι μία λεπτή επέμβαση και πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο – Ρινοχειρουργό με εκπαίδευση και εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Η όλη διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία και ελεγχόμενη υπόταση ώστε να μην υπάρχει αιμορραγία και ο ασθενής να μην αισθάνεται τίποτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ανάλογα με τα αισθητικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει μικρά ή μεγαλύτερα τμήματα οστού και χόνδρου, να τοποθετήσει λεπτά ράμματα ή μοσχεύματα και γενικά να ‘σμιλεύσει’ αριστοτεχνικά τη μύτη ώστε να της δώσει ένα νέο σχήμα, καλαίσθητο και αρμονικό. Παράλληλα, αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα στην αναπνοή μέσω πλαστικής ρινικού διαφράγματος, κογχοπλαστικής ή της ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός-παραρρινίων.
Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται μέσα στη μύτη ειδικός ελαφρύς πωματισμός ο οποίος αφαιρείται εντός 24 ωρών καθώς και ένας μικρός νάρθηκας στη ράχη της ρινός, ο οποίος αφαιρείται στο ιατρείο, μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

Η μετεγχειρητική πορεία της επέμβασης

Αμέσως μετά το χειρουργείο, ο ασθενής έχει την αίσθηση μπουκώματος και ένα ήπιο βάρος στην περιοχή της μύτης, σε καμία όμως περίπτωση πόνο. Τα συμπτώματα αυτά είναι εύκολα ανεκτά και δεν προβληματίζουν τον ασθενή. Ο εσωτερικός πωματισμός όπως προαναφέρθηκε αφαιρείται μετά από ένα εικοσιτετράωρο και ο εξωτερικός νάρθηκας μετά από επτά ημέρες. Σε περίπτωση ανοιχτής ρινοπλαστικής, τα ράμματα της στυλίδας αφαιρούνται μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Το μετεγχειρητικό οίδημα (πρήξιμο) αντιμετωπίζεται με κρύα επιθέματα που τοποθετούνται περιοδικά στα μάτια του ασθενή μέχρι το βράδυ της ημέρας του χειρουργείου. Το οίδημα αυτό απορροφάται εντυπωσιακά γρήγορα από το μέσον της 3ης μετεγχειρητικής ημέρας και μετά έτσι ώστε σε 10 με 12 ημέρες κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι έχετε χειρουργηθεί. Ένα ήπιο οίδημα της μύτης, το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό από τους γύρω παρά μόνο από τον γιατρό σας, παραμένει για αρκετούς μήνες και απορροφάται πλήρως εντός 9-12 μηνών, οπότε και η μύτη αποκτά το τελικό της σχήμα.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες ξεκινάει μετά από 7 ημέρες περίπου ενώ η επιστροφή σε πλήρεις αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. γυμναστήριο) συστήνεται να γίνει μετά από 6 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, στον ασθενή δίνονται ειδικές και σαφείς οδηγίες.

Επιπλοκές στην Πλαστική Μύτης

Η επέμβαση της πλαστικής μύτης αποτελεί κατά κοινή ομολογία την κορωνίδα των αισθητικών επεμβάσεων και είναι ιδιαίτερα λεπτή και απαιτητική. Κατά συνέπεια, όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και σε αυτή, υπάρχουν δυνητικές επιπλοκές. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμη η επιλογή ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου και έμπειρου Ρινοχειρουργού έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αυτός.

 

Η χειρουργική της πλαστικής στη μύτη απαιτεί ποιοτική εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία. Ο εξειδικευμένος Ωρλ – Ρινοχειρουργός, Δρ Μιχάλης Τσούνης MD, PhD διαθέτοντας το υπόβαθρο αυτό, χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές της μοντέρνας ρινολογίας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένα άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα που συνάδει με τη μοναδικότητα του κάθε ασθενή μας.