Ανδρολογία, Δερματολογία, Υγεία

Τι είναι ο βραχύς χαλινός και ποια η θεραπεία του;

Αλέξανδρος Λέκας - M.D, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Αλέξανδρος Λέκας - M.D, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Ο χειρουργός-ουρολόγος Λέκας Αλέξανδρος ολοκλήρωσε τις πτυχιακές σπουδές του με βαθμό πτυχίου ΑΡΙΣΤΑ (10). Υπηρέτησε ως ιατρός την στρατιωτική του θητεία στη Λέσβο και στην στρατιωτική σχολή Ευελπίδων. Εργάστηκε στο νοσοκομείο "ΤΖΑΝΕΙΟ" σε κλινικές Παθολογίας, Χειρουργικής και Καρδιολογίας και ακολούθως...

Ο χαλινός του πέους είναι μια δερματική πτυχή η οποία συνδέει τη βάλανο με το κυρίως σώμα του πέους και βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του πέους. Ο χαλινός του πέους έχει ελαστικότητα και βοηθά στην αυτόματη επαναφορά του δέρματος του πέους όταν αποκαλύπτεται η βάλανος. Ο βραχύς χαλινός αποτελεί μια συγγενή κατάσταση η οποία αφενός επιδρά αρνητικά στη σεξουαλική δραστηριότητα του άνδρα και αφετέρου εμποδίζει την καλή υγιεινή του πέους.

Επιπλοκές

Ρήξη χαλινού: O βραχύς χαλινός στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης κατά τη διείσδυση μπορεί να υποστεί ατελή ρήξη με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αιμορραγία εκ του πέους λόγω της μεγάλης συσσώρευσης αίματος κατά τη στύση. Ο φόβος βέβαια του ασθενούς, έχει ως αποτέλεσμα να “χάσει” τη στύση του εκείνη τη στιγμή και αυτόματα να σταματήσει η αιμορραγία. Στο σημείο της ρήξης η διαδικασία της επούλωσης δημιουργεί ινώδη ιστό με αποτέλεσμα να χάνεται η ελαστικότητα του χαλινού και να δημιουργείται προδιάθεση για υποτροπή της ρήξης. Οι υποτροπιάζουσες μικρορήξεις του χαλινού, γίνονται άναρχα με αποτέλεσμα οι ατελείς ρήξεις να δημιουργούν δυσμορφία στην κάτω επιφάνεια του πέους και κρεατώματα που δίδουν μια κακή αισθητική εικόνα.

Επίπτωση στην σεξουαλική ζωή: O βραχύς χαλινός επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική δραστηριότητα του άνδρα  λειτουργώντας ως εμπόδιο στην ανάπτυξη του εμβιομηχανικού μοντέλου του πέους κατά τη στύση. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της στύσης, τα σηραγγώδη σώματα του πέους γίνονται σκληρά και άκαμπτα ενώ και η βάλανος “φουσκώνει” και λειτουργεί ως “αμορτισέρ” το οποίο υποδέχεται τις ισχυρές πιέσεις που ασκεί ο κόλπος στο πέος κατά τη διείσδυση. Για να λειτουργήσει ορθά το πέος, θα πρέπει να είναι απολύτως ευθύ. Οι άνδρες όμως με βραχύ χαλινό, κατά τη φάση της στύσης, λόγω ισχυρής έλξης της βαλάνου προς τα κάτω, εκθέτουν την άνω επιφάνεια των σηρραγγωδών σωμάτων στις ισχυρές πιέσεις του κόλπου με αποτέλεσμα πόνο και δυσφορία κατά την επαφή.

Πλημμελής υγιεινή: Ο βραχύς χαλινός λόγω άλγους εμποδίζει την καλή υγιεινή του πέους με αποτέλεσμα τοπική μυκητίαση ή τοπική φλεγμονή οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν και στην σύντροφο.

Θεραπεία

Η θεραπεία του βραχέως χαλινού είναι χειρουργική. Πραγματοποιείται διατομή του βραχέως χαλινού με χρήση laser ή μονοπολικής διαθερμίας ή διπολικής διαθερμίας. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και η χρονική της διάρκεια είναι περίπου 20′ μπορεί να απαιτηθεί και χρήση ραμμάτων ανάλογα με την κρίση του ανδρολόγου. Ο ασθενής μπορεί να είναι σεξουαλικά ενεργός μετά από περίπου 15 ημέρες σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.