Παθολογία, Υγεία

Αιμορροΐδες: 6 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης από το σπίτι

Νιώθετε ενόχληση στον πρωκτικό δακτύλιο και οξύ πόνο κατά την αφόδευση; Είδατε αίμα στο εσώρουχο ή τα κόπρανα σας; Παρατηρήσατε μια διόγκωση στην περιοχή του ορθού, η οποία συνοδεύεται από τοπικό ερεθισμό και κνησμό; Τότε πιθανότατα έχετε αιμορροΐδες.

Στην ουσία οι αιμορροΐδες είναι αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Επιπλέον, κατά την αφόδευση, δρουν σαν προστατευτικό «πλέγμα» στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής και τις έχουν όλοι οι άνθρωποι. Όταν αυτές διογκώνονται (μέσα ή έξω από τον πρωκτό) και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώνουν, τότε υπάρχει η πάθηση των αιμορροΐδων, η αιμορροΐδοπάθεια.

Τρόποι αντιμετώπισης στο σπίτι

Οι αιμορροΐδες είναι ένα εξαιρετικά κοινό πρόβλημα, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Συνηθώς eεξαφανίζονται από μόνες τους μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, αλλά δυστυχώς προκαλούν στον παθόντα έντονη δυσφορία.

Μπορείτε όμως να κάνετε τη δυσφορία ανεκτή με τους παρακάτω φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης στο σπίτι:

Αποφύγετε το χαρτί τουαλέτας. Μετά την αφόδευση είναι προτιμότερο να πλένεστε ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείτε μαλακά, ειδικά μαντηλάκια με Aloe Vera. Η χρήση χαρτιού τουαλέτας μπορεί να εντείνει το πρόβλημα και να προκαλέσει περαιτέρω πρόβλημα και δυσφορία.

Προσοχή: Αν προτιμάτε τα μαντηλάκια, έναντι των πλύσεων, φροντίστε να μην έχουν αλκοόλ ή άρωμα, καθώς αυτό θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα και δε θα σας ανακουφίσει.

Φορέστε άνετα και βαμβακερά εσώρουχα. Πετάξτε τα στενά εσώρουχα από πολυεστέρα και αντικαταστήστε τα με άνετα βαμβακερά εσώρουχα, τα οποία βοηθούν να «αναπνέει» η περιοχή, ενώ παραμένει καθαρή και στεγνή.

Προσοχή: Αποφύγετε τα αρωματισμένα απορρυπαντικά ή μαλακτικά στα εσώρουχα σας, ώστε να μειώσετε τον ερεθισμό.

Αποφύγετε την έξτρα πίεση στην περιοχή. Βάλτε ένα μαλακό μαξιλάρι στη θέση σας πριν κάτσετε, μην σηκώνετε μεγάλα βάρη και μην κρατάτε την αναπνοή σας εάν τελικά χρειαστεί να σηκώσετε κάποιο βάρος.

Εφαρμόστε Aloe Vera στην πληγείσα περιοχή. Η Aloe Vera είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της και η χρήση της μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της φλεγμονής των αιμορροΐδων.

Προσοχή: Χρησιμοποιείστε καθαρή Aloe Vera και όχι σε μορφή κρέμας με άλλα συστατικά.

Ρίξτε ζεστό νερό. Θεωρείται ο καλύτερος από όλους τους τρόπους αντιμετώπισης. Ρίξτε για 15 λεπτά ζεστό νερό, ενώ βρίσκεστε σε καθιστή θέση. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέσα στην μέρα, ειδικά μετά από κένωση.

Επίσης, μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία μια μεγάλη γκάμα προϊόντων για τη φροντίδα και την ανακούφιση των αιμορροιδων.

Σας προτείνουμε:

  • Frezyderm Rectanal Aid Wipes Extra Mild Relieving Hemorrhoids 20 Sachets: Μαντηλάκια για Καταπραϋντική Φροντίδα των Αιμορροΐδων
  • Aboca NeoFitoroid: Βιολογική κρέμα που ενδείκνυται για τη θεραπεία των αιμορροΐδων(εσωτερικών και εξωτερικών) και των συμπτωμάτων που συνδέονται με αυτές, όπως πόνος, αίσθημα καύσου και κνησμός της πρωκτικής και της περιπρωκτικής περιοχής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και με παρουσία ραγάδων του πρωκτού.
  • Power Health Haemocream: Μαλακτική Κρέμα με Ρούσκο και Ιπποκάστανο για τις Αιμοροϊδες