Γυναικολογία, Υγεία

Εγκυμοσύνη και Σεξ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει το ζευγάρι

Πολλά ζευγάρια κατά την περίοδο κύησης της γυναίκας έχουν απορία κατά πόσο εγκυμοσύνη και σεξ πάνε μαζί. Τόσο η γυναίκα όσο και ο άνδρας φοβούνται πως το σεξ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην εγκυμοσύνη και κατ’ επέκταση στο έμβρυο.

Η απάντηση στο ερώτημα είναι «και ναι και όχι». Συγκεκριμένα, η απάντηση βασίζεται στην κατάσταση της υγείας της εγκυμονούσας, του άνδρα, τη χρονική περίοδο, καθώς και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Οι γιατροί υποστηρίζουν πως εάν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, δεν υπάρχει λόγος αποχής από τη σεξουαλική επαφή, αφού το σεξ δεν θεωρείται αιτία αποβολής. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικές καταστάσεις που πιθανόν να οδηγήσουν το γιατρό στο να συστήσει αποχή από την επαφή όπως:

  • Κίνδυνος για πρόωρο τοκετό
  • Ανερμήνευτη απώλεια αίματος από τον κόλπο
  • Διαρροή αμνιακού υγρού
  • Πρόδρομος πλακούντας: Ο πλακούντας είναι τοποθετημένος με τέτοιο τρόπο που καλύπτει μέρος ή ολόκληρο το ανοίγματος του τραχήλου προς την μήτρα.
  • Ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας που εκδηλώνει τάση να ανοίγει πρόωρα.

Εγκυμοσύνη και Στάσεις του Σεξ

 

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν στάσεις στο σεξ οι οποίες βλάπτουν το παιδί περισσότερο ή λιγότερο. Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κύηση, το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει την στάση που τους κάνει να νιώθουν άνετα. Το σημαντικό είναι να τους ευχαριστεί και να μη δημιουργεί πόνο.

Εγκυμοσύνη και Χρήση Προφυλακτικού

 

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται από το ζευγάρι προφυλακτικό κατά την επαφή, αφού οι μολύνσεις που μεταδίδονται από το σεξ κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να βλάψουν το έμβρυο. Συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού είναι:

  • Όταν ο σύντροφος πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο.
  • Όταν κάποιος από τους δυο ή και οι δύο δεν είναι μονογαμικοί.

Εγκυμοσύνη και Γυναικείος Οργασμός

 

Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του οργασμού συμβαίνουν συσπάσεις στην μήτρα, οδηγεί στον φόβο ότι η γυναίκα γεννάει πρόωρα. Φυσικά όμως, δεν πρόκειται για τις ίδιες συσπάσεις καθώς ο οργασμός δεν αποτελεί αίτια πρόωρου τοκετού.

Εγκυμοσύνη και Στοματικό Σεξ

 

Το στοματικό σεξ στις γυναίκες συνήθως δε δημιουργεί προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό ο σύντροφος να μην φυσάει αέρα εντός του κόλπου. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να εισέλθει αέρας στην κυκλοφορία του μωρού και να κινδυνέψει η υγεία και η ζωή του.

Εγκυμοσύνη και Πρωκτικό Σεξ

 

Το πρωκτικό σεξ δεν συστήνεται κατά την περίοδο της κύησης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην μεγάλη πιθανότητα να εισέλθουν στον κόλπο βακτηρίδια του πρωκτού που μπορούν να μολύνουν το μωρό. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο το πρωκτικό σεξ δεν συστήνεται στην περίοδο της κύησης είναι επειδή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στις γυναίκες που έχουν αιμορροΐδες.

 

Eφόσον λοιπόν η κατάσταση της υγείας της εγκυμονούσας είναι καλή και το ζευγάρι χρησιμοποιεί προφυλακτικό, δεν υπάρχει λόγος αποχής. Το σημαντικό πάντα είναι να νιώθουν άνετα και να μη δημιουργείται πόνος.