Αγγειοχειρουργική, Υγεία

Ευρυαγγείες: Μπορούν να θεραπευτούν με «φυσικούς» τρόπους;

Κωνσταντίνος Λαμπίδης - Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Κωνσταντίνος Λαμπίδης - Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης Αγγειολόγος - Αγγειοχειρουργός Εξειδικευμένος στην ενδαγγειακή χειρουργική και στις ενδοφλεβικές θεραπείες στη Γερμανία και ΗΠΑ. Ιδρυτής του Κέντρου Φλεβικών Θεραπειών "Vein Therapy" στην Αθήνα και Κόρινθο. Ο αγγειοχειρουργός κ. Κωνσταντίνος Λαμπίδης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του...

Ευρυαγγείες είναι τα αγγεία που φαίνονται σαν «σπασμένα» στην επιφάνεια του δέρματος. Σχηματίζουν ένα μοτίβο από μπλε ή κόκκινες γραμμές, οι οποίες μοιάζουν με ιστό αράχνης. Οι ευρυαγγείες αν και μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος, συνήθως είναι πιο έντονες στα πόδια. Παρουσιάζονται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.

Για τη θεραπεία τους υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν θεραπεία με κάποιο «φυσικό» τρόπο, προτού τελικά επισκεφτούν τον ειδικό αγγειολόγο.

Μπορούν οι ευρυαγγείες να θεραπευτούν με φυσικό τρόπο;

Στο διαδίκτυο προτείνονται διάφοροι τρόποι θεραπείας που «επιδρούν» στο κυκλοφορικό, τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν την χρήση βοτάνων, αλοιφών ή άλλων ουσιών

Οι «θεραπείες» αυτές αν και μπορεί να έχουν κάποια επίδραση στα πόδια κυρίως ως προς την αίσθηση ανακούφισης ή δροσιάς που μπορεί να δημιουργούν, ελάχιστη έως καμία σημαντική επίδραση δεν έχουν με αυτό καθαυτό το κυκλοφορικό σύστημα των ποδιών και τα αγγεία.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στις ευρυαγγείες, δεν υπάρχει καμία σχετική επιστημονική έρευνα που να επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα αυτών των θεραπειών στην πρόληψη ή τη θεραπεία τους.   

Είναι ασφαλείς  οι «φυσικές» θεραπείες  που κάποιοι προτείνουν για τις ευρυαγγείες;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή κάποια θεραπεία είναι φυσική, δεν μπορεί να έχει και παρενέργειες. Όμως αυτό δεν ισχύει…

Τα συμπληρώματα βοτάνων μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε να τα λαμβάνετε.

Πώς να προλάβετε την εμφάνιση των ευρυαγγειών;

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται σε κάποιους ανθρώπους αναπόφευκτα, χωρίς να υπάρχει δηλαδή κάτι το οποίο θα μπορούσαν να κάνουν για να προλάβουν την εμφάνισή τους.

Για όσους, όμως, δεν έχουν προδιάθεση ή για όσους δεν θέλουν να τους επιδεινωθεί το ήδη υπάρχον πρόβλημα, αυτό το οποίο συνιστάται είναι:

  • διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους
  • αποφυγή  ορθοστασίας ή  παρατεταμένης καθιστικής στάσης
  • μη έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες
  • χρήση καλτσών συμπίεσης  

«Έχω ευρυαγγείες! Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για τη θεραπεία των ευρυαγγειών;»

Η αποτελεσματικότερη και πιο δημοφιλής μέθοδος για τις ευρυαγγείες είναι η σκληροθεραπεία.

Με μια πολύ λεπτή βελόνα, ο ειδικός αγγειολόγος εγχέει στις ευρυαγγείες ένα ειδικό φάρμακο, προκαλώντας ερεθισμό στα τοιχώματά τους που επιφέρει σύγκλιση και απόφραξη, με αποτέλεσμα την εξάλειψή τους.

Η σκληροθεραπεία εφαρμόζεται σε συνεδρίες των 45-50 λεπτών και είναι μια ασφαλής μέθοδος που πετυχαίνει εξάλειψη των ευρυαγγειών σε ποσοστό έως και 95%, όμως προϋπόθεση είναι να εφαρμόζεται σωστά και από έμπειρο ειδικό γιατρό.

Ευρυαγγείες: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Έχει η σκληροθεραπεία επιπλοκές;

Η σκληροθεραπεία σε έμπειρα χέρια σπάνια έχει επιπλοκές οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από:

  • το είδος και την πυκνότητα του φαρμάκου που εφαρμόζεται
  • τον τρόπο εφαρμογής της μεθόδου
  • τη χρήση ελαστικής κάλτσας
  • άλλους παράγοντες

Το Κέντρο Αγγειακών Θεραπειών «Vein Therapy» ειδικεύεται στη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων, εφαρμόζοντας σύγχρονες θεραπείες που δίνουν λύση, ακόμη και σε επώδυνα και δύσκολα περιστατικά. Γνωρίστε τον έμπειρο αγγειοχειρουργό και διευθυντή του κέντρου, Δρ. Κωνσταντίνο Λαμπίδη.