Γενική Χειρουργική, Υγεία

Μηροκήλη: Συμπτώματα, επιπλοκές και θεραπεία

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Ο Χειρουργός Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με “Άριστα”. Εισήχθη, λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πρώτος, από το νομό Ηλείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου...

Η μηροκήλη, όπως και κάθε μορφή κήλης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον ασθενή, αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Ωστόσο, η διάγνωσή της συχνά δεν είναι εύκολη.

Πώς δημιουργείται η μηροκήλη;

Η μηροκήλη δημιουργείται όταν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο, συνήθως τμήμα του λεπτού εντέρου, προβάλλει μέσω ενός χάσματος της μηροβουβωνικής χώρας, ακριβώς πίσω και κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο (στο άνω τμήμα του μηρού).

Η συγκεκριμένη μορφή κήλης εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες, ιδίως όταν υπάρχουν οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου:

  • Μεγάλη Ηλικία
  • Πολλές κυήσεις στο παρελθόν
  • Δυσκοιλιότητα

Ποιά συμπτώματα προκαλεί η μηροκήλη;

Η μηροκήλη συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή και πολύ συχνά εκδηλώνεται για πρώτη φορά με συμπτωματολογία απόφραξης του λεπτού εντέρου που περιέχει συμπτώματα ειλεού, δηλαδή με εμετούς, μετεωρισμό κοιλίας (φούσκωμα) και αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων. Τούτο συμβαίνει γιατί η μηροκήλη παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό περίσφιξης, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή κήλης.

Συνυπάρχει συνήθως μία διόγκωση στη μηροβουβωνική περιοχή που ενώ ήταν αρχικά ασυμπτωματική (και δεν είχε γίνει αντιληπτή από τον ασθενή), πλέον παρουσιάζει έντονο πόνο και ερυθρότητα.

Επιπλοκές Μηροκήλης

Το περιεχόμενο της μηροκήλης είναι, τις περισσότερες φορές, τμήμα του λεπτού εντέρου. Το γεγονός αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη μορφή κήλης ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς παρουσιάζει υψηλά ποσοστά περίσφιξης, που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του οργάνου και ακολούθως διάτρηση του εντέρου και περιτονίτιδα.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν ορισμένες κατηγορίες ασθενών όπως τα κατακεκλιμένα και τα παχύσαρκα άτομα, όπου μικρές διογκώσεις στη μηροβουβωνική περιοχή δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτές, με αποτέλεσμα οι επιπλοκές της μηροκήλης να είναι αρκετά συνηθισμένες.

Θεραπεία Μηροκήλης

Η θεραπεία της μηροκήλης είναι μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση και μάλιστα αμέσως  μόλις τεθεί η διάγνωση. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση εγκυμονεί κινδύνους επιπλοκών.

Η πλέον ανατομική και ανώδυνη θεραπεία είναι η ενδοσκοπική εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση της κήλης και η αποκατάστασή της με χρήση ειδικού πλέγματος, το οποίο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες λοίμωξης του σημείου καθώς και τις ενδοκοιλιακές συμφύσεις. Η ανοικτή εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση έχει θέση σε περιπτώσεις περίσφιξης με συνυπάρχουσα εντερική απόφραξη.