Παθολογία, Υγεία

Τι είναι ο πονοκέφαλος και ποια τα συμπτώματα του;

Ως πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία ορίζεται ο πόνος σε οποιοδήποτε σημείο στο κεφάλι ή τον λαιμό. Είναι ο πιο συχνός ιατρικός πόνος και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι άνθρωποι τον βιώνουν κάποια στιγμή της ζωής τους. Μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας ή φύλου και πολλές φορές προκαλεί δυσφορία και δυσκολεύει την καθημερινότητα του παθόντα.

Τι προκαλεί τον πονοκέφαλο;

 

Ο πονοκέφαλος μπορεί να αποτελεί σημάδι άγχους ή συναισθηματικής ανησυχίας. Επίσης, μπορεί να προκαλείται από κάποια ιατρική ασθένεια, όπως η ημικρανία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το άγχος, η κατάθλιψη ή οι παθήσεις οφθαλμού. Μπορεί, επίσης,  να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα στους ανθρώπους με χρόνιους πονοκεφάλους ημικρανίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα συγκέντρωσης στη δουλειά, το σχολείο και γενικότερα στις καθημερινές ασχολίες τους.

Οι πονοκέφαλοι διαχωρίζονται στους Πρωτογενείς Πονοκεφάλους, όταν δεν προκαλούνται από κάποια άλλη ασθένεια ή πάθηση και στους Δευτερογενείς Πονοκεφάλους, όταν υπάρχει κάποιο υποφαινόμενο πρόβλημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας;

 

Ο πόνος προέρχεται από τους ιστούς και τις δομές που περιβάλλουν το κρανίο ή τον εγκέφαλο και μπορεί να διαρκέσει από κάποια λεπτά έως και μερικές ημέρες. Ο πονοκέφαλος μπορεί να διακριθεί στους εξής τύπους:

  • Αμβλύς
  • Οξύς
  • Παλλόμενος
  • Σταθερός
  • Διαλείπων
  • Ήπιος

Τα συμπτώματα του πονοκεφάλου εξαρτώνται από το είδος του πονοκεφάλου:

Κεφαλαλγία Τάσης. Ο πόνος είναι ήπιος προς μέτριος και είναι αισθητός σε όλη την περίμετρο της κεφαλής, καθώς συνήθως επηρεάζει και τις δύο πλευρές.

Κεφαλαλγία Ημικρανίας. Ο πόνος επικεντρώνεται σε ένα σημείο του κεφαλιού, συνήθως στο μπροστινό ή τα πλάγια μέρη του κεφαλιού και είναι παλλόμενου τύπου. Μπορεί ο παθών να αντιμετωπίζει και τάσεις ναυτίας ή εμετού ενώ αποκτά μια ευαισθησία στο φως ή το θόρυβο.

Αθροιστική Κεφαλαλγία. Ο πόνος είναι αρκετά έντονος και συχνά επικεντρώνεται γύρω από το ένα μάτι. Παρατηρείται πως συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, πιθανότατα για ένα με δύο μήνες.