Παθολογία, Υγεία

Πόνος στον Λαιμό: Αίτια και Αντιμετώπιση

Ο πόνος στον λαιμό (ιατρική ονομασία: κυνάγχη), δεν αποτελεί σύμπτωμα μίας μόνο πάθησης.

Η ξηρότητα, το κάψιμο και ο πόνος που αισθανόμαστε στον λαιμό μας, κυρίως κατά την κατάποση, μπορεί να προκληθούν από ποικίλους παράγοντες και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται επίσκεψη στον Ωτορινολαρυγγολόγο προς διερεύνηση των αιτιών και αποφυγή πιθανών επιπλοκών.

Από τί προκαλείται ο πόνος στον λαιμό;

Συνήθως, ο πόνος στον λαιμό προκαλείται εξαιτίας της φλεγμονής του φάρυγγα από ιούς ή βακτήρια (οξεία φαρυγγίτιδα).

Στην περίπτωση που στη φλεγμονή συμμετέχουν και οι αμυγδαλές (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα), ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο στο φάρυγγα και τις αμυγδαλές, δυσκολεύεται να καταπιεί και να φάει και σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζει υψηλό πυρετό και κακουχία.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα είναι ιογενής, ενώ όταν προκαλείται από βακτήρια, συνήθως οφείλεται στον  β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (πυογόνος στρεπτόκοκκος).

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο στον λαιμό είναι τα αποστήματα του φάρυγγα και η επιγλωττίτιδα, οι οποίες αποτελούν πολύ επικίνδυνες φλεγμονές με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές και χρήζουν επείγουσας αντιμέτωπισης.

Τρόποι αντιμετώπισης

Ανάλογα με την αιτία, ο ωτορινολαρυγγολόγος θα συστήσει στον ασθενή την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να αντιμετωπισθεί σωστά η φλεγμονή και να μην επιδεινωθεί προκαλώντας επιπλοκές.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η απόπειρα λήψης αντιβιοτικής αγωγής χωρίς τη γνώμη του ειδικού ενέχει τον κίνδυνο αναποτελεσματικής αντιμετώπισης, επιπλοκών ή και λήψης αγωγής που δε θα ήταν απαραίτητη, με μακροχρόνιο αποτέλεσμα την αναπολεσματικότητα των αντιβιοτικών σε βάθος χρόνου.

Αν, όμως, ο πόνος οφείλεται σε στρεπτοκοκκική λοίμωξη ή σε κάποια άλλη αιτία από αυτές που αναφέρθηκαν, τότε ο ωτορινολαρυγγολόγος θα σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Πώς προκαλείται ο πόνος στον λαιμό το καλοκαίρι;

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σύνηθες πολλοί ασθενείς να παρουσιάζουν ξηρότητα και πόνο στον λαιμό τους.

Ο κύριος παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης φαρυγγίτιδας ή φαρυγγοαμυγδαλίτιδας το καλοκαίρι είναι η χρήση κλιματιστικού, η οποία ξηραίνει το προστατευτικό στρώμα βλέννης του λαιμού, με αποτέλεσμα να μένει εκτεθειμένος στα μικρόβια.

Πώς μπορείτε να προλάβετε αυτήν την κατάσταση;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο πρόκλησης φλεγμονής στον λαιμό σας εξαιτίας της χρήσης του κλιματιστικού, μπορείτε να επακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε υγραντήρα στον χώρο σας
  • Κρατήστε ενυδατωμένο το σώμα σας αλλά και τον λαιμό σας πίνοντας πολλά υγρά
  • Χρησιμοποιείστε με μέτρο το κλιματιστικό
  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υιοθετώντας μια υγιεινή διατροφή και ξεκουράζοντας τον οργανισμό σας
  • Εξασφαλίστε σωστή αναπνοή από τη μύτη

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο στον λαιμό, πυρετό, βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση ή οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του φάρυγγα και του λάρυγγα προγραμματίστε μία επίσκεψη στον γιατρό σας για να εντοπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να το αντιμετωπίσει σωστά και αποτελεσματικά.