Γενική Χειρουργική, Υγεία

Χρόνιος πόνος μετά από επέμβαση βουβωνοκήλης: Πώς μπορεί να προληφθεί;

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Ο Χειρουργός Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με “Άριστα”. Εισήχθη, λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πρώτος, από το νομό Ηλείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου...

Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι ένα χειρουργείο «ρουτίνας». Η βουβωνοκήλη θα εμφανιστεί σε 1 στα 4 άτομα κατά την ενήλικη ζωή τους.

Όπως, όμως, συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης μπορεί να εμφανίσει ορισμένες επιπλοκές, όπως είναι ο χρόνιος πόνος στη βουβωνική περιοχή.

Η συγκεκριμένη επιπλοκή μπορεί να είναι βασανιστική για τον ασθενή & ιδιαίτερα δύσκολη στην αντιμετώπισή της. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόληψή της, κυρίως με την επιλογή σύγχρονων χειρουργικών μεθόδων.

Χρόνιος Μετεγχειρητικός Πόνος στη Βουβωνική Περιοχή

Χρόνιος μετεγχειρητικός βουβωνικός πόνος, ονομάζεται ο πόνος που αισθάνεται ο ασθενής στη βουβωνική περιοχή μετά την επέμβαση βουβωνοκήλης και ο οποίος δεν υποχωρεί μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Αιτίες της επιπλοκής αυτής μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

  • Η κάκωση κάποιου νεύρου στην συγκεκριμένη περιοχή
  • Εγκλωβισμός κάποιου νεύρου από ράμμα ή υλικό καθήλωσης του πλέγματος
  • Υπερανάπτυξη ουλώδους ιστού, ως συνέπεια αντίδρασης του οργανισμού στην ανοικτή τομή

Πώς μπορεί να προληφθεί ο Χρόνιος Μετεγχειρητικός Βουβωνικός Πόνος;

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές από την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με το ανοιχτό χειρουργείο, η ιατρική επιστήμη κατάφερε να εξελίξει τις επεμβατικές της μεθόδους και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τον ασθενή.

Πιο συγκεκριμένα, η σύγχρονη λαπαρο-ενδοσκοπική τεχνική είναι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης. Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων της, η συγκεκριμένη μέθοδος παρουσιάζει τα μικρότερα ποσοστά υποτροπών αλλά και χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου.

Λαπαροενδοσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης

Επιλέγοντας τη λαπαροσκοπική τεχνική για την οριστική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, ο ασθενής ωφελείται πολλαπλά. Χάρη στις πολύ μικρές τομές που απαιτούνται για την επέμβαση (μέχρι 8 χιλιοστά), η βλάβη στους ιστούς είναι αμελητέα, δεν κόβονται μύες και δεν τραυματίζεται η βουβωνική περιοχή. Ειδικά με την εφαρμογή της εξωπεριτοναϊκής τεχνικής (TEP – Totally Extraperitoneal Repair), χωρίς τη χρήση καθηλωτικών υλικών (ραμμάτων και αγκτήρων) που εφαρμόζουμε, η επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς καθόλου μετεγχειρητικό πόνο.

Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής έχει ταχύτατη ανάρρωση και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου στη βουβωνική περιοχή. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζονται άριστα αισθητικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την οριστική αποκατάσταση του προβλήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενδοσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 68 33 193. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι στη διάθεσή σας να απαντήσει κάθε σας προβληματισμό.