Ασθένειες & Διατροφή, Διατροφή

Βιταμίνη D και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

είναι μια αυτοάνοση νευρολογική νόσος. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και συχνότερα διατροφικοί παράγοντες ερευνώνται και συσχετίζονται τόσο με την αιτιολογία, όσο και με την αντιμετώπισή της. Η

βιταμίνη D

διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην έκφραση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξανόμενες αποδείξεις υπογραμμίζουν το ρόλο της βιταμίνης D ως κρίσιμο περιβαλλοντικό παράγοντα στην επίπτωση των αυτοάνοσων ασθενειών, άρα και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Στα αυτοάνοσα νοσήματα, κυρίως τα Τ κύτταρα, επιτίθενται στους διάφορους ιστούς. Η βιταμίνη D ρυθμίζει τη διαφοροποίηση και δραστηριότητα των Τ κυττάρων και όταν είναι περιορισμένη, είναι η ανώμαλη έκφραση των Τ κύτταρων.

Μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη προσδιόρισε ότι η πρόσληψη της βιταμίνης D ήταν αντιστρόφως συσχετισμένη με την επίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.  Όπως προέκυψε, ο κίνδυνος της σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν 40% χαμηλότερος στις γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D. Μια πρωτεΐνη που ενεργοποιείται από τη βιταμίνη D βρέθηκε ότι μπορεί να συμμετέχει στην αποκατάσταση φθορών που έχει υποστεί η μυελίνη σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge.

Η σωστή

διατροφή

σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αποτελέσει για τον πάσχοντα έναν πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινή μάχη για τη διατήρηση της υγείας σε καλή κατάσταση. Διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, το λινολεϊκό οξύ, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαικό οξύ), η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το β- καροτένιο και το σελήνιο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 95% των ασθενών που ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένο λίπος παρέμεινε με μέτρια αναπηρία για διάστημα εως 30 ετών και οι περισσότεροι από αυτούς εμφάνισαν μείωση στη συχνότητα των ώσεων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο ρόλος της διατροφής στην καθυστέρηση της προόδου της νόσου είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στη σχέση της διατροφής με τη σκλήρυνση κατά πλάκα μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Διατροφή & Σκλήρυνση κατά Πλάκας» (Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος PhD), που κυκλοφορεί από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις – Αθήνα 2008.

Για περισσότερα επισκεφθείτε το http://www.logodiatrofis.gr/.