Ειδήσεις - Νέα

Προβιοτικά ως θεραπεία δερματίτιδας

Με τον όρο συμβιοτικά αναφερόμαστε στο συνδυασμό από

προβιοτικά

και πρεβιοτικά προϊόντα τα οποία μπορεί να αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία για την

ατοπική δερματίτιδα

. Ειδικότερα, συμβιοτικά που περιλαμβάνουν αναμεμειγμένα στελέχη βακτηρίων φαίνονται σε θέση να παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα σε παιδιά ηλικίας 1 έτους ή μεγαλύτερα.

Πρόσφατα, πολλοί ερευνητές άρχισαν να διερευνούν το ρόλο των προβιοτικών και πρεβιοτικών προϊόντων στην ατοπική δερματίτιδα. Μια διαφορετική μεταανάλυση έρευνας διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά μείωσαν τη συχνότητα εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας σε βρέφη ηλικίας κάτω των 2 ετών. Η σημερινή μεταανάλυση, όμως, δε μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πρωτογενή πρόληψη της ατοπικής δερματίτιδας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης έγραψαν πρόσφατα συνοδευτικό άρθρο στο οποίο αναγνωρίζουν την ανάγκη για πρόσθετες μελέτες, αλλά δεν δείχνουν πεπεισμένοι από την τρέχουσα κλινική απόδειξη για την υποστήριξη της χρήσης των προβιοτικών.

Εν κατακλείδι, με βάση τα τρέχοντα αποδεικτικά στοιχεία, δεν είναι σκόπιμο να χορηγηθούν προβιωτικά για τη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας αυτή τη στιγμή. Η μεταανάλυση των ερευνών προσφέρει ενθαρρυντικά ευρήματα, αλλά ο μικρός αριθμός των μελετών και η σημαντική ετερογένεια των μελετών αυτών περιορίζουν την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων και την εμπιστοσύνη στα ευρήματα. Επιπλέον, διάφορα θέματα γύρω από τις πρακτικές της χρήσης προβιοτικών στο κλινικό περιβάλλον δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.