Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD

Ο Χειρουργός Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με “Άριστα”. Εισήχθη, λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πρώτος, από το νομό Ηλείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου αποφοίτησε με βαθμό “Λίαν Καλώς” μετά τα προβλεπόμενα έξι έτη σπουδών, λαμβάνοντας λόγω αριστείας υποτροφία από το ίδρυμα «Σ. Λάτση».

Μετά την αποφοίτησή του από το Ιατρικό Τμήμα και την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης υπηρεσίας υπαίθρου αλλά και της στρατιωτικής του θητείας, ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, ένα πρωτοπόρο κέντρο αριστείας στη Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Διευθυντής Καθηγητής Φ.Καλφαρέντζος) και απέκτησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής το Νοέμβριο του 2009.

Παράλληλα με την ειδικότητά του, μέσω συμμετοχής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών στις Κλινικές και Κλινικοεργαστηριακές Ειδικότητες (MSc) του Πανεπιστημίου Πατρών, προχώρησε στην εκπόνηση (με βαθμό άριστα) της διδακτορικής διατριβής του με τίτλο «Ο ρόλος της έκφρασης των οιστρογονικών υποδοχέων στο λεμφαδένα φρουρό και το μελάνωμα και επιπτώσεις της στην έκβαση της νόσου» και κατέχει τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από το 2010- 2013 εργάστηκε ως Επιμελητής Χειρουργός στη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε όλη τη διάρκεια της εργασίας του επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (Λαπαροσκοπική / Ενδοσκοπική χειρουργική), τόσο για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας (Βαριατρική Χειρουργική) όσο και για το υπόλοιπο φάσμα της Γενικής Χειρουργικής, πρωτίστως της Χειρουργικής Ογκολογίας του Πεπτικού συστήματος και της Χειρουργικής των ενδοκρινών αδένων. Παράλληλα απέκτησε ιδιαίτερη εμπειρία στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση επειγουσών χειρουργικών καταστάσεων, συμμετέχοντας συγχρόνως σε πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα, (κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής I.R.C.A.D – E.I.T.S. στο Στρασβούργο).

Από το 2012 είναι μέλος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου και το 2013 εργάστηκε ως έμμισθος Χειρουργός (Senior Clinical Fellow) στη μονάδα Χειρουργικής κατωτέρου πεπτικού συστήματος στο νοσοκομείο Stepping Hill, στο Manchester, στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την επίβλεψη του γνωστού Λαπαροσκόπου-Χειρουργού παχέος εντέρου κ. Sajal Rai, από όπου και έλαβε τις καλύτερες συστάσεις.

Λόγω της ιδιαίτερης αγάπης του για τον πολύπαθο τομέα της Επείγουσας Ιατρικής, μετά από επιτυχείς εξετάσεις, είναι αναγνωρισμένος Εκπαιδευτής Τραύματος για την Ελλάδα και την Κύπρο από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Τραύματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (ATLS – ACS Committee on Trauma), συμμετέχοντας στην εκπαίδευση πολυάριθμων Ιατρών στην αντιμετώπιση του πολυτραυματία.

Έχει επιδείξει έντονη συγγραφική επιστημονική δραστηριότητα με πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα (pubmed) και ελληνικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε συνέδρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα οι δημοσιεύσεις του σε τρέχοντα θέματα της χειρουργικής της παχυσαρκίας έχουν τύχει διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης (citations). Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπαροσκοπικής και Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Χειρουργικής αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων και υπ. Μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών.

Ο Ιατρός είναι άμισθος εξωτερικός συνεργάτης της Β’ Προπαιδευτικής Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής στο νοσοκομείο “Λαϊκό”, όπου και είναι υπεύθυνος για τα εκπαιδευτικά μαθήματα “Χειρουργική της Κλινικά Σοβαρής Παχυσαρκίας – Μεταβολική Χειρουργική” στους 4ετείς και 6ετείς φοιτητές Ιατρικής.

Ο Ιατρός δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα υγείας πραγματοποιώντας ευρύτατο φάσμα επεμβάσεων της Γενικής Χειρουργικής κατά πλειοψηφία λαπαροσκοπικά. Είναι Διευθυντής στη Γ’ Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Ιασώ General, έχοντας ιδιαίτερη ενασχόληση με την αντιμετώπιση παθήσεων του ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού συστήματος, της Κλινικά Σοβαρής Παχυσαρκίας και της Χειρουργικής των ενδοκρινών αδένων.